Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 5. и 9. новембра 2020. године без одржавања сједница

Влада Црне Горе је у четвртак, 5. и у понедјељак 9. новвембра 2020. године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о реализацији Програма субвенционисања зарада у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса Цовид19 и задужила Министарство финансија да, по достављеним извјештајима Министарства економије, са Текуће буџетске резерве изврши плаћања приреза порезу на доходак физичких лица локалним самоуправама.

У Информацији је наведено да су у оквиру ИИ и ИИИ пакета Владиних мјера до сада субвенционисане зараде за преко 73 хиљаде запослених у 15,6 хиљада привредних субјеката. Износ исплаћених средстава за субвенционисање зарада за период април – септембар достигао је 51,5 милиона еура, а од 1. новембра је започета исплата октобарских зарада и у првој недјељи текућег мјесеца је по овом основу исплаћено 2,4 милиона еура.

Програмом субвенционисања зарада у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19, у оквиру ИИИ пакета мјера, настављена је исплата субвенција дијела нето минималне зараде, као и дијела пореза и доприноса на минималну зараду, овог пута за јул, август и септембар. Влада је, накнадно, 15. октобра одлучила да продужи примјену овог програма за још два мјесеца, тј. за октобар и новембар.

Усвојена је Информација о потреби обезбјеђивања средстава за набавку брзих антигенских тестова на нови коронавирус. По препоруци Института за јавно здравље Црне Горе, по хитном поступку, а у складу са Законом о јавним набавкама, реализује се набавка брзих антигенских тестова у количини од 70.000 тестова за мјесец новембар текуће године, за шта је из Текуће буџетске резерве издвојено 700.000 еура.

Влада је усвојила Информацију о исплати стимулације за запослене у сектору јавног здравства који раде са ЦОВИД-19 пацијентима за октобар 2020.

Влада Црне Горе је 8. октобра дала сагласност да се у условима ванредних околности за запослене у сектору јавног здравства који раде са ЦОВИД пацијентима, као и запосленима у Институту за јавно здравље Црне Горе (запослени који раде на пословима пријема и обраде узорака за ртПЦР тестирање на нови коронавирус ЦоВ САРС-2, као запослени који раде или су додатно ангажовани из других сектора у оквиру Центра за контролу и превенцију заразних болести), исплати стимуланс у висини од 30 одсто на редовну зараду за мјесец септембар 2020.године.

У складу са Одлуком 2.500 запослених у јавном сектору здравства или 29 одсто од укупног броја запослених добило је стимулације у укупном износу од 271,408 еура нето, односно 405,077 еура бруто. Министарство здравља је предложило да се стимуланс у висини до 30 одсто на редовну зараду исплати и за октобар 2020.

Усвојена је Информација о предлогу раскида уговора закљученог између Министарства одрживог развоја и туризма – Дирекција јавних радова као наручиоца и „Нови Волвоx“ д.о.о. Подгорица као извођача за услуге пројектовања и извођења радова на изградњи шестосједне жичаре и 4 км ски стаза, на локацији „Савин кук“ у општини Жабљак са предлогом да се набављене инсталације жичаре за потребе скијалишта „Савин кук“ искористе за спајање ски центара у изградњи „Жарски“ и „Цмиљача“. У Информацији је наведено да је у поступку реализације и испуњења уговорних обавеза, извођач радова „Нови Волвоx“ д.о.о. Подгорица набавио шестосједну жичаре произвођача „Леитнер“ и склопове инсталације, али је планове потребно промијенити у складу са Извјештајем Мисије УНЕСЦО-а у вези са добром свјетске баштине „Национални парк Дурмитор“.

С обзиром на то да би свака даља интервенција у заштићеном подручју, односно инвестиција у правцу ширења скијашке инфраструктуре на скијалишту „Савин кук“ на Жабљаку била у директној супротности са препорукама УНЕСЦО-а и озбиљно довела у питање међународну заштиту коју ужива Национални парк Дурмитор, „Скијалишта Црне Горе“ д.о.о. Мојковац су предметним дописом предложила да се према техничким спецификацијама набављене инсталације жичаре за потребе скијалишта „Савин кук“ изврши препројектовање и иста искористи за спајање ски центара у изградњи „Жарски“ и „Цмиљача“.

Влада је усвојила Предлог за кандидовање пројеката на Листу развојних пројеката у области туризма којим се на Листу развојних пројеката у области туризма, на коју је уврштено 11 пројеката – седам у општини Колашин, два у општини Жабљак, и по један у општинама Будва и Тиват – додају пројекти: Изградње хотелског комплекса Амма Ресорт, по мјешовитом моделу пословања, са 5 звјездица у Чању, Бар (Хотелски комплекс је укупног капацитета 483 смјештајне јединице, од чега у самом хотелу 241 смјештајна јединица, а у 8 луксузних објеката - вила још 242 смјештајних јединица. Предрачунска вриједност инвестиције износи 77,01 милиона еура) и Изградња хотела Блацк Пине, по кондо моделу пословања, са 4 звјездице у Мојковцу (укупан капацитет хотела 174 смјештајних јединица. Предрачунска вриједност инвестиције износи 10,57 милиона еура).

Усвојена је Информација о закључивању Уговора о донацији средстава за реализацију пројекта реконструкције моста на ријеци Тари у Црној Гори уз подршку Кине.

Влада је прихватила Предлог уговора о донацији средстава за реализацију пројекта реконструкције моста на ријеци Тари у Црној Гори уз подршку Кине и овластила министра саобраћаја и поморства Османа Нурковића и директора Управе за саобраћаја Сава Парачу да потпишу Уговор.

НР Кина је за реконструкцију Моста на Ђурђевића Тари, грађеног између 1938. и 1940. донирала 55 милиона јуана (нешто вишеод седам милиона еура).

Влада је усвојила Информацију о потписивању Амандмана број 7 за Меморандум о разумијевању број ИВ, у вези са НАВСТАР глобалним позиционим системом (ГПС) с Предлогом амандмана. У Информацији се наводи да је НАВСТАР глобални систем за позиционирање (ГПС), развио Секретаријат одбране Сједињених Америчких Држава. Приступ систему се конторлише селективном доступношћу и техникама за спречавање неовлашћеног приступа. У циљу подршке заједничким интересима националне одбране држава које нису из САД, да би органи националне одбране били војни корисници овог система, потписан је Меморандум о разумијевању у вези са НАВСТАР глобалним позиционим системом (ГПС). Меморандум представља овлашћење и одобрење САД-а за учеснике који нису из САД-а да набаве и користе ГПС-ППС корисничку опрему.

Досадашња пракса је да свака нова чланица НАТО потпише Амандман за Меморандум. Посљедња потписница је била Црна Гора, 2018. године, гдје је оригиналном документу додат Амандман број 6. За Републику Сјеверну Македонију, као нову чланицу НАТО, је припремљен Амандман број 7, који би требао бити потписан од стране свих чланица НАТО током пленарног засиједања Ц3Б (Цонсултатион, Цомманд анд Цонтрол Боард), које ће се одржати у новембру 2020. године. Тим поводом, адмирал Драган Самарџић, војни представник Црне Горе при НАТО и ЕУ овлашћен је да потпише Амандман.

Усвојена је Информација о статусу имплементације процеса праћења квалитета спровођења јавних расправа у припреми закона и стратегија у Црној Гори