Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 29. октобра и 2. новембра 2020. године без одржавања сједница

Влада Црне Горе је у четвртак, 29. октобра и у понедјељак 2. новембра 2020. године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији за И, ИИ и ИИИ квартал 2020. године. У Извјештају је дат пресјек стања у реализацији обавеза које су предвиђене Програмом по поглављима и по ресорима, за први, други и трећи квартал 2020. године. За прва три квартала 2020, од укупно 172 обавезе, испуњено је 89, што чини 52 одсто. Од 142 закона и подзаконских аката реализовано је 69, односно 49 одсто. Такође, од 30 стратегијских докумената испуњено је 20, што чини 67 одсто.

Највећи број закона и подзаконских аката планиран је у поглављима 12 - Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор (18 прописа, од тога 66,7 одсто реализовано), 1 – Слобода кретања робе (17 прописа, од тога 64,7 одсто реализовано) и 14 – Саобраћајна политика (16 прописа, од тога 18,7 одсто реализовано). Стопостотну реализацију у законодавном оквиру, имају поглавља 3 - Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, 6 – Привредно право, 20 – Предузетништво и индустријска политика, 25 – Наука и истраживање и 32 – Финансијски надзор.

Највећи број стратегијских докумената планирано је у поглављима 24 – Правда, слобода и безбједност (планирано 6, реализовано 5, што чини 83,3 одсто), 20 – Предузетништво и индустријска политика (планирано 5, реализовано 3, што чини 60 одсто) и 23 – Правосуђе и темељна права (планирано 4, реализовано 3, што чини 75 одсто) . Стопостотну реализацију, по питању стратегијског оквира имају 2 – Слобода кретања радника, 4 – Слобода кретања капитала, 10 – Информатичко друштво и медији, 21 – Транс-европске мреже, 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената и 27 – Животна средина и климатске промјене.

Усвојена је Информација о потреби обезбјеђивања средстава за услуге испитивања присуства новог коронавируса (САРС-Цов-2) реал-тиме ПЦР техником. Из Текуће буџетске резерве је преусмјерено 200.000 еура за тестирања која ће, сходно одлукама донијетим 16. октобра, бити спровођена у приватним лабораторијама.

Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о повјеравању дијела послова из надлежности Министарства економије Јавној установи Завод за геолошка истраживања.

Донијета је Уредба о измјени Уредбе о униформи, ознакама звања и наоружању полицијских службеника.

Усвојена је Информација о преусмјеравању оставрених уштеда на потрошачку јединицу Резерве, са предлогом за коришћењц средстава текуће буџетске резерве.

По захтјевима преусмјерено је Главном граду Подгорица 200.000 еура за реализацију прве фазе инвестиције – изградња приоритетне дионице пута Орахово – Грађен – Корита; Црногорском олимпијском комитету 20.000 еура за несметан рад и функционисање и опоравак спортског сектора; Основној школи „Милева Лајовић Лалатовић“ из Никшића 30.000 еура за адаптацију фискуллурне сале и Општини Бијело Поље 2.000 еура за изградњу капеле за потребе МЗ Церово.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Уговора о зајму између Црне Горе и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Пројекат реконструкције и унапређења локалних путева – додатно финансирање, у износу од 26 милиона еура и прихватила је Уговор о зајму.

Уговори о зајму потписани су 2013. године – за зајам од пет милиона еура, и 2015. године – за зајам од 20 милиона еура. Како средства из два наведена кредита не могу покрити трошкове пројекта договорено је усклађено повећање уговора о зајму чиме ће се обезбиједити недостајућа средства у износу од 26 милиона еура неопходних за завршетак пројекта.

Влада је размотрила Предлог урбанистичко – техничких услова за израду техничке документације за изградњу хотела односно туристичког насеља категорије 5 звјездица на локацији коју чине катастарске парцеле: 910/1, 911, 912, 913, 914, 915, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 927, 928, 936, 937, 938, 939, 930, 932, 933/1, 933/2, 933/3 и 935, у КО Режевићи И, Општина Будва, у захвату Просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе по захтјеву доо "Савана цоммерциал ретаил", д.о.о. "Стратеx" и д.о.о. "Браница холидаy ресорт".

Закључено је да се овим правним лицима издају се урбанистичко – технички услови за израду техничке документације за изградњу хотела односно туристичког насеља категорије 5 звјездица на локацији коју чине наведене катастарске парцеле.

Компаније д.о.о. „Савана цоммерциал ретаил“, д.о.о. „Стратеx“ и д.о.о. „Браница холидаy ресорт“ исказале су интересовање за започињање изградње туристичког комплекса односно ризорта који би, између осталих садржаја, подразумијевао изградњу хотела са најмање 150 лежајева, који би се градио у првој фази реализације комплекса. Остали садржаји подразумијевали би различите садржаје мјешовите намјене.

