Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са амбасадорком Попа: Црна Гора да настави путем европских интеграција

Кроз нови Извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе, који је објективна и реална слика стања у земљи по питању европских интеграција, добили смо јасне смјернице у ком правцу треба да радимо да бисмо остварили стратешки циљ – пуноправно чланство у ЕУ, казао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са шефицом Делегације ЕУ у Подгорици Оаном Кристином Попа.

„Јасно се види шта су наши кључни изазови. У првом реду је то наставак институционалног јачања земље, што укључује рационализацију али и већу ефикасност и одговорност“, казао је предсједник Марковић.

Представљајући укратко извјештај, амбасадорка Попа је казала да је у неким областима констатован напредак, али да прогреса није било у неким областима.

„Ово није политички извјештај, већ радни документ који треба да обезбиједи помоћ Влади у креирању реформи, а све за добробит црногорских грађана“, казала је амбасадорка Попа.

Саговорници су се сагласили да у наредном периоду фокус треба да буде на владавини права, правосуђу, слободи изражавања те јачању конкурентности, економске и монетарне политике у Црној Гори.

Амбасадорка Попа је оцијенила да је важно да све партије постигну консензус по питању стратешког циља – приступања Црне Горе Европској унији.

„Црна Гора мора да настави путем европских интеграција, на којем неће јурити рокове већ бити посвећена реформама и испуњавању обавеза“, казао је предсједник Марковић. 

Премијер Марковић је рекао да ће Демократска партија социјалиста бити конструктивна опозиција у парламенту, спремна да у оквиру демокртаских процеса допринесе консензусу о избору судских и тужилачких тијела и функција, што видимо као важан допринос наставку преговарачког процеса. 

Предсједник Марковић и амбасадорка Попа су истакли значај Економско-инвестициониог плана за Западни Балкан који ће подстаћи економски раст и развој, али и припремити тржишта региона за улазак на европско заједничко тржиште.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?