Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери ЦГ и БиХ Душко Марковић и Зоран Тегелтија и амбасадорка ЕУ у ЦГ Оана Кристина Попа отворили заједнички гранични прелаз Враћеновићи - Делеуша

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија и шефица Делегације Европске уније у Црној Гори амбасадорка Оана Кристина Попа отворили су данас заједнички друмски гранични прелаз Враћеновићи – Делеуша на путном правцу Никшић – Билећа, изграђен четири мјесеца прије рока, уз заједничку оцјену да ће се функционисањем заједничких граничних прелаза олакшати и убрзати промет путника и робе, остварити знатне уштеде и оснажити односи двију држава.

„Заједнички друмски прелаз са Албанијом, Сукобин – Мурићани, отворен још 2009. године, дуго је био једини те врсте у региону. Служио је као примјер и путоказ, који су остали сусједи слиједили. Зато данас отварајући заједнички прелаз Враћеновићи – Делеуша, поносно најављујемо и наставак ове сарадње. Црна Гора и Босна и Херцеговина градиће заједничке прелазе Шћепан Поље – Хум, на путном правцу Плужине – Фоча; Зупци – Ситница на путном правцу Херцег Нови – Требиње и Илино Брдо – Клобук на путном правцу Никшић – Требиње“ – казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Тегелтија: Један у низу заједничких пројеката ЦГ и БиХ

Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија поручио је да је ово још један у низу заједничких пројеката Босне и Херцеговине и Црне Горе са Европском унијом.

„Сигуран сам да ово није посљедњи и да ће у наредним годинама услиједити још већи успјешно реализовани заједнички пројекти. Желим прво да се обратим граничним полицајцима и Црне Горе и Босне и Херцеговине и цариницима БиХ и цариницима Црне Горе. Већ више од 20 година ви заједно омогућујете несметан промет људи и робе на овим просторима, омогућујете да наше привреде сарађују, омогућујете да наши грађани међусобно комуницирају. Ваш рад у претходних 20 година одвијао се у нехуманим и лошим условима. Али вас то није спријечило да успјешно обављате послове. Овај објекат сматрајте једним видом захвалности за то што сте радили“ – рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Попа: Инвестиције ЕУ доносе конкретне добити

Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори Оана Кристина Попа подсјетила је да је ЕУ обезбиједила Црној Гори 20 милиона еура подршке како би њене границе биле сигурније и ефикасније како је предвиђено националном стратегијом за интегрисано управљање границама. „За изградњу граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша обезбиједили смо два милиона еура. … Унапређење међусобне повезаности овог региона је важан приоритет за ЕУ. Европска комисија је недавно представила Економски и инвестициони план за Западни Балкан. Обезбиједићемо до девет милијарди еура за финансирање инвестиција у области саобраћаја, енергије, зелене и дигиталне транзиције, у циљу креирања одрживог раста и нових радних мјеста. Инвестиције од стране ЕУ доносе конкретне користи једино ако су праћене свеобухватним реформама, будући да је добро управљање основа за одрживи економски развој и нова радна мјеста“ – казала је амбасадорка Попа.

Марковић: Већ од данас наши грађани и гости путоваће комфорније

Захваливши Европској унији на донацији премијер Марковић је указао да европске интеграције и регионална сарадња нијесу само политички путокази, већ и конкретни пројекти и резултати који из тога проистичу.

„Зато је овај гранични прелаз наш заједнички допринос европским опредјелјенјима и европским стандардима. А кроз концепт интегрисаног управљања границама, борба против организованог криминала, нелегалних миграција, кријумчарења наркотика и трговине оружјем биће још снажнија и ефективнија. Већ од данас, грађани Црне Горе и Босне и Херцеговине, и наши заједнички гости, путоваће комфорније. Бржом контролом и поједностављењем граничних провјера, бржим и лакшим протоком робе, наше двије државе смањују и вријеме чекања и непотребне трошкове. Модерна гранична инфраструктура, савремена технологија и процедуре на нивоу шенгенских, воде даљој интензивнијој комуникацији, повећању обима робне размјене али и повећању туристичког промета“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

Заједнички гранични прелази доприносе бољим односима

Премијери Марковић и Тегелтија и амбасадорка Попа сагласили су се да заједнички гранични прелази доприносе јачању добрих односа међу сусједним државама и стабилности у овом региону.

