Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промовисање интернационализације привреде Црне Горе са фокусом на МСП

Објављено: 13.11.2020. 14:03 Аутор: Министартсво економије
Кроз пакет подршке МСП у Црној Гори, која се већ баве извозом или посједују извозни потенцијал, ЕУ пружа подршку која има за циљ да овим предузећима помогне да разумију више о томе како могу имати користи од извоза, и како могу имати биљи приступ ЕУ и глобалним тржиштима. Пакет укључује учешц́е у Програму изградње капацитета за извоз и (б) учешц́е на специјализованом међународном сајму привреде, уколико околноси у погледу пандемије ЦОВИД-19 то допусте. Активност ће се реализовати кроз пројекат техничке помоц́и “Промовисање интернационализације црногорске привреде са фокусом на МСП”, који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством економије. Учешће у планираним пројектним активностима је бесплатно за предузећа која испуне предвидјене услове

У реализацији пројектних активности могу учествовати предузећа из сектора хране/вина, лаке и занатске индустрије могу учествовати путем исказивања интереса. То се односи на: 
• предузећа која вец имају извозно пословање али желе да науче више о томе како могу да буду још успјешнија кроз боље разумијевање тржишног окружења, прописа и процедура; 
• предузећа које размишљају о извозу, али можда не знају како да започну са извозом и која сматрају да је извоз можда превише компликован за њих.
Једна од пројектних активности јесте и спровођење процјене извозне спремности кроз припремљени упитник, који ће као алат помоћи малим и средњим предузећима добију јасну слику о извозној спремности и главним препрекама за успјешан извоз. Предузећа која испуне услове учествоваће у програму изградње капацитета и/или на међународном специјализованом сајму. 

Поступак одабира предузећа планиран је да се заврши у децембру 2020. године, док ће се потпуна имплементација пакета подршке реализовати од јануара-фебруара 2021. године (у зависности од ограничења усљед пандемије ЦОВИД-19, уколико их буде).

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ
Пријавна документација и попуњен “Упитник о спремности за извоз” се подносе до 27. новембра 2020. године до 16 х на сљедец́у адресу:
Промовисање интернационализације привреде Црне Горе са фокусом на МСП 
Булевар Револуције 2, 81000 Подгорица, Црна Гора 
За: Мају Кривокапић
Пријаве се могу доставити и путем емаила: маја.кривокапиц@партицип.цом

Прилози:
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?