Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржано финално такмичење предакцелерацијског програма БоостМеУп ТРИ ЦРНОГОРСКА СТАРТАПА СПРЕМНА ЗА ЛАНСИРАЊЕ НА ГЛОБАЛНО ТРЖИШТЕ

Објављено: 23.09.2020. 23:13 Аутор: Министарство науке

 

  Видео: БоостМеУп хигхлигхтс

 

Финални догађај првог предакцелерацијског програма у Црној Гори – БоостМеУп, Монтенегро Питцхинг Цомпетитион, одржан је синоћ у хотелу Тхе Цхеди Луштица Баy.

На овом догађају пружена је јединствена прилика да, након девет мјесеци рада и развоја, седам најуспјешнијих тимова у свега неколико минута представи своје креативне и иновативне идеје јавности, чиме су направили први корак ка националном, регионалном, европском и глобалном тржишту.

 Од 47 пријављених, преко 19 који су ушли у Боотцамп, до 7 тимова који су идеје представили на завршном догађају, одабрана су три најбоља учесника програма. Прво мјесто освојио је Орхис, другопласирани је тим Флоурисх, док је на трећем мјесту тим Аматурн. Награде за најбоље учеснике обезбиједио је Црногорски Телеком.

 Национални програм који има за циљ развој црногорског иновативног екосистема и подршку младима чије су идеје будућност дигиталног и пословног амбијента Црне Горе реализовао је конзорцијум на челу са Иновационо предузетничким центром Технополис у сарадњи са Научно-технолошким парком Црне Горе и компанијом Амплитудо.

 Вриједно смо радили, прошли 7 модула, градили знање и вјештине, израђивали прототипе и сада коначно представљамо резултате тимова који су своје стартап идеје развијали са регионално и у Европи признатим стручњацима из области иновација. У претходном периоду је пуно тога урађено како би се на прави начин подстакао квалитетан и убрзан развој иновативно-пословне заједнице у Црној Гори, прије свега кроз усвајање С3 стратегије паметне специјализације и два нова закона. Створени су предуслови да заједница расте. Ове идеје и тимови ће бити први корисници новог амбијента, казао је Ратко Батаковић, извршни директор ИПЦ Технополис на финалу.

 Цјелокупан пројекат је реализован под покровитељством Министарства науке Црне Горе.

 Ово је заправо дио програма за подршку стартапова који је Влада донијела крајем 2018. године. Наш иновативни екосистем није био функционалан. Данас то није случај, захваљујући и законима за подстицај иновација којима се предвиђају бројне олакшице за стартапове. Потребе за дигиталним рјешењима су неисцрпне, а ми можемо да нађемо и задовољимо те нише што смо видјели и вечерас. Наша визија је будућа иновативна дигитална Црна Гора, рекла је министарка науке др Сања Дамјановић.

Истакла је да је задовољна квалитетом идеја и људским капацитетима које Црна Гора има: Вечерас смо имали сјајне тимове и жири је имао тежак задатак да одабере најбоље идеје, јер заиста су све идеје сјајне и испред нас смо имали нову Црну Гору у којој су млади људи носиоци нашег иновативног и технолошког развоја, а који ће допринијети да ИТ сектор буде наша будућа грана индустрије.

 Побједнички тим Орхис изразио је задовољство учешћем и самим програмом.

Изузетно смо задовољни програмом из разлога што прије него што смо кренули на овај програм нијесмо ни били свјесни шта ћемо научити, каква ћемо искуства стећи, какве ћемо људе упознати и на крају се испоставило да нас је читаво то искуство, рад са менторима је довело нас је до успјеха, односно до тога да смо први на овом такмичењу. Морам додати да смо били на разним програмима, али ни један није ни приближно добар као овај. Ипак очекује нас додатни рад и развој самог производа, покушаћемо да га развијемо до финалне верзије и да се пробијемо на тржиште уз помоћ Технополиса и свих сарадника унутар Црне Горе и ван ње.

Од дигиталних рјешења за пољопривредну дјелатност, преко нових алата за креирање мултимедије, до апликација за побољшање емоционалне и социјалне интелигенције – свих 7 тимова понудили су разнолика иновативна рјешења.

Орхис – паметна саксија која узгаја биљку за вас

Побједнички тим Орхис је представио аутоматизовану паметну саксију која омогућује квалитетнији, лакши и занимљивији узгој биљке. Како? Креирајући систем сензора који прикупља податке који условљавају све неопходне факторе за развој биљке, као што су: аутоматизација процеса наводњавања, антибактеријски ефекат, подстицање раста, прикупљање извора енергије уз соларне панеле. Орхисова паметна саксија очитава све параметре у реалном времену захваљујући чему корисник може да има прецизан увид у стање саднице.

Флоурисх – апликација уз коју постајете најбоља верзија себе

Тим Флоурисх вјерује да употреба њихове апликације може промијенити живот појединца. Заснива се

на чињеници да се емоционална и социјална интелигенција, за разлику од когнитивне, могу развијати током цијелог живота. Њихово рјешење је својеврсни „социал-емотионал цоуцх“ који омогућава развој каријере, побољшање односа и доприноси стању опште среће. Потребно је само да 10 минута дневно посветите едукативним игрицама у оквиру апликације, посебно прилагођеним потребама појединца.

Аматурн – ваш лични студио за креирање видео садржаја

Аматрун тим је пронашао начин да од свакога учини професионалцем за креирање видео садржаја и то на сасвим нов, брз и практичан начин. Њихов производ је заправо мала, практична кутија састављена од још мањих елемената који се смјештају на различитим позицијама из којих желите да снимите одређену ситуацију. Елементи се повезују са смартфоном одакле се даље лако уређује и користи. На тај начин само једним уређајем замијенили су мноштво скупе и гломазне опреме која би иначе била неопходна за снимање из више позиција, квалитетан видео и аудио запис.

Солар Виллагер – Иновативно рјешење које ће вас замијенити у винограду

Солар Виллагер тим креирао је систем за надзор и заштиту винограда. Њихов концепт фокусира се на рјешење неколико проблема: недостатак аутоматизације производних процеса, губитак квалитета, људске ресурсе, мониторинг. Полазна тачка била је чињеница да више од 70 посто виноградара и даље не користи машине што резултира великим губицима свих ресурса. Овај самоодрживи систем је заправо уређај који контролише раст лозе уз употребу сензора у пољу, напајање водом и заштиту од бројних непогода.

Партоур – Авантура коју добијате када спојите паркур и туризам

Један од проблема уколико волите да путујете, као што екипа Партоур воли, су често мали буџети, недостатак информација и каткад немогућност да се искуси све што једна локација нуди без плаћања туристичког водича и додатних трошкова. Њихово рјешење је дигитални туристички водич базиран на концепту авантуристичке игрице, односно доживљају туризма као игре. Тако када посјетите неки културно-историјски споменик, укључите њихову апликацију која препознаје локацију, оживљава је пред вашим очима. Ту почиње игра. Уз то корисник добија информације о најзабавнијим мјестима у граду, најбољој локалној храни и свему осталом што може занимати туристу.

СунБун – кувар који не троши електричну енергију, а чува здравље и животну средину

СунБун тим показао је како се може кувати без употребе струје или гаса, уз само соларну енергију. СунБун цоокер је производ који прикупља сунчеву свјетлост и акумулира довољно топлоте којом храна, након 35-45 минута може бити термички обрађена. Осим што штеди новац, има бенефите по наше здравље, а и очување животне средине. У прилог развоју ове идеје иде и податак да у свијету око 2 билиона људи има ограничен приступ апаратима за кување.

Сељак.ме – дигитализовано тржиште за дигитализованог пољопривредника 

Сељак.ме је рјешење за неке од највећих проблема са којима се суочава црногорски сељак – продаја производа и недоступност информација које су му потребне на свакодневној бази. Зато је овај тим осмислио јединствено дигитално тржиште за пољопривреднике, које им омогућава да у само неколико кликова пласирају производ на тржиште, рекламирају га и продају док се, не губећи вријеме, баве својим послом у газдинству. Осим тога Сељак.ме обезбјеђује и неограничен приступ информацијама и савјетима који могу бити круцијални за њихово пословање.

О најбољима је одлучивао жири којим је предсједавала др Сања Дамјановић (Министарство науке Црне Горе), а који су чинили: Вања Зорић Шундић (Иновационо предузетнички центар Техополис), Велибор Бошковић (Научно-технолошки парк Црне Горе), Небојша Никовић (Амплитудо), Душан Бановић (Црногорски Телеком), Тарик Заимовић (Билд студио) и Блажо Црвеница (Ухура Солутионс).



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?