Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Регионална награда за иновативност у области дигиталне економије припала Министарству економије

Објављено: 06.11.2020. 19:58 Аутор: МЕК
Министарству економије је додијељена регионална награда у домену дигиталне економије на онлине церемонији додјеле награда за јавну управу земаља Западног Балкана 2020. у организацији РеСПА, ОЕЦД/СИГМА. 

MEK
У име Министарства економије награду је примила министарка економије Драгица Секулић која је том приликом изјавила: 

„Бројни су били изазови са којима смо се сусрели приликом новонастале ситуације изазване корона вирусом. Да бисте могли да схватите величину изазова са којима смо се суочавали током припреме покретања овог пројекта, морате знати да је наша Влада усвојила Програм подршке привреди и запосленима 24. априла, дајуц́и јавно обец́ање да ц́е помоц́ бити доступна од 1. маја. Сигурна сам да нико ван нашег тима не може да замисли ниво притиска, али ни ниво узбуђења и мотивације који смо искусили у том периоду“, казала је министарка Секулић.

Она је рекла да други велики изазов заснован на принципима пропорционалности за различите структуре: туристички сектор; они којима су активности биле забрањене и они који су наставили да раде, али у ограниченом обиму. Казала је и да је намјера била да се подрже сви појединци којима је одређена мјера карантина и смаоизолације и родитељи који су остали код куц́е у току обуставе наставе током закључавања. Навела је и да је посебан дио програма био посвец́ен послодавцима који су се упркос кризи одлучили да запосле ново особље. 

“Знали смо да ова структура чини програм изузетно сложеним за примјену у смислу различитих контрола и критеријума, али били смо увјерени да је то исправан приступ”, рекла је министарка. 

Нагласила је да су били свјесни да морају створити 100% дигитални процес који искључује долазак на шалтер, јер би сваки други приступ програму који треба да обухвати више од 15.000 предузец́а и више од 70.000 запослених мјесечно створио дуге редове чекања, у условима епидемије био потпуно неприхватљив. 

Тим који је чинило више од 20 чланова из различитих институција (Министарство економије, Пореска управа, Министарство финансија, Министарство унутрашњих послова, Завод за запошљавање итд.), заједно са приватним сектором, програмерима и ИТ стручњацима из компаније „Инфостреам“ радио је 24 сата дневно .

“Ова група људи успјела је да осмисли, припреми, тестира и покрене апликацију за подношење захтјева, аутоматску контролу и обраду и на крају исплату зарада у реалном времену, директно на банковне рачуне сваког појединог запосленог. У ту сврху морали смо да повежемо неколико база података из различитих институција”, истакла је Секулић.


На крају излагања министарка се захвалила РеСПА на препознавању напора, стручности и иновативног приступа који је уграђен у овај пројекат. 

“Ова награда је заиста вриједна за нас, али апсолутно највец́а награда за цио тим било је задовољство и захвалност наших грађана”, закључила је она.

Додјела награда је организована од стране РеСПА, ОЕЦД/СИГМА по први пут ове године, због ситуације изазване пандемијом ЦОВИД-19, а планирано је да постане традиција. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?