Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај Европске Комисије о напретку Горе Горе за 2020. годину: Министарство науке најбоље оцијењен ресор у Влади Црне Горе

Објављено: 07.10.2020. 17:46 Аутор: Министарство науке

Министарство науке Црне Горе у годишњем извјештају о напретку Европске Комисије за ЦГ за 2020. годину, који је презентован јуче у Бриселу, најбоље је оцијењен ресор у Влади Црне Горе. Комисија биљежи добар ниво припреме у овом сектору, али и добар напредак.

Ministarstvo nauke
Извјештај наводи да је Црна Гора прва земља региона која је усвојила Стратегију паметне специјализације у августу 2019. и кренула са њеном имплементацијом. Забиљежен је раст улагања у науку са 0,37% у 2017. години, на 0,5% БДП у 2018. години. Учешц́е Црне Горе у оквирном програму Хоризонт 2020, показује веома добар тренд за 2019. годину, примајуц́и 3,2 милиона еура директног доприноса ЕУ и достижуц́и стопу успјеха од 13,9% у поређењу са 12%, што је европски просјек. Црна Гора је укључена у Европску табелу иновација, означавајуц́и важан корак у унапређењу свог статистичког система и прац́ењу спровођења Стратегије паметне специјализације Црне Горе 2019-2024. Истакнуто је да је Црна Гора урадила јако пуно на креирању иновационог екосистема, усвајањем два подстицајна закона са олакшицама за формирање иновативних компанија, који предвиђају и оснивање Фонда за иновације, који ц́е дјеловати као посебна агенција усредсређена посебно на примјену Стратегије паметне специјализације.

Два нова центра изврсности (која покривају област науке о храни и биомедицинске науке) започела су са радом у јануару 2020. године, уз финансирање од 1,8 милиона еура предвиђених током три године. Као одговор на пандемију повезану са ЦОВИД-19, овај ресор је расписао позив за истраживачке пројекте у области здравства и социјално-економског опоравка (200 000 ЕУР). Заједно са центром за иновације и предузетништво „Технополис“ и новооснованим Научно-технолошким парком Црне Горе, министарство је координирало радом 3-Д лабораторија у академском и приватном сектору за заједничку производњу личне заштитне опреме.

Кроз инструмент ЕУ претприступне помоц́и (ИПА), 13 пројеката је одабрано у оквиру шеме заједничког додјељивања грантова за иновативне пројектне идеје, а у марту 2020. године потписани су уговори за опремање три лабораторије у Технополису , као и грађевинске радове на Научно-технолошком парку Црне Горе.

Поред Извјештаја о напретку Европска комисија, тачније Генерални Директорат за проширење и сусједску политику (ДГ НЕАР) објавили су јуче и свеобухватан економски и инвестициони план за Западни Балкан, који има за циљ подстицање дугорочног економског опоравка региона, подршку зеленој и дигиталној транзицији, подстицање регионалне интеграције и конвергенције са Европском унијом.

Економско-Инвестициони план, путем Иновативне Агенде за Западни Балкан, препознаје и истиче Међународни институт за одрживе технологије у Југоисточној Европи - СЕЕИИСТ, као једини велики научни инфрастуктурни пројекат, који треба да допринесе јачању региона, и најављује подршку даљем развоју СЕЕИИСТ-а. Економско-Инвестициони план истиче његову кључну регионалну улогу у будућој Мисији за канцер, у склопу Хоризонта Европа, новог оквирног програна ЕУ за науку и иновације, који ће замијенити Х2020 на период од наредних 7 година.

    
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?