Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

И ОВЕ ГОДИНЕ ПОЛА МИЛИОНА ЗА ФОНД ЗА ТАЛЕНТЕ: Објављени конкурси за додјелу награда ученицима и наставницима из Фонда за квалитет и таленте

Објављено: 07.10.2020. 18:58 Аутор: ПР служба
Министарство просвјете објавило је конкурс за додјелу награда најбољим ученицима и наставницима из Фонда за квалитет и таленте. Буџет Фонда ће и ове године бити око пола милиона еура, просјечна награда износиће 1000 еура, а биће их додијељено око 500. Конкурс за овогодишњу додјелу награда отворен је до краја октобра, а одлука о добитницима биће донијета до краја новембра. 

Награде из Фонда за квалитет и таленте додјељују се трећи пут заредом, а циљ је да се награде и промовишу најбољи у систему образовања. Фонд је један од начина да се фокус стави на праве вриједности и оне који их проносе својим радом и постигнућима. 

Вредновање пријава вршиће се на основу критеријума који су садржани у Правилнику о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за унапређење квалитета наставе и таленте, који је објављен на веб сајту Министарства просвјете у дијелу „Правилници“. 

Критеријуми за ученике ће се, између осталог, односити на: успјех у школи, награде на такмичењима у претходној години, освојену медаљу на државном спортском такмичењу у организацији Црногорског школског спортског савеза у претходној години, чланство у репрезентацији, чланство у ученичком парламенту, ваннаставне активности и друго, чиме се показује да смо и даље чврсто на становишту да не треба узимати у обзир само и искључиво успјех у школи, већ свестраност, таленте и интересовања дјеце.

Када је ријеч о критеријумима за наставнике, између осталог, вредноваће се ауторство уџбеника и наставног средства, учешће у комисијама за израду предметних и образовних програма, рецензија уџбеника и наставног средства, извођење наставе на страном језику, менторство ученицима који су освојили неко од прва три мјеста на такмичењима, ауторство и реализација програма стручног усавршавања наставника, учешће у ваннаставним активностима, објављивање рада у стручном часопису, учествовање у пројектима који су подржани од стране релевантних међународних организација или релевантних националних институција, стручно усавршавање и друго.

И ове године један дио награда из Фонда биће додијељен по аутоматизму, независно од Конкурса, и то свим оним ученицима који су освојили неко од прва три мјеста на државном такмичењу у организацији Испитног центра Црне Горе и Центра за стручно образовање Црне Горе, те међународном такмичењу у координацији Испитног центра Црне Горе.

Апелујемо на све заинтересоване да пажљиво прочитају конкурсне услове. Важно је нагласити да се узима у обзир документација која се односи на резултате постигнуте у претходној школској години, односно документација за коју се неспорно може утврдити да се односи на резултате из претходне године.

Овогодишњу селекцију вршиће комисија састављена од представника Синдиката, невладиног сектора, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, Уније средњошколаца, Министарства просвјете, школа, а на челу Комисије биће проф. др Предраг Мирановић, предсједник Центра за докторске студије и некадашњи ректор Универзитета Црне Горе.

Конкурси су објављени на сљедећем линку: хттпс://мпс.гов.ме/министарство/конкурси/   

ПР служба Министарства просвјете
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?