Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дио ђака се враћа у клупе, дио учи онлине уз консултације у школи, провјера знања искључиво у школи

Објављено: 08.09.2020. 21:53 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
Министарство просвјете припремило је за школе детаљну информацију о организацији наставе од првог октобра, која базу има у јасним препорукама Института за јавно здравље, сложеној епидемиолошкој ситуацији и потреби да се заштите дјеца, али и да им се обезбиједи знање. Кључни подаци из наведене информације су да ће наставу у школи похађати ђаци 1. 2. 3. 4. 5. и 6. разреда основне школе и 1. разреда средње школе, а остали онлине, уз консултације у школи на сваких петнаест дана. Све провјере знања, израда тестова, контролних и писаних задатака за све ђаке, организоваће се искључиво у школи, уз поштовање мјера. Додатно, сви ђаци средњих стручних школа било ког разреда ће вјежбе и практичну наставу реализовати у школи или код послодавца, уз поштовање мјера. Трајање часа за ученике основних школа је 30 минута највише 4 часа, а за ученике средње школе 30 минута највише 6 часова. 

Без обзира на чињеницу што ће дио ђака пратити наставу у школи, Министарство просвјете ученицима свих разреда основне и средње школе обезбиједило је и снимљени материјал за највећи број предмета, који ће се од 1. октобра емитовати на ТВЦГ2 и МНЕ спорт. За ученике који прате наставу на албанском језику, часови ће бити емитовани на каналима ТВ Теута и ТВ Боин. Програмска шема биће објављена на сајту www.уцидома.ме, на порталу за наставнике www.сколскипортал.еду.ме, YоуТубе каналу Уци дома, те интернет страници Министарства просвјете, друштвеним мрежама и ТВ каналима. 

Наставници су дужни да путем домаћих задатака, есеја, презентација, пројектних задатака и др. редовно прате постигнућа ученика. За комуникацију са ученицима могу користити Microsoft 365 пакет програма који је доступан свим школама и који нуди могућности дијељења материјала, припреме квизова, видео или аудио позива и сл. 

Школе су дужне да свим ученицима који немају могућност коришћења наведених облика комуникације, пруже алтернативни вид подршке у учењу достављењем радних листова, задатака за вјежбање и других дидактичких материјала, водећи рачуна о здравственим мјерама. Осим тога, за ученике с посебним образовним потребама припремљен је инструмент за процјену развојног статуса дјеце, који је подијељен установама, на основу кога ће се посебно планирати и реализовати рад с дјететом. 

У учионици у исто вријеме не смије бити више од 15 ученика; у једној школској клупи смије да сједи само један ученик; а неопходно је одржавати и физичку дистанцу од најмање 2 метра. Директор школе може одлучити да се, уколико у школи постоје просторни капацитети и уз поштовање мјера, настава може реализовати и са већим бројем ученика, о чему треба да обавијести Министарство. 

Особље и ученици у школу долазе са маскама на лицу, а препоручује се да са собом имају још најмање двије маске у резерви. Ношење визира препоручује се као појачана мјера лицима која имају значајна коморбидитетна стања и оним који из медицинских разлога не толеришу ношење маски. За лица која из медицинских разлога не могу да толеришу ношење било маске било визира, могућност заштите ће се разматрати појединачно за сваки случај. 

У школу не долазе ни ђаци нити наставно особље уколико имају симптоме респираторне или цријевне инфекције, повишену температуру, губитак чула мириса и/или укуса и сл, као ни лица којима је издато рјешење о стављању у карантин или кућну изолацију. Особе које доводе дјецу у школу не улазе, већ дјецу прате до улаза, гдје дјецу млађег узраста преузима дежурни наставник. 

Препоручује се обустава активности код којих је могуће појачано избацивање респираторњих капљица попут интензивних спортских активности које укључују блиске контакте. Уколико се разматра могућност одржавања часова физичког васпитања, препоручује се настава на отвореном када год је то могуће, уз одржавање дистанце, те избјегавање колективних спортских активности. 

Директори/директорице школе су у обавези да у потпуности обезбиједе поштовање свих прописаних мјера, укључујући редовно дезинфиковање и провјетравање просторија. Све додатне информације и појашњења родитељи могу затражити од Министарства просвјете путем званичног маила: мпс@мпс.гов.ме или позивом на број телефона 020 410 110 (за основне школе) и 020 410 106 (за средње школе). Додатна појашњења добиће и од самих школа. 

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?