Усвојена је Информација о преносу права и обавеза и Уговора о концесији између Владе Црне Горе и Конзорцијума Адриатиц Маринас д.о.о. и Б.В. Холдинг Маатсцхаппиј Дамен. С тим у вези, Влада је дала сагласност на Уговор о преносу Уговора о концесији, Уговор о преносу права и обавеза из Уговора о концесији, као и Анекс 1 Уговора о концесији за привредно коришћење бродоградилишне луке на подручју КО Бијела.

На основу достављене документације оцијењено је да конзорцијум Адриатиц Маринас доо Тиват и „Дрy Доцкс Wорлд – Дубаи ЛЛЦ” испуњава исте услове које је испуњавао конзорцијум са којим је закључен Уговор, односно испуњава услове предвиђене јавним позивом и тендерском документацијом за додјелу уговора. Преносом уговора не умањује се квалитет, нити нарушава континуитет извршења уговора.

Уговором о преносу Уговора о концесији и Уговором о преносу права и обавеза из Уговора о концесији Влада Црне Горе даје сагласност да Конзорцијум Адриатиц Маринас д.о.о. и Б.В. Холдинг Маатсцхаппиј Дамен пренесе на нови Конзорцијум Адриатиц Маринас доо Тиват и „Дрy Доцкс Wорлд – Дубаи ЛЛЦ” Уговор о концесији који ће права и обавезе из Уговора о концесији пренијети постојећој фирми регистрованој у Црној Гори за реализацију концесионог уговора од 2018. године, под условом да Уступилац – Уговарач 2 и Пријемник – Уговарач 3 постану неограничено солидарно одговорни за све обавезе које су преузете овим Уговором. Такође, предвиђено је да на „Монтенегро Yацхт Сервицес“ доо Тиват прелазе сва права и обавезе које Уступилац има на основу закљученог Уговора о концесији, на дан закључења Уговора.

Влада је размотрила и усвојила Предлог анекса бр.1 Уговора о закупу локације КО Врановићи, општина Котор (ОВП бр. 3858/2018 од 09.05.2018. године, нотар Мира Богић) и задужила потпредсједника Владе за економску политику и финансије и министра пољопривреде и руралног развоја Милутина Симовића да са Закупцем потпише Анекс Уговора.

Челебић Група, чији је Челебић Аграр д.о.о. члан, као закупац је, због директне угрожености пословања општим смањењем привредне активности и потрошње у дјелатностима у којима послује, услијед проглашења епидемије заразне болести ЦОВИД 19, поднијела је захтјев за дефинисање нове динамике улагања којом је, умјесто предвиђених пет година, за реализацију цјелокупне инвестиције планиран продужетак периода инвестирања за још двије инвестиционе године.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Меморандума о разумијевању о 5Г плану за дигиталну трансформацију региона Западног Балкана и прихватила Меморандум чија је сврха промоција дигиталне трансформације кроз четири подручја у складу са Вишегодишњим планом Регионалне економске области, Дигиталном агендом за Западни Балкан и Дигиталном стратегијом Европске комисије.

Усвојена је Информација о закључивању Меморандума о разумијевању о интероперабилности и услугама повјерења у региону Западног Балкана с Предлогом меморандума. У Информацији се истиче да, свјесни изазова дигиталне трансформације у земљама Западног Балкана и значаја регионалне сарадње, као и приоритета усмјерених ка реформи јавне управе и креирању ефикасне електронске управе орјентисане на грађане и привреду, државе Западног Балкана су, у оквиру Иницијативе за Западни Балкан, усагласиле Меморандум о разумијевању о регионалној интероперабилности и услугама повјерења у региону Западног Балкана. Сврха овог Меморандума, је започињање заједничке акције и иницијативе ка унапређењу регионалне сарадње, подршка дигиталној интеграцији, као и размјена информација на отворен, интероперабилан, сигуран и поуздан начин, дајуц́и приоритет регионалној интероперабилности и услугама повјерења. Меморандум отвара могућност унапређења сарадње и подршке, подржавајући владе да поједноставе административне процедуре и омогуц́е грађанима да користе безграничне могућности унутар региона, уз мање бирократије, кроз бољи приступ и безбједност. У настојањима да се кроз заједнички напор ради на усклађивању законодавства са релевантном правном тековинама Европске уније, као и да се прошири сарадња у областима од заједничког интереса, ствара се оквир за подршку регионалном окружењу на темељима једнакости, без дисриминације и у складу с правима и обавезама у циљу изградње безбједних дигиталних смјерница за будуц́е ативности.

