Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ О СОЦИЈАЛНОЈ ИНТЕГРАЦИЈИ РОМА И ЕГИПЋАНА

Објављено: 16.10.2020. 14:28 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањинска права (МЉМП), у сарадњи са Регионалним савјетом за сарадњу (РЦЦ) реализовало је истраживање о социо-економском положају Рома и Египћана у Црној Гори. 

Истраживачка агенција ДеФацто Цонсутанцy је спровела истраживање за потребе МЉМП како би се оцијенили досадашњи резултати у процесу социјалне инклузије Рома и Египћана али и обезбиједили потребни подаци за креирање нових јавних политика.

Структура узорка дефинисана у односу на податке из Пописа становништва 2011. године са одређеним корекцијама у односу на миграције становништва. Истраживање је обухватило ромску и египћанску заједницу која живи у 12 црногорских општина. Укупно је анкетирано 1023 припадника ромске и египћанске популације, од чега 53% у Подгорици, 15.7% у Никшићу, 11.7% у Беранама, 4.4% у Тивту, 3.4% у Улцињу, 2.9% у Бијелом Пољу, 2.7% у Бару, 1.7% у Котору, 1.6% у Херцег Новом, 1.3% на Цетињу, 1.2% у Рожајама и 0.4% у Пљевљима.  Међу анкетираним испитаницима је било 52.1% мушкараца и 47.9% жена.

За прикупљање података су ангажовани анкетари и анкетарке из ромске и египћанске заједнице са разлогом да се утиче на смањивање дистанце између испитаника и анкетара, омогуће услови да испитаници што слободније одговарају на питања из упитника, као и да се елиминише језичка баријера. Упитник је преведен на ромски и албански језик. 

Основне теме којима се истраживање бавило су: економски статус и запошљавање, грађански статус и лична документа, здравље, проблеми узроковани ЦОВИД-19 епидемијом, становање, образовање, социјална помоћ, учешће у доношењу одлука и вриједности и ставови.  

Кључни налази показују да се проценат оних који немају посао смањује у односу на истраживања из 2016. и 2018. године, али је и даље далеко изнад просјека, као и да расте број оних који раде у јавном сектору и имају стални радни однос, али и да у сваком другом ромском домаћинству нико не ради, док је сваки други испитаник пријављен на евиденцију незапослених Завода за запошљавање Црне Горе.

У поређењу са истраживањима из 2016. и 2018. године видимо да се проценат испитаника који не посједује документа смањио. Иако је висок проценат чланова заједнице ријешио питање документације, и даље постоји одређени број оних који немају одговарајућа документа. Проценат таквих је виши међу досељеним Ромима и Египћанима када је у питању овјерена здравствена књижица, упис дјеце у матичне књиге рођених, те увјерење о држављанству.

У поређењу са истраживањима из 2016. и 2018. године, број испитаника који своје здравствено стање описују као веома или углавном добро је у континуираном порасту. Око 16.5% испитаника тврди да у њиховој породици живи бар једна особа која има тешко здравствено стање или инвалидитет. Просјечна старост чланова ромске и египћанске популације измјерена је на готово 56 година. Осим тога, свега 10% испитаника је упознато са тим да у њиховој заједници постоји сарадник у здравственој заштити. Они који знају да постоји, углавном сматрају да је то веома или донекле корисно за њих (57.6%).

Резултати даље показују да чак 68.9% испитаника тврди да је током епидемије у потпуности или дјелимично остало без извора прихода. Велики број испитаника тврди да није имао довољно основних намирница и дезинфекционих средстава током епидемије корона вируса, чак 54% тврди да није имало приступ другим средствима за дезинфекцију, а 37.6% приступ сапуну и води. Њих 50.4% тврди да нијесу имали довољно заштитних маски.

Што се становања и стамбеног питања тиче, резултати, између осталог, говоре да у Црној Гори и даље велики број Рома и Египћана живи у одвојеним насељима гдје нема већинског становништва. Сваки други испитаник тврди да његова породица посједује објекат у коме живи, али само 14% испитаника каже да његова породица посједује земљиште на коме се налази тај објекат, док велики проценат домаћинстава у којима живе испитаници немају основне услове за пристојан живот у домаћинству.

Трећина пунољетне ромске и египћанске заједнице, односно 32.5% је без школе. Ромкиње и Египћанке имају у просјеку значајни нижи ниво образовања од мушкараца. Проценат дјеце која иду у вртић се у односу на претходни период смањио. Подаци Министарства просвјете о броју дјеце из ромске из египћанске популације изражени у апсолутним бројкама константно су у порасту због чега је вјероватно да су подаци о опадању процента дјеце у вртићима условљени систуацијом изазваном пандемијом ЦОВИД19. 

У поређењу са претходним истраживањима биљежи се повећање процента дјеце која похађају основну школу, док је број младих која похађају средњу школу остао готово исти као и 2018. године. Црногорским језиком се функционално служи двије трећине ромске и египћанске заједнице, што је пораст у односу на претходно спроведена истраживања. 

Истраживање је показало и да је повећан број корисника услуга центара за социјални рад, а такође и особа које су користиле неку врсту материјалне помоћи или једнократну помоћ. Нешто мање од половине испитаника тврди да користи услуге и помоћ центара за социјални рад, док једна трећина тврди да прима материјалну помоћ сваког мјесеца. Такође, једна трећина тврди да је у посљедње четири године примила једнократну материјалну помоћ. Посебно је важно уочити значајан раст обухвата државне помоћи која је намијењена дјеци са инвалидитетом.

Ромска и египћанска заједница уопште није или донекле није укључена у црногорско друштво, тврди сваки други испитаник. Осим тога, не постоје значајне разлике између мушкараца и жена кад је у питању родна равноправност, али и једни и други имају нешто „захтјевнији“ однос према женама. Највећи број испитаника тврди да је присуствовао обукама о запошљавању и здрављу, а најмањи о родној равноправности. У односу на 2016. и 2018. годину, повећан је и удио испитаника који је слушао или гледао програме посвећене ромским питањима, култури и језику.

У односу на питања која су се тицала става о учешћа у доношењу одлука, односно политичком одлучивању само 21% испитаника каже да постоји неки политичар коме вјерују и још мање од тога (18%) да постоје политичари који заступају ромску и египћанску популацију на прави начин, док чак 76% испитаника тврди да не разумије најважнија политичка дешавања у земљи. 

Комплетно истраживање доступно на овом линку: хттпс://ммп.гов.ме/РесоурцеМанагер/ФилеДоwнлоад.аспx?рид=417447&рТyпе=2&филе=Социо-економски%20полоз%ЦБ%87ај%20Рома%20и%20Египц%Ц2%Б4ана%20у%20Црној%20Гори.пдф 

 

 

Министарство за људска и мањинска права 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?