Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вјетроелектрана Брајићи обезбиједиће струју за преко 50 хиљада домаћинстава

Објављено: 27.08.2020. 05:34 Аутор: ПР Центар
Вјетроелектрана Брајићи производиће око 220 гигават сати (ГWх) чисте електричне енергије годишње, чиме се може обезбиједити преко 50 хиљада домаћинстава, саопштено је приликом потписивања Уговора о закупу државног земљишта за изградњу те вјетроелектране.

Уговор чија је вриједност 101,3 милиона еура потписали су министарка економије Драгица Секулић и Зоран Обрадовић у име Конзорцијума WПД Брајићи.

Ministarstvo ekonomije
Министарка економије, Драгица Секулић, казала је да је Влада, пажљиво пратећи дешавања у савременој енергетици и ослушкујући реакције најбољих, међу првим у Европи констатовала довољну зрелост и технолошких рјешења и тржишнх услова, за обуставу финансијског подстицања инвестиција у обновљиве изворе енергије.

„Увјерени у атрактивност инвестиционог амбијента који смо креирали у земљи, храбро смо међународној јавности представили нови приступ, предводећи нови талас улагања, без непотребног државног интервенционизма“, навела је Секулић.

Према њеним ријечима, чињеница што се за реализацију пројекта јавила реномирана компанија попут WПД-а, „јасно потврђује да смо имали и среће“.

„Али, само зато што смо знали гдје да је тражимо. Тражили смо, угледајући се на најбоље европске праксе. Поносни што смо рјешење пронашли баш у Њемачкој енергетској индустрији. Није то само потврда црногорској енергетици, већ и велики искорак у квалитету економске сарадње наших држава. Наравно, уз свесрдну помоћ, као и у бројним другим примјерима, наших хрватских партнера“, истакла је Секулић.

Она је рекла да ће на пројекту радити најбољи, наводећи да је Уговор вриједан 101,3 милион еура закључен након преговора вођених путем видеоконференција.

„Вјероватно првих тог обима и типа, о инвестицији те вриједности, који су успјешно финализовани на даљину. Зато је и симбол више – трајни подсјетник на нашу заједничку борбу против посљедица новог корона вируса и нашег брзог и флексибилног одговора“, казала је Секулић.

Енергиеwенде у Црној Гори је, како је рекла, почео.

„Доказујемо то дјелима и резултатима, а не флоскулама, предизборним обећајнима и празним декларацијама. Са Бриске горе, преко Брајића до Гвозда, нова, зелена енергија, ствара чврст ослонац за црногорски зелени договор“, поручила је Секулић. 

Она је појаснила да ће договор омогућити сваком грађанину Црне Горе довољне количине чисте и пријемчиве енергије, право да самостално производе или слободно изабере од кога ће да купи своју енергију.

„Договор, који ће изнићи из конструктивног дијалога о коришћењу наших хидролошких, соларних и еколшких потенцијала на одржив начин и у обиму који ће трајно елиминисати економске и безбједоносне пријетње енергетске зависности“, истакла је Секулић.

Директор WПД Адриа, Зоран Обрадовић, казао је да је поносан што је WПД, као глобална и моћна компанија, са реализованим гигаватима вјетроелектрана и уложеним милијардама еура, показала спремност ући у пројект који ће се развијати без државних подстицаја, гарантованих премијских цијена, на тржишним основама.

„Ипак, држава Црна Гора је пронашла механизме којим се озбиљном и одговорном инвеститору као што смо ми, потписом данашњег Уговора, пружа правна сигурност и јасни рокови за идуће кораке које ће обје стране морати предузети како би за амбициозне, али достижне четири године електрана почела с радом“, истакао је Обрадовић.

Оцијенио је да је модел који је предложила Влада Црне Горе, најмодернији у региону, да прати европске трендове и омогућава сигурна улагања.

Вјетроелектрана Брајићи биће, како је казао, електрана снажна више од 100 МW који ће производити око 220 ГWх чисте електричне енергије годишње, чиме се може обезбиједити преко 50,000 просјечних домаћинстава.

„У реализацију пројекта ћемо уложити преко 100 милиона еура. Радићемо како се од њемачког инвеститора очекује: одговорно, педантно, прецизно и учинковито и поставити високе стандарде и очекивања за будуће пројекте у смислу добрих односа с локалном заједницом, поштивања преузетих обавеза и рокова и високог вредновања и пажљивог располагања земљиштем које нам држава повјерава на тридесет година“, закључио је Обрадовић.

Замјеник амбасадора Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, Цхристопх Бреуниг, рекао је да је Црна Гора поставила амбициозне циљеве на пољу обновљивих извора енергије, а кроз потписани пројекат, како је оцијенио, приближила се испуњавања Паришког споразума о заштити климе.

„Ово је мудра одлука, и из наше перспективе, представља прави пут, посебно с обзиром на приступно Поглавље 27 које је посвећено заштити околине и природних ресурса. Али посебно ме радује што се у овом енергетском пројекту користе њемачке технологије, које не само што доводе до енергетске сигурности у Црној Гори, него и јачају њемачко-црногорске економске односе са WПД-ом имате јаког и технолошки иновативног партнера. Желим вам успјех у овом заједничком њемачко-црногорском пројекту“, истакао је Бреуниг.

Видео поруком обратио се и директор компаније WПД за Европу Андреас Шоле и том приликом се захвалио Министарству економије, са којима су, како је рекао, имали јако добре преговоре.

„Врло добро сте разумјели потребе наше компаније и веома смо задовољни атмосфером током наших преговора“, навео је Шоле.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?