Влада је усвојила Национални план за формалну идентификацију жртава трговине људима. План је осмишљен као водич за представнике свих релевантих институција и организација одговорних за борбу против трговине људима у Црној Гори, са намјером да послужи као средство за јачање њихове ефикасности у откривању и заштити жртава трговине људима. Настао је као резултат препознавања од стране Владе Црне Горе важности стандардизованог и усклађеног одговора на проблем трговине људима, као и чињенице да се ниједна појединачна заинтересована страна не може ефикасно борити против трговине људима без свеобухватног и координисаног одговора. Суштина овог Националног плана је да представници релевантних институција и организација, поред познавања сопствених улога и одговорности, као не мање важно препознају и разумију сам поступак формалне идентификације жртава. Разумијевање поступка идентификације омогућава координацију током успостављених корака упућивања у складу са одређеним оперативним поступцима. Због тога корисници овог Националног плана могу бити представници свих владиних и невладиних организација, укључујући особље склоништа, полицијске службенике, тужиоце, имиграционе службенике, службенике центара за социјални рад, здравствених и образовних институција.

Влада је дала сагласност на Приједлог Одлуке о именовању независног ревизора лнвестиционо-развојног фонда Црне Горе АД за пословну 2020. годину. ИРФ је за ревизора именовао Друштво „Цроwе МНЕ“ доо Подгорица.

Дата је сагласност на Предлог одлуке о накнади за урбану санацију Главног града Подгорица и Предлог одлуке о накнади за урбану санацију општине Мојковац.

Законом о планирању простора и изградњи објеката прописано је да власник бесправног објекта плаћа за урбану санацију накнаду коју утврђује рјешењем надлежни орган локалне управе. Одлукама је утврђено по шест зона у којима су различите висине накнаде.

Влада је размотрила Предлог за давање у закуп на период од пет година уз могућност продужења периода закупа непокретности у својини државе Црне Горе, катастарске парцеле број 1139/5 и 1138/1, површине 156.853 м², КО Озринићи, општина Никшић и Предлог за давање у закуп на период од пет година уз могућност продужења периода закупа непокретности у својини државе Црне Горе, катастарске парцеле број 1139/1 и 1139/3, површине 132.385 м², КО Озринићи, општина Никшић и задужила Министарство пољопривреде и руралног развоја да у складу са законом, спроведе поступак давања у закуп наведених непокретности. За закуп су заинтересовани једно правно и једно физичко лице ради производње хране за исхрану стоке.

Усвојен је Извјештај о ефектима Програма „Стоп сивој економији“ на сузбијању сиве економије. У Извјештају је наведено да је пилот пројекат Програма оспособљавања и радног ангажовања младих на пословима спрјечавања сиве економије „Стоп сивој економији“ који је креиран уз експертску помоћ носилаца ЕУ пројекта „Активне мјере тржишта рада за запошљивост“ први пут реализован током 2016. године. У периоду од 2016-2019. године програм је спроведен за 615 учесника, док је реализација програма за 210 учесника у 2020. годину у току. Оспособљавањем и запошљавањем младих са стеченим високим образовањем на пословима сузбијања сиве економије у институцијама које спроводе ове активности, са једне стране треба да допринесе рјешавању проблема њихове незапослености, а са друге стране сузбијању неформалног пословања, односно сиве економије. Овим програмом предвиђено је, да учесници програма у реалној радној средини пружају техничку помоћ и подршку службеним лицима у институцијама које су програмски партнери у реализацији овог програма.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Програма за контролу и превенцију незаразних болести у Црној Гори за период 2019-2021. године са Акционим планом за период 2019. године и ревидирани Акциони план за 2020. годину.

Усвојена је Информација о наставку сарадње са Стамбеном задругом запослених у Министарству одбране и Војсци Црне Горе „Одбрана“. Уважавајући значај рјешавања стамбених питања запослених у Министарству одбране и Војсци Црне Горе, Влада је дала сагласност да Министарство одбране са Стамбеном задругом „Одбрана“ закључи Споразум о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у Министарству одбране и Војсци Црне Горе и задужила тај ресор да за 2021, 2022. и 2023. годину за ову намјену обезбиједи износ од по 350.000,00 еура на годишњем нивоу.

Влада је дала сагласност за пренос средстава Општини Плав у износу од 317.700 еура. Ова средства су дио претходно опредијељене суме од 940.000 еура, намијењене за експропријацију у циљу реализације пројеката саобраћајне инфраструктуре на територији Плава.

Усвојена је лнформација о реализацији Програма подстицања центара изврсности. У информацији је дат преглед реализованих активности и финансирања одабраних програма којима је додијељен статус центара изврсности:

- Центар изврсности за дигитализацију процјене ризика безбиједности хране и прецизну сертификацију аутентичности прехрамбених производа – Фоод Хуб, руководилац проф. др Александра Мартиновић, носилац Универзитет Доња Горица;

- Центар изврсности за биомедицинска истртаживања – ЦЕБИМЕР, руководилац др Бети Ђурђић, носилац Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „др Симо Милошевић“ Игало.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању средстава за реализацију обавеза из Гранског колективног уговора за област просвјете и исплату запослених за чијим је радом престала потреба у васпитно-образовним установама и одобрила преусмјеравање износа од 148.180,13 еура који ће бити уплаћен васпитно-образовним установама за реализацију отпремнина од 12 бруто зарада за пет запослених у средњем образовању у износу од 49.218,48 еура, као и за девет запослених у основом образовању, у износу од 98.961,65 еура.

Дата је сагласност на Програма рада и Финансијског плана Фонда за заштиту животне средине, за 2020. годину. Укупни приходи Еко фонда за текућу годину по основу годишњих еко-накнада, као и по основу накнада за пренос емисионих кредита планирани су у износу од 477.093 еура.

Влада је дала сагласност на Предлог за исплату накнаде, у складу са чланом 26 Закона о зарадама запослених у јавном сектору, за чланове Другостепене љекарске комисије, као и на Предлог за исплату накнаде за чланове Комисије за одобравање примјене лијека у складу са Одлуком о утврђивању листе љекова.

У оквиру кадровских питања, Влада је одредила Лидију Шћепановић, дипломирану инжењерку технологије, за в.д. помоћнице директора Агенције за заштиту природе и животне средине – руководитељке Сектора за мониторинг, анализу и извјештавање до постављења помоћника директора - руководиоца овог сектора у складу са законом, а најдуже до шест мјесеци.

Влада је донијела Одлуку о давању претходне сагласности Општини Рожаје за отуђење непокретности. Одлука се односи на катастарску парцелу 1222/1, површине 115 м², уписану у лист непокретности 222, КО Рожаје, по процијењеној вриједности од 140,00 еура/м², укупне вриједности 16.100,00 еура.

Донијета је Одлука о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности која се тиче катастарске парцеле 3956, земљиште уз ванпривредну зграду површине 117 м² и пословне зграде у ванпривреди у основи површине 1017 м² , уписаних у лист непокретности број 632 КО Подгорица, по укупној процијењеној вриједности од 11.900.000,00 еура.

Влада је донијела Одлуку о преносу права располагања на непокретностима Општини Бијело Поље ради остваривања јавног интереса - изградње сеоског гробља. Ради се о катастарским парцелама 522/2 површине 3340 м² и 523/2 површине 620 м², уписаним у листу непокретности број 163 КО Добриње.

Донијета је Одлука о давању претходне сагласности Општини Тиват за отуђење непокретности-урбанистичке парцеле УП Д211 у захвату ДУП-а „Радовићи“.

Влада је донијела Одлуку о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности-урбанистичке парцеле УП 75 у захвату ДУП-а „Коник-Стари Аеродром“, измјене и допуне. Одлука обухвата катастарске парцеле 2090/666 и 2090/669, укупне површине 383 м², по процијењеној вриједности од 188,00 еура/м², односно, укупно 72.004,00 еура.

Такође, донијета је Одлука о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности која се односи на катастарске парцеле 1666/9, површине 8.976 м², 1652 од 441 м² и 1653 од 222 м², по процијењеној вриједности од 318,00 еура/м².

Влада је донијела и Одлука о давању претходне сагласности Општини Бар за отуђење непокретности. Одлука се односи на урбанистичку парцелу УП 654а, у зони А, подзона А7 узахвату Детаљног урбанистичког плана „Сутоморе – центар“ измјене и допуне, површине 513 м², по процијењеној вриједности од 169,18 еура/м².

Усвојена је Информација о закључивању стандардног административног аранжмана између Владе Црне Горе и Канцеларије УНДП-а за Вишепартнерски узајамни фонд, поводом упућивања хуманитарне помоћи Републици Хаити за борбу против колере. У том контексту, Влада је одлучила да упути Републици Хаити новчану помоц́ у износу од 10.000,00 УСД за борбу против колере.

Усвојена је Информација о понуди за право прече куповине непокретности које се налазе у границама Националног парка “Ловћен”, уз закључак да понуду не треба прихватити, јер не постоји интерес да понуђена непокретност буде у државној својини.

СЛУЖБА ЗА ОДН0ОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?