Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан уговор о извођењу радова у оквиру комплекса Тамница Јусовача: Реконструкција културног добра у циљу успостављања Креативног хаба за развој ИЦТ

Објављено: 09.10.2020. 21:42 Аутор: МКУ
Уговор о реализацији капиталног пројекта који се односи на извођење радова у оквиру комплекса Тамница Јусовача у циљу успостављања Креативног хаба за развој ИЦТ-а данас су у Министарству културе потписали министар Александар Богдановић и градоначелник Подгорице Иван Вуковић.

Пројекат ће бити реализован у партнерству Владе Црне Горе и Главног града, а обухватиће санацију, пренамјену и реконструкцију поменутог културног добра, у укупној вриједности од 1.950.000 еура.
MKU
„Имајући у виду стање комплекса, жељели смо да коначно обезбиједимо адекватан третман Јусовачи, у смислу њене ревитализације и заштите од даљег пропадања. Стога ме неизмјерно радује што ће данашње потписивање уговора са градоначелником Вуковићем, и раније са директором Управе јавних радова Решадом Нухоџићем, у будућности резултирати функционисањем Јусоваче на одрживој основи, кроз иновативан концепт који ће спојити умјетност, ИЦТ и предузетништво“, казао је министар Богдановић.

Нагласио је и да ће, кроз концепт афирмације креативних индустрија и различитих облика културно-умјетничких садржаја, Јусовача допринијети и ревитализацији, у овом моменту, донекле запостављеног дијела града. 

„По завршетку радова, Јусовача ће моћи да анимира широк дијапазон актера и то не само културне и умјетничке сцене Главног града. Према планираној резиденцијалној намјени као и интернационализацији дјеловања, комплекс ће бити у могућности да привуче и регионалне актере културне и умјетничке сцене и на тај начин подстакне развој културног туризма у Подгорици“, истакао је министар Богдановић.

Напоменуо је и да је стављање културог насљеђа у контекст одрживог коришћења једна од важних мисија Министарства културе.
„У том контексту, желим да подсјетим да смо недавно у Палати у Старом Бару отворили први Креативни хаб у Црној Гори, да је у потпуности завршен и Резиденцијални центар за књижевнике у Кући Пекића у Шавнику и да у финалну фазу улазе радови на Старом затвору у Котору, такође за потребе новог Креативног хаба. Наставак овог изузетно значајног низа капиталних пројеката је и предстојећа реконструкција Јусоваче, чије оживљавање ће широм отворити врата за нове могућности савремене стваралачке сцене и Главног града и Црне Горе“, оцијенио је министар Богдановић.

Подсјетио је и да је Влада Црне Горе вриједно и посвећено радила на развоју и афирмацији креативног сектора и валоризацији културног насљеђа.

 MKU

„Очекујемо да ће нова Влада наставити тај континуитет, како би очувала трајне вриједности нашег идентитета, на добробит црногорске културе и нашег друштва“, казао је министар Богдановић.
Градоначелник Вуковић захвалио је министру Богдановићу на континуираној подршци иницијативама Главног града, као и Влади Црне Горе на снажном партнерству захваљући којем, како је нагласио, данас свједочимо интензивном развоју Подгорице.

Казао је да су овим уговором створене правне и финансијске претпоставке за дуго чекану и дуго најављивану реконструкцију и валоризацију Тамнице Јусовача.

„То је једно од старих обећања како од локалне самоуправе, тако и од органа извршне власти, односно државе. У свијетлу чињенице да тај простор представља један од симбола Главног града, простор врло интересантне историје који је свједочио различитим фазама друштвено-политичког развоја Подгорице и Црне Горе, свакако да заслужује нашу дужну пажњу“, оцијенио је градоначелник Вуковић.

Саопштио је и да ће опредијељена средства бити довољна да у наредне двије године Јусовача буде комплетно реконструисана и отворена за младе и креативне предузетнике.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?