Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора отвара нове могућности - Нова подршка за бржи развој

Објављено: 27.08.2020. 18:36 Аутор: Министарство науке
Pokrenite
Црна Гора константно напредује и развија све своје капацитете како би се створили што бољи услови за развој брзорастућих компанија и даљи развој дигиталне индустрије, а савремена инфраструктурна подршка и нови законодавни оквири су велики искорак на том путу. Стварањем повољних услова кроз подршку за бржи развој Црна Гора заиста отвара нове могућности и то је закључак који су сви присутни могли донијети на догађају који су организовали Министарство науке Црне Горе и Иновационо предузетнички центар Технополис.

Овај догађај је организован управо са циљем презентовања нове подршке дефинисане новим регулаторним оквиром, као и развоја инфраструктурних сегмената Научно-технолошког парка Црне Горе и ИПЦ Технополис. Осим тога, у оквиру догађаја представљена су и два реформска закона у области иновација и технолошког развоја изгласана у оквиру Трећег пакета социо-економских мјера: “Закон о иновационој дјелатности“ и “Закон о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација“. Овим законима Влада Црне Горе је створила базичну мјеру за јачање ИТ привреде и функционисање националног иновативног екосистема, те омогућила широк спектар олакшица и подстицаја који једнако важе за домаће и међународне компаније. Такође, представљена је и “С3 стратегија паметне специјализације“, национална односно регионална иновациона стратегија која утврђује приоритете развоја, а чији је циљ изградња конкурентске предности кроз повезивање сопствених снага у истраживању и иновацијама с потребама привреде, одговарајући на кохерентан начин на растуће могућности и развој тржишта.

Црна Гора отвара нове могућности

На самом почетку присутнима се обратила министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић која је говорила о приликама које Црна Гора пружа развојним тимовима, предузећима и стартап компанијама, а чијим креирањем су отворене нове могућности.

“Влада Црне Горе снажно подржава развој иновативне привреде, а њени кључни темељи за овај развој јесу: модерна инфраструктура, модерни подстицајни законодавни оквир за технолошки развој и наш људски капацитет”, казала је Дамјановић.

Она је посебно похвалила ИПЦ Технополис, казавши да је његов пут није био ни мало лак из разлога што Црна Гора није имала функционални иновациони екосистем.

“Подстицајни законодавни оквир је управо оно што је Црној Гори недостајало. Влада је заједно са иновативном заједницом успјела да изнесе два сјајна закона који ће донијети револуцију на домаћем тржишту. Једна од сјајних мјера у оквиру наведених закона је ослобађање стартапова од плаћања пореза у првих 5 година постојања, али и мјера коју нема нико у Европи, а то је ослобађање од пореза на добит у случају реинвестирања или инвестирања у иновације и стартапове”, објаснила је Дамјановић.

Она је истакла да је Црна Гора свјесна динамичног развоја усљед примјена технологија, индустријске револуције, дигиталне револуције, али и потреба младих људи и да не може остати по страни, због чега је у претходном периоду изградила један јак иновациони екосистем.

“Уз сјајне законе, уз наш људски капацитет трансформишемо Црну Гору у земљу нових могућности, као атрактивну дестинацију за технолошко предузетништво и развој нових технологија. Оно што је урадила Естонија то може и Црна Гора. Оно што ја видим испред себе јесте једна нова Црна Гора, која ће уз своје додатне потенцијале заиста постати земља нових могућности”, закључила је Дамјановић.

Развој иновационог екосистема Црне Горе

О развоју иновационог система у Црној Гори и значају Научно-технолошког парка Црне Горе у том процесу говорио је извршни директор Научно-технолошког парка Црне Горе, господин Велибор Бошковић.

“ИПЦ Технополис је у претходном периоду дефинитивно трасирао пут Научно-технолошког парка у Црној Гори, чија је средишна јединица у Подгорици унутар кампуса Универзитета Црне Горе. Са поносом можемо да кажемо да ће Научно-технолошки парк бити свечано отворен крајем наредне године и биће дом за 30 до 50 иновативних, брзорастућих, технолошко орјентисаних компанија са капацитетом до 500 запослених у том важном развојном објекту”, казао је Бошковић.

Он је објаснио да је Научно-технолошки парк у развоју црногорског националног иновационог екосистема има веома важну улогу као његова централна јединица, која кроз заједнички рад и кординацији свих активности, а у сарадњи са Технополисом представља снажну окосницу развоја стартапова, иновативних компанија и извозно орјентисаних компанија.

“Наши људи су наш највећи потенцијал и константим улагањем у њих можемо остварити важне резултате који Црну Гору могу представити као атрактивну дестинацију за улагање не само у туризам, грађевински сектор, енергетику већ и у ИТ сектор и у развој нових технологија”, казао је Бошковић.

Амбијент за развој предузетништва у општини Никшић

Општина Никшић је као активни партнер у развоју предузетничког амбијента дала и наставиће да даје свој допринос у реализацији свих будућих планираних активности, објаснила је потпредсједница Општине Никшић, Соња Никчевић.

“Данас можемо са поносом рећи да су захваљујући Технополису остварене бројне регионалне развојне иницијативе и створене основе динамичнијем будућем развоју и привлачењу инвестиција, како у наш град тако и у Црну Гору”, казала је Никчевић.

Она је додала да Општина Никшић цијени све што је ИПЦ Технополис остварио у досадашњем раду и да је из тог разлога као подршку новим креативним идејама, Технополису уступила на коришћење простор у Дому револуције на врло атрактивној локацији.

Нова подршка за бржи развој иновативне привреде

На самом крају присутнима се обратио извршни директор ИПЦ Технополис, Ратко Батаковић, који је изразио велико задовољство поводом организације оваквог догађаја,гдје је на једном мјесту представљен читав сет могућности намијењен младим креативним појединцима, тимовима који су спремни да вјерујући у своју идеју развијају своје бизнисе.

“Све активности и сви догађаји које организујемо у Технополису и на другим мјестима су првенствено у циљу подршке развоју бизниса, конкурентности наше привреде кроз промоцију нових технологија и примјену иновација из свих области привреде. Ове године, свједоци смо крупних и брзих промјена привредног амбијента, стога је наша додатна обавеза да у сету мјера подршке које пружамо носиоцима бизнис идеја, обезбиједимо и што је могуће већу, квалитетнију, садржајнију и благовремену – брзу подршку”, казао је Батаковић.

Он је казао Технополис у овом тренутку опрема и припрема за пуштање у рад три лабораторије: Биотехнолошке лабораторије – Биолаб Технополис, Лабораторије за индустријски дизајн – ТЕЦХ ЛАБ Технополис и ДАТА центра, које ће значајно убрзати развој многих сегмената привреде и локалне и националне, од пољопривреде, туризма, металне, дрвне индустрије.

“Човјек, који сада дође у Технополис ће добити тестирање своје идеје и неку од мјера подршке кроз прединкубацију, инкубацију или виртуелну инкубацију, затим добиће све савјетодавне услуге у смислу технологије производње и мјера техничке или финансијске подршке које може добити од локалног преко националног до европског нивоа. Информације о доступним средствима и моделима за кредитирање и финансирање. Подршке за креирање бизнис планова или попуњавање апликационих форми. Добиће подршку за анализу тржишта и обуке које су му потребне за стицање различитих знања и вјештина да би био равноправан и успјешан на тржишту, као и могућност да преко наших мрежа партнера, сарадника и платформи и бизнис форума пронађе своје мјесто на тржишту”, казао је Батаковић.

Додао је да ће сви сегменти и услуге бити доступни прије свега станарима бизнис инкубатора ИПЦ Технополис, али и представницима пословне заједнице у Црној Гори и региону, тимовима са иновативним идејама, студентима, организацијама за подршку пословању, академском и научном сектору, као и другим заинтересованим странама.

Након уводних обраћања присутни су имали прилику да погледају видео у ком су приказани будући инфраструктурни капацитети ИПЦ Технополис на којима ће бити фокус у наредном периоду, а које ће се налазити у оквиру реконструисаног дијела Дома револуције.

На самом крају сви присутни су обишли ИПЦ Технополис и све његове инфраструктурне сегменте који ће у будућности представљати амбијент за усвајање дигиталних вјештина младих људи и даљи развој иновативног екосистема. Наведени инфраструктурни сегменти представљаће иновативну платформу креирану од стране ИПЦ Технополис засновану на хибридном моделу који употребом напредних технологија подржава развој идеја и иновација са потенцијалом за комерцијализацију, развој обец́авајуц́их стартапова и спин-офф предузећа са фокусом на технолошки орјентисана предузећа, развој нових иновативних услуга постојец́им малим и средњим предузец́има за иновативне производе, услуге и процесе.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?