Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАТО донација вриједна 800.000 еура изузетно значајна за Црну Гору

Објављено: 04.11.2020. 17:41 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајор Драгутин Дакић и шеф Кризног медицинског тима, доктор Нермин Абдић преузели су вриједну донацију НАТО у виду 20 респиратора. Њихова вриједност је 300.000 еура, док остатак медицинске опреме у вриједности од 500.000 еура очекује се наредних дана.

„У име Министарства одбране захваљујем се НАТО на вриједној донацији медицинске опреме у вриједности од 800.000 еура. Ово је још један истински доказ подршке унутар Савеза који дјелује у свим ситуацијама, укључујући и ЦОВИД пандемију. Потврда да се само заједништвом и подршком свих партнера у НАТО савезу можемо ефикасно супротставити изазовима са којима се данашњи свијет суочава“, поручио је генерал мајор Дакић. 

На вриједној и, посебно у овом тренутку, значајној донацији захвалио је и доктор Абдић. „Данас смо у прилици да примимо ову вриједну донацију наших партнера и пријатеља из НАТО савеза. У питању је 20 респиратора вриједности 300.000 еура. У наредном периоду вриједна медицинска опрема, такође донација НАТО, биће до вриједности од 800.000 еура. Та медицинска опрема биће дистрибуирана здравственим институцијама у Црној Гори по процјени Кризног медицинског штаба, а сходно њиховим потребама“, истакао је Абдић. 

Преостали дио опреме вриједан 500.000 еура, који ће у наредном периоду бити достављен Црној Гори, подразумијева кисеоничке боце, манометре, распршиваче кисеоника, мониторе и апарате за гасне анализе. 

„Оно што у овом тренутку могу да кажем јесте да здравствени систем у Црној Гори располаже са 310 респиратора, а са ових 20 укупно ће бити 330 респиратора у Црној Гори. На јучерашњи дан ми имамо четири пацијента која су зависна од респиратора и 21 пацијента, у укупном здравственом систему, који су на неинвазивној вентилацији“, поручио је доктор Абдић.

Подсјећамо да је Црна Гора раније затражила помоћ од Алијансе преко Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ). 


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?