Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти сликара Николе Вујошевића

Објављено: 14.11.2020. 19:20 Аутор: Министарство културе
Поводом смрти једног од најзначајнијих црногорских сликара Николе Вујошевића, министар културе Александар Богдановић упутио је данас телеграм саучешћа,у којем се наводи:

„Смрт Николе Вујошевића велики је губитак за црногорску ликовну умјетност и културу.Био је умјетник особене естетике коме су црногорски мотиви и препознатљиви, јединствени и кршевити предјели Мораче и Платија били неисцрпна инспирација. Сликарским умијећем и колористичком виртуозношћу, посвећено и досљедно преносио нам је сву љепоту пејзажа која одликује црногорско поднебље.Поред изузетног стваралачког опуса који нам јеоставио у насљеђе као трајно национално благо и наук на којем ће се темељити знање будућих генерација младих умјетника, памтићемо га и као врсног педагога и публицисту, који је есејистичким радом и ликовним критикама несебично доприносио промоцији и презентацији цјелокупне црногорске ликовне сцене“.
Министар Богдановић подсјетио је да је животни и умјетнички пут Николе Вујошевића обиљежен бројним успјешним изложбама и дјелима, због којих је завриједио многа стручна и државна признања и награде, међу којима је и статус истакнутог културног ствараоца.

„Памтићемо га и као великог човјека који је часно и поносно носио црногорско име, а његово искуство биће нам драгоцјена поука о томе како се достојно гради, чува и представља свој народ и држава.Неизмјерно жалим због његовог одласка и, уз захвалност великом умјетнику на немјерљивом доприносу црногорској ликовној и културној сцени, његовој породици, пријатељима и умјетничкој заједници упућујем изразе искреног саучешћа“, наведено је у телеграму министра Богдановића. 
Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?