Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Компаративна студија о механизмима репарација за жртве међународних кривичних дјела на Западном Балкану

Објављено: 07.10.2020. 16:26 Аутор: мрсс
У циљу израде Компаративне студије о постојећим механизмима репарације за жртве ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида на Западном Балкану, дана 6. октобра о.г., одржан је онлине састанак представника Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, господина Драгана ЂУКАНОВИЋА, Предсједника Комисије и госпође Дарке ЏАБАСАН, Секретара Комисије са тимом спољних стручњака који је задужила Европска комисија и њен Директорат за политику сусједства и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР). Пројектни тим чинили су госпођа Цéлине БАРДЕТ и госпођа Теа ГОРЈАНЦ-ПРЕЛЕВИЋ. Циљ овог састанка био је да Комисији пружи информације о тренутном статусу примјене правних тековина ЕУ и међународних стандарда у погледу права на обештећење (репарације) за жртве ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, које ће допринијети изради аналитичког извјештаја - правне анализе, са посебним нагласком на правним тековинама ЕУ, и гдје је то релевантно, другим међународним стандардима. 

На састанку је разговарано о јавној политици у односу на право на репарације за жртве међународних кривичних дјела у Црној Гори и њеној примјени, имајући у виду да репарације подразумијевају и потрагу за несталим особама, нивоу интегрисаности, примјене или разматрања међународних и европских одредби које се односе на право на репарације у пракси, јавним политикама или законодавству у домену надлежности Комисије за нестала лица и другим релевантним питањима из области рада Комисије.

Предсједник Комисије упознао је саговорнике са задацима који су јој повјерени а имајући у виду тежину, сложеност и специфичност питања којим се бави, као и политичку осјетљивост, указао је да Комисија сарађује са надлежним министарствима, стручњацима и форензичарима, у циљу обезбјеђивања свеобухватног, професионалног и системског приступа у рјешавању овог питања. Такође, нагласио је да Комисија сарађује са међународним организацијама и институцијама (Међународна комисија за нестала лица, Међународни комитет Црвеног Крста и УНДП), у складу са њиховим мандатом и потписаним међународним документима.

С тим у вези упознао је саговорнике да постојање Комисије је предвиђено док траје процес тражења лица која се воде као нестала у оружаним сукобима на простору бивше Југославије. Комисија има контакте са породицама несталих лица у циљу информисања о актуелном стању случајева и прикупљања нових сазнања и чињеница, које могу помоћи у рјешавању судбине њихових несталих чланова и обавјештава породице о чињеницама у вези проналаска посмртних остатака њихових чланова, пружа помоћ у организацији преузимања посмртних остатака, сноси трошкове превоза и сахране. Комисија сарађује са удружењима породица несталих лица, пружа им материјалну помоћ и друге видове подршке. Такође, остварена је сарадња са асоцијацијама које се овим питањем баве за подручје бивше Југославије. 

С тим у вези на састанку је било ријечи о потписаним Протоколима о сарадњи у тражењу несталих лица између државе Црне Горе и Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Србије и Републике Косово.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?