Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена адаптација и модернизација сале Центра за културу у Улцињу: Простор за нове идеје и повезивање културне и туристичке понуде града

Објављено: 28.10.2020. 21:46 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић, стална представница УНДП у Црној Гори Данијела Гашпарикова и предсједник Општине Улцињ Лоро Нрекић обишли су данас Центар за културу у Улцињу, гдје је завршена дигитализација сале и опремање савременом техником.

Укупна вриједност радова и уграђене опреме износи 102.000 долара, а пројекат је реализован у сарадњи Министарства културе са УНДП, кроз програм „Креативна Црна Гора - Економска валоризација и креативне индустрије“.
Министар Богдановић подсјетио је да Министарство посвећено ради на побољшању техничко-технолошких и просторних услова установа културе и на националном и на општинском нивоу.
„Модернизацијом сале улцињског Центра за културу значајно су унапријеђени услови не само за техничку реализацију културно-умјетничких програма, већ ће, сходно томе, бити ревитализована и редовна приказивачка дјелатности у овом граду“, казао је министар Богдановић.
MKU
Нагласио је да је на планирану динамику радова значајно утицала актуелна епидемиолошка ситуација.
„Ипак, данас смо свједочили да је процес успјешно завршен и да је сала Центра за културу сада потпуно функционална. Цијенимо да ће условнији амбијент и модернизована сала значајно подстаћи нове облике креативности код младих улцињских умјетника, али и допринијети повезивању културне и туристичке понуде прије свега на локалном нивоу“, казао је министар Богдановић.

Посебно је захвалио госпођи Данијели Гашпариковој и канцеларији УНДП на снажној и континуираној подршци усмјереној на унапређење црногорске културне сцене, односно њених инфраструктурних капацитета.
Када је ријеч о улагањима у инфраструктуру културе Улциња, министар Богдановић подсјетио је на недавно потписани уговор о реконструкцији некадашњег Кина, који ће по завршетку радова имати функцију и биоскопа и мултимедијалног центра.
„Све ово показује да је Влада Црне Горе, у координацији са локалном самоуправом, у претходном периоду активно и посвећено радила на побољшању свеукупне климе у којој дјелују и улцињски умјетници и запослени у култури“, напоменуо је министар Богдановић.

Осврћући се на успјешну сарадњу са Министарством културе и Општином Улцињ на адаптацији и модернизацији сале улцињског Центра, стална представница УНДП у Црној Гори Данијела Гашпарикова подсјетила је да умјетност и култура имају моћ да уједињују појединце и заједнице.

„Протеклих пар мјесеци били су пуни изазова, али се надам да ће, када савладамо пандемију Ковид-19, овај центар оснажити дух заједнице и сарадње. Увјерена сам да ће Центар за културу у Улцињу допринијети регенерисању заједнице, да ће окупљати умјетнике, туристе и грађане и да ће се у овом простору осјећати дух иновативности. Да ће центар бити мјесто гдје ће се стварати нове идеје. Зато охрабрујем све да када то епидемиолошка ситуација дозволи, заједно наставимо да радимо на очувању културног насљеђа и повезивању људи”, рекла је Гашпарикова.

Предсједник Општине Улцињ Лоро Нрекић изразио је захвалност госпођи Гашпариковој и УНДП на успјешној реализацији пројекта, као и министру Богдановићу на, како је нагласио, континуираној подршци овом граду у свим областима културе.
„Ово је објекат који је давно направљен, фалило му је озвучење, расвјета и сва остала пратећа техника. Зато се радујем што смо данас добили комплетно опремљен Центар за културу у којем могу да се одвијају све врсте манифестација“, казао је Нрекић.
MKU

Фото: Линк

Видео: Yоутубе

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?