Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пажин на форуму ЕУ - ЗБ: Приступ правди не смије бити нарушен ни у кризи узрокованој пандемијом Цовид 19

Објављено: 22.10.2020. 23:10 Аутор: М.Л.

У оквиру њемачког предсједавања Савјетом Европске уније данас је уприличена видео конференција  министара правде ЕУ – Западни Балкан. На састанку, министри су разговарали о утицају хитних мјера предузетих за ублажавање ефеката пандемије ЦОВИД-19 на функционисање правосуђа. Заједнички је препозната нужност да се осигура континуирано функционисање правосуђа са императивом гаранције поштовања темељних права.

„Црна Гора и њено правосуђе од почетка ЦОВИД 19 пандемије предузимају све могуће кораке како би у овим, за модерно човјечанство досад невиђеним оклоностима, право на правично суђење и право на одбрану били загарантовани“ рекао је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин у свом обраћању. Он је истакао и да су упркос чињеници да је због вируса дошло до ванредног прилива предмета, основни судови на нивоу полугодишњег  рада остварили веома охрабрујућу стопу од чак 95% ефикасности.

Министри су потврдили да, чак и у доба кризе, треба поштовати ​​права на правично суђење и права на одбрану осумњичених и оптужених особа. Указали су на пораст насиља у породици током пандемије и констатовали да подршка и заштита жртава породичног насиља захтијевају  посебну пажњу и посебне мјере.

„Питање широке употребе дигиталних комуникација за одржавање суђења отвара низ питања због постојања забринутости за очување кључних начела судског поступка, отвара и питање заштите права на приступ суду оним грађанима који нису у довољној мјери информатички оспособљени да учествују у „онлине“ суђењу. Наведена питања истичу потребу за измјеном прописа и стварањем сигурне интернет апликације, како би се обезбиједио већи простор за употребу нових комуникационих технологија, које би грађанима у кризним временима омогућиле лакше и брже спровођење правде“ закључио је Пажин.

Говорећи на тему приступ правди у ери дигитализације, Пажин је истакао да Црна Гора предузима напоре у области развоја информационо-комуникационих технологија у правосуђу, с циљем унапрјеђења ефикасности, транспарентности и одговорности рада правосудних органа, а све у складу са Стратегијом за ИКТ у правосуђу 2016 – 2020 чији ће наставак бити Програм за ИКТ у правосуђу 2021 – 2023 чије се усвајање очекује овог мјесеца. Напори Црне Горе препознати су и у последњем Извјештају Европске комисије о Црној Гори.

„Једна од кључних функционалности у оквиру стратешког документа који уређује област ИКТ у правосуђу јесте и-фајлинг (е-Филеинг). Ради се о систему који ће након електронске идентификације дозволити да странка има увид у све судске предмете у којима се појављује у било којој улози. На овај начин приступ правди биће једноставнији, бржи и лакши за све грађане Црне Горе“ објаснио је Пажин. 

Министри ЕУ и Западног Балкана закључили су данас да се приликом примјене дигиталних рјешења морају осигурати основна права и процесна начела, попут права на правично суђење, и усагласили сљедеће кораке у правцу дигитализације правосудних система.

ЕУ је и на данашњем састанку потврдила  своју континуирану финансијску и техничку подршку партнерима са Западног Балкана у даљем развоју дигиталних алата за савременији правосудни систем.

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмРЕПXЦм

Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?