Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Продужава се исплата субвенција за још два мјесеца

Објављено: 16.10.2020. 01:37 Аутор: Министарство економије
У складу са развојем епидемиолошке ситуације у земљи, као и мјерама и препорукама Министарства здравља у вези са ограничењима везаним за обављање привредних активности, Влада Црне Горе је на данашњој сједници, на предлог Министарства економије, одлучила да продужи Програм субвенционисања зарада у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19 за још два мјесеца, тј. да омогући субвенционисање дијела октобарских и новембарских зарада. У складу са мјерама које су на снази, октобарске зараде ће се субвенционисати запосленима у сљедећим дјелатностима:

1. Привредна друштва и предузетници који пружају услуге у дјелатностима са шифрама: 55.10 (Хотели и сличан смјештај), 55.20 (Одмаралишта и слични објекти за краћи боравак), 55.30 (Дјелатност кампова, ауто-кампова и кампова за туристичке приколице), 79.11 (Дјелатност путничких агенција), 79.12 (Дјелатност тур-оператора) и 79.90 (Остале услуге резервације и дјелатности повезане с њима); привредна друштва и предузетници који обављају дјелатност специјализоване трговине на мало за продају сувенира; привредна друштва и предузетници који обављају дјелатност организовања екскурзија, излета и обилазака бродовима с посадом у туристичке сврхе - имају право на субвенције октобарских зарада сразмјерно оствареној заради, а највише до 70% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 70% нето минималне зараде.

2. Угоститељима који обављају дјелатност у општинама у којима је забрањен њихов рад, октобарске зараде се субвенционишу сразмјерно оствареној заради, а највише до 100% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 100% нето минималне зараде. Угоститељима који обављају дјелатност у осталим општинама, октобарске зараде се субвенционишу сразмјерно оствареној заради, а највише до 50% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 50% нето минималне зараде.

3. Привредна друштва и предузетници који пружају услуге у дјелатностима са шифрама: 49.31 (Градски и приградски копнени превоз путника), 49.32 (Такси превоз) и 49.39 (Остали превоз путника у копненом саобраћају), као и привредни субјекти који су регистровани под неком другом шифром основне дјелатности, а који пружају услуге међуградског превоза путника, међународног превоза путника, лимо сервиса, рент-а-цар услуге, као и услуге везане за аутобуски саобраћај, имају право на субвенцију октобарских зарада сразмјерно оствареној заради, а највише до 50% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 50% нето минималне зараде.

4. Привредна друштва и предузетници који обављају дјелатности са шифрама 90.01 (Извођачка умјетност), 90.02 (Помоћне дјелатности у оквиру извођачке умјетности), 90.03 (Умјетничко стваралаштво), 90.04 (Рад умјетничких установа) и 59.14 (Дјелатност приказивања филмова), а чија је дјелатност везана за организацију и извођење концертних, фестивалских, филмских и позоришних програма, као и музичких програма у угоститељским и хотелским објектима, имају право на субвенцију октобарских зарада сразмјерно оствареној заради, а највише до 100% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 100% нето минималне зараде.

5. Привредна друштва и предузетници чија је дјелатност везана за организацију догађаја чије је одржавање забрањено (нпр. агенције за организацију догађаја, салони вјенчаница и сл.) имају право на субвенцију октобарских зарада сразмјерно оствареној заради, а највише до 100% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 100% нето минималне зараде. 

6. Привредна друштва и предузетници који пружају помоћне услуге у дјелатностима везаним за организацију догађаја чије је одржавање забрањено (нпр. фотографске услуге и сл.) имају право на субвенцију октобарских зарада сразмјерно оствареној заради, а највише до 50% износа пореза и доприноса на минималну зараду и 50% нето минималне зараде.

7. Запослени којима су наредбама Министарства здравља, у циљу сузбијања епидемије, одређене мјере стављања у карантин или самоизолацију остварују право на субвенције октобарских зарада под истим условима као и у периоду јул-септембар.

8. Субвенције за ново запошљавање се примјењују под истим условима као и у периоду јул-септембар.

9. Субвенционисање плаћеног одсуства родитељима дјеце старости до 11 година ће бити дефинисано допуном ове информације након доношење посебне наредбе којом це се ово питање третирати.

Листу дјелатности и услове субвенционисања новембарских зарада, Влада ће утврдити накнадно, у складу са развојем епидемиолошке ситуације у земљи. 

Додатно, привредним друштвима и предузетницима који испуњавају Програмом дефинисане услове за добијање субвенција, а који су из било којих разлога закаснили да у првобитно одређеним роковима аплицирају за јулске и августовске субвенције, одобрава се додатни рок за подношење захтјева и то у периоду од 20-31. октобра 2020. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?