Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: На предлог ИЈЗ у локалним самоуправама у којима је КИ изнад 800 затварају се теретане, фитнес центри и дјечје играонице

лнститут за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ) вечерас је, имајући у виду погоршање епидемиолошке ситуације као і тренутни ниво оболијевања і хоспитализација, предложио, а Национално координационо тијело за заразне болести прихватило измјене і допуне одговарајућих наредби за спречавање ширења новог коронавируса. У локалним самоуправама у којима стопа кумулативне инциденције пређе 800 на 100.000 становника уводе се додатне мјере затварања и забране активности у теретанама, фитнес центрима, спортским салама („балонома“) за рекреацију, другим затвореним објектима овог типа као и у дјечјим играоницама. Мјера се не односи на професионалне спортисте који се редовно подвргавају тестирањима.

Нагло повећано ширења вируса у појединим општинама, према јасним ставовима струке, могуће је зауставити само рестриктивним мјерама. Такве мјере су, као што смо видјели, дале резултате у Никшићу, Беранама, Андријевици и Пљевљима.

Подсјећамо на важеће мјере којима је:

1. Ношење заштитних маски обавезно на отвореном и у затвореном на цијелој територији Црне Горе, укључујући и дјецу старију од 5 година, осим на плажама и у националним парковима.

2. Свако привредно друштво и предузетник који се баве трговином на мало (маркети, супермаркети, хипермаркети, тржни центри и сл.), укључујући и зелене пијаце, обавезно је да одреди једно или више лица одговорна да контролишу да ли грађани/корисници услуга приликом уласка у ове објекте носе заштитне маске и у објектима поштују мјеру минималне међусобне физичке удаљености.

НКТ исказује пуно разумијевање за бројна реаговања и иницијативе запослених и привредника, који су претрпјели многа одрицања и чија је егзистенција тешко погођена рестриктивним мјерама.

Због тога је НКТ препоручило Влади да размотри могућност повећања износа субвенција за запослене у дјелатностима које су погођене рестрикцијама. Такође је Влади и локалним самоуправама предложено да размотре могућност додатних олакшица за ове дјелатности, са циљем њихове одрживости и очувања радних мјеста.

Наш здравствени систем је успјешно одолијевао и још увијек одолијева свим изазовима. Свједочимо континуираним напорима Кризног медицинског штаба, огромним напорима и посвећености љекара, епидемиолога, медицинског особља и ванредних напора запослених у лабораторијама ИЈЗ.

Нагло ширење пандемије у другом таласу, додатно потврђује ставове Свјетске здравствене организације да је јавно здравље више од медицине и науке и веће је од било којег појединца.

Због тога позивамо све политичке субјекте, цивилни сектор, медије да допринесу овој заједничкој борби.

Такође, позивамо све надлежне органе да ефикасно, одговорно и без изузетка предузму све како би у најкраћем року постигли резултате.

Пандемија неће нестати сама од себе – морамо је побиједити, а то можемо само уз пуно заједништво и солидарност цијелог друштва.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?