Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

"ПРВИ ДАН ШКОЛЕ ПРОТЕКАО У РЕДУ" - 52 000 ЂАКА СЕ ВРАТИЛО У КЛУПЕ

Објављено: 01.10.2020. 22:04 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У Црној Гори данас се у школске клупе вратило преко 52 000 ученика, а то су ђаци од првог до шестог разреда основне школе и првог разреда средње школе. Додатно, 41 000 ђака је на моделу комбиноване наставе: учење уз #УчиДома садржаје и сталне консултације и испитивања из свих предмета у школи, а то су ђаци седмог, осмог и деветог разреда основне школе и другог, трећег и четвртог разреда средње. Напомињемо и да је данас 7630 првака у школским клупама. Први школски дан протекао је у реду, уз поштовање смјерница Института за јавно здравље.

Без обзира на то што дио ученика наставу прати у школама, Министарство просвјете је ученицима свих разреда основне и средње школе обезбиједило и снимљени материјал за највећи број предмета, који се од данас емитује на ТВЦГ2 и то 1. 2. 3. 4. и 5. разред основне школе; Учи дома 2 (МНЕ спорт 2) и то 6. 7. 8. 9. разред основне школе и 1. разред средње школе; Учи дома 3 (МНЕ спорт 3) и то 2. 3. 4. разред средње школе. Програмска шема се заједно са детаљним распоредом часова објављује сваке недјеље на порталу www.сколскипортал.еду.ме гдје ће бити прегледно и детаљно дата, али и на сајту Министарства www.мпс.гов.ме; сајту www.уцидома.ме и друштвеним мрежама Министарства. Снимљени материјал доступан је и на Yоу Тубе каналу Уци Дома.

Напомињемо, да ће се према моделу који је предвиђен за почетак школске године све провјере знања свих ђака, израде тестова, контролних и писаних задатака за све ђаке, организовати искључиво у школи, уз поштовање мјера. Сви ђаци средњих стручних школа било ког разреда ће практичну наставу реализовати у школи или код послодавца, уз поштовање мјера. Додатно, посебно ће бити планиран рад са дјецом са посебним образовним потребама, за које је припремљен инструмент за процјену развојног статуса и послат школама. Ово заправо значи да неће бити нити једног ђака који нема, већи или мањи, директан контакт са школом, а истовремено се поштују све мјере Института.

PR

Након првог школског дана и пријема првака, директорица ОШ „Павле Ровински“, Дијана Лаковић, рекла је да је припрема за школску годину текла цијело љето, а ове године припремали су се са посебном пажњом: „Припреме су биле захтјевне, али можемо бити задовољни како је данас протекао дан и можемо рећи да смо се добро припремили“. Она је додала да су у поређењу са ситуацијом из марта мјесеца, сви много спремнији за тренутну ситуацију, будући да дио ученика похађа комбиновану наставу. „Љето смо искористили да побољшамо дигиталне вјештине наставника који су прошли обуке, тако да смо много спремнији за овакав почетак школске године“.

Осим школе „Павле Ровински“, и друге школе, али и вртићи спремно су дочекали ђаке и малишане, а како би се испоштовале све смјернице ИЈЗ и боравак дјеце у установама образовања учинио безбједним, преко Управе за имовину набављена су дезинфекциона и друга средстава, у складу са количинама које су тражиле саме школе и вртићи, који су такође почели са радом данас.

Подсјећамо да је у складу са развојем епидемиолошке ситуације, а у комуникацији са Институтом за јавно здравље, успостављени модел за почетак школске године подложан промјенама.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?