Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Црна Гора се и у условима кризе изграђује и развија

Објављено: 26.08.2020. 13:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Црна Гора се, и у условима кризе, изграђује и развија, па данас на градилиштима имамо преко 3.000 радника широм државе, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у интервјуу за ТВ Пљевља. 

“Влада не жели да заустави ни једну инвестицију. Инвестиција и улагање у развој је најбољи лијек за економску кризу. Може бити штедње на другим питањима, већ смо за шест мјесеци у буџету уштедјели 6 милиона еура по различитим основама, али за развојне пројекте нијесмо ускратили ни један еуро. Сваки се реализује, са динамиком која је у овим условима могућа”, казао је предсједник Марковић.

Он је подсјетио на озбиљне успјехе Владе у претходне три и по године на плану подизања економије, покретања развоја, повећања броја запослених за преко 25.000, смањења стопе незапослености за више од 10 одсто, повећања зарада у различитим секторима, обезбјеђења сигурности свих давања из буџета – пензија, зарада у јавном сектору, социјалних давања.

“То су биле три и по године пуне стабилности, финансијске консолидације земље, убрзаног економског развоја у свим секторима – туризму, енергетици, пољопривреди, саобраћају, па чак и у ИТ сектору”, рекао је премијер и додао да је Црна Гора биљежила највеће стопе раста у Европи од, просјечно, 4,5 одсто. 

Црна Гора се, додао је он, интензивно развијала од југа до сјевера, а Влада је трошила стотине милиона еура у различите пројекте капиталне инфраструктуре. У 2020. годину је кренуто са амбицијом да се уберу плодови таквог стратешког промишљања, али је у марту пандемија коронавируса закључала у једном дану цијелу свјетску економију.

Предсједник Марковић је казао да је Влада дјеловала добро и ефикасно, у првим мјесецима дала фантастичан одговор на пандемију коронавируса. Он је истакао да је, стварајући претпоставке за очување здравља, Влада радила и на очувању економске супстанце наше привреде.

Кроз три пакета мјера, Влада је дала различите врсте подстицаја како за запослене тако и за послодавце, а није изостала подршка социјално угроженима. Први пакет мјера био је тежак 280 милиона еура, други пакет, кроз којије обухваћено преко 63.000 запослених, био је вриједан преко 42 милиона еура. Тако су сачувана радна мјеста, а креирањем подстицаја за нова запошљавања добијено је 1.000 нових радних мјеста. Трећи пакет мјера, тежак је 1,2 милијарде еура за четири године, а он је социјални и санациони, али и развојни, креиран са визијом диверсификације економије, подстицања производње и смањења увозне зависности државе.

Služba za odnose s javnošću

Улагања у Пљевља преко 100 милиона еура

Говорећи о пројектима у Пљевљима, предсједник Марковић је истакао да се реализују значајни пројекти побољшања путне инфраструктуре. Подсјетио је да је 2018. године реконструисан пут од Слијепач моста до Пљеваља, који укључује завршетак дионице Црквице Вруља од 12км, вриједности 5 милиона еура. Радови на модернизацији пута од Вруље према Мијаковићима ће бити завршени средином идуће године.

“Уговорили смо модернизацију пута од Пљеваља до Метаљке. Радови одлично напредују”, рекао је премијер и додао да је у припреми израда пројекта ИИ фазе, до границе. Започети су и радови на реконструкцији путра од Пљеваља Ранче. 

“У овом тренутку имамо закључених уговора преко 30 милиона еура који се троше у Пљевљима. Дакле, извођачи су на терену, машине раде и запошљава се локална радна снага и локални подизвођачи”, рекао је предсједник Марковић и истакао да је Управа јавним радова закључила уговоре вриједне преко 18 милиона еура за унапређење комуналне и друштвене инфраструктуре. 

Предсједник је истакао да је одлука о куповини Рудника угља од стране ЕПЦГ одлична те да је Рудник постало једно од најпрофитабилних предузећа, које је за три године остварило преко 22 милиона еура профита и у којем, на добро плаћеним мјестима, ради преко 830 Пљевљака.

“Рудник угља, заједно са Владом и ЕПЦГ, спроводи најзначајније пројекте на еколошкој санацији простора који су због индустријализације и неконтролисаног односа нанијели штету Пљевљацима”, рекао је премијер Марковић и прецизирао да се санира јаловиште бившег рудника Шупља стијена, рекултивација одлагалишта Маљевац.

Исказао је увјерење да ће се брзо ући у еколошку реконструкцију Термоелетране Пљевља, којом ће се ријешити проблем загађења животне средине али и обезбиједити ресурси за топлификацију града.

“Истовремено, створиће претпоставке за бржи развој пољопривреде и туризма. Са еколошком реконструкцијом термоелектране, ми у Пљевљима данас трошимо преко 100 милиона еура”, рекао је премијер. 

Он је похвалио и однос актуелног локалног руководства, оцјењујући га конструктивним.

Иза Закона о слободи вјероисповијести није било скривене агенде

На питање новинара о Закону о слободи вјероисповијести, премијер Марковић је казао да се у закон ушло без скривене агенде, како би по најразвијенијем стандардима данашњице уредили питање слободе вјероисповијести и обезбиједили да све вјерске заједнице буду у правном систему.

Премијер је казао да је СПЦ, подржана од политичких актера у земљи и ван земље, манипулацијом кренула у кампању и деструкцију према Влади. Указавши да је најмање десет пута разговарао са митрополитом Амфилохијем и свештенством, премијер је подсјетио на предлог измјена Закона који је Влада понудила а црква одбила.

“Они су одбили тај предлог. Због тога што иза стоје политички и антицрногорски интереси. Српској цркви, нажалост, у Црној Гори не само да не треба закон, него не треба држава Црна Гора”, рекао је премијер Марковић и додао да је СПЦ политички актер који води кампању за политичке субјекте.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?