„Заједнички гранични прелаз Враћеновићи – Делеуша, поред већ саопштених економских разлога – градили смо и са циљем додатног учвршћивања добросусједских односа, јачања политичке сарадње и стабилности у региону, а све то као будуће чланице Европске уније. Вјерујући да ће наше двије државе, са посебним сензибилитетом очувати овај приступ и у наредном периоду, честитам на отварању овог заједничког граничног прелаза. … Но, граничне прелазе и сигурност наших граница, не смијемо посматрати изоловано од свеукупног економског и инфраструктурног развоја, као и конкретне и издашне подршке Евроске уније. Да је тако било, понајбоље потврђује преко 170 милиона инвестиционих грантова и бесповратне техничке подршке, додијељене у претходном периоду кроз Западнобалкански инвестициони оквир. А да ће тако бити и у будуће, потврђује позитиван однос Европске комисије у према бројним инфраструктирним пројектима које смо кандидовали за подршку, а који су позитивно оцијењени у недавно представљеним Економским и Инвестиционим планом за Западни Балкан“ – казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине казао је да ће наредних година и други гранични прелази Црне Горе и Босне и Херцеговине бити онакви какви треба да буду у XXИ вијеку, уз наду да једнога дана неће бити ни потребе за граничним прелазима. „Остаје обавеза власти и једне и друге земље да омогућују бољу економску сарадњу. За успјешну економску сарадњу неопходна је инфраструктура, неопходни су гранични прелази који ће омогућити несметан прелазак људима добре воље и привредницима који желе успјешно да раде, али и који ће бити препрека илегалној трговини људи и робе“ – казао је предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине.

Амбасадорка Попа је рекла да је ефикасно управљање границама, које обезбјеђује несметан и брз промет људи и робе, важно за изградњу снажног партнерства међу сусједним земљама у региону и за безбједност свих нас. „Сјетите се да ће једнога дана ваше границе бити вањске границе ЕУ. Због тога ће ЕУ наставити да вам пружа подршку у овој области“ – казала је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори.

Заједничке полицијске контроле, три траке у сваком смјеру плус камионске

Директор Комисије за границе у Министарству унутрашњих послова Црне Горе Милан Пауновић појаснио је присутнима да заједнички гранични прелаз има по три траке у сваком смјеру плус по једну траку за камионе, да је на свакој страни царинска контрола, а да је полицијска контрола заједничка.

„Суштина је да се принципом једног заустављања поједностави процедура преласка државне границе. Прилика је овдје да свакодневним радом у потпуности спроводимо стратегију интегрисаног управљања границом једне и друге државе. Свакодневном размјеном информација, оперативно-аналитичким праћењем проблематике и на бази тога усмјеравањем рада њиховог односно анализом ризика да се успјешније боре против свих облика криминала“ – казао је Пауновић.

Колегама, полицајцима и цариницима казао је да им се објекат предаје на коришћење уз жељу за добро здравље и успјех у раду. „И молим вас, био сам прије 43 године гранични полицајац. Осмјех на лицу, к'о бога вас молим. Ви стојите на капији двије државе. Пожелите сваком ко дође и оде са тог прелаза добродошлицу и срећан пут“ – казао је директор Комисије за границе у Министарству унутрашњих послова Црне Горе Милан Пауновић.

Градња заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша почела је 27. фебруара ове године након што су Црна Гора и Босна и Херцеговина одредиле локације будућих заједничких граничних прелаза. Према споразуму у Црној Гори ће, поред заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша, бити и гранични прелаз Шћепан Поље – Хум на путном правцу Плужине – Фоча док ће у БиХ бити заједнички гранични прелази Зупци – Ситница, на путном правцу Требиње – Херцег Нови и Клобук – Илино Брдо на путном правцу Требиње – Никшић.

Свечаности су присуствовали министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, директор Управе царина Владан Јоковић, амбасадор Црне горе у Босни и Херцеговини Обрад Станишић и главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО (обраћање премијера и отварање): хттпс://yоуту.бе/Qбјтр6оЈНQЕ

ВИДЕО (техничка објашњења): хттпс://yоуту.бе/ОЕР7Дкрлв9У

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?