Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Откуп јагњади по повољнијим условима

Објављено: 27.08.2020. 22:40 Аутор: МПРР
Влада Црне Горе подржаће откуп јагњади и ове године, као наставак бриге према потребама пензионера и фармера, са посебним сензибилитетом у  овој изазовној години.  

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацију о откупу јагњади за 2020. годину.

Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања, Фондом ПИО, Савезом удружења пензионера, Инвестиционо-развојним фондом, уз учешће привредних субјеката, организоваће откуп тржишних вишкова јагњади. 

Спровођење овог програма омогућиће реализацију тржишних вишкова јагњади и очување дохотка пољопривредних произвођача, с једне стране, и снабдијевање пензионера квалитетним месом по повољним цијенама, с друге стране.  

Откуп јагњади у овој години има посебну важност и значај за пољопривредне произвођаче, када је, због пандемије ЦОВИД19, приступ потрошачима и пласман пољопривредних производа отежан. Поред благовременог и сигурног откупа сезонских вишкова, значиће и подршку дохотку произвођача јер ће се јагњад откупљивати по цијени вишој од прошлогодишње, односно по 2,50 еура по килограму живе мјере. Цијена меса за пензионере биће као и у прошлој години - 4,40€/кг, уз плаћање на осам мјесечних рата. 

Министарство пољопривреде и руралног развоја, Министарство рада и социјалног старања и Фонд ПИО обезбиједиће субвенције у износу од 1,3€/кг меса: солидарно са 1,1€/кг меса, а преостали дио од 0,20€/кг Министарство пољопривреде, због повећане откупне цијене, као вид подршке дохотку пољопривредних произвођача, у циљу ублажавања посљедица пандемије Цовид 19. 

Инвестиционо развојни фонд Црне Горе ће обезбиједити кредитна средства у износу од 2 милиона еура за финансирање откупа и благовременог плаћање пољопривредним произвођачима. 

У програм откупа биће укључени они привредни субјекти из сектора месне индустрије који испуне услове ИРФ-а за добијање кредитих средстава, што ће бити гаранција благовременог и сигурног плаћања фармерима за откупљену јагњад.

Очекује се да ће бити откупљено око 14.000 јагњади, и да ће откуп почети  у првој седмици септембра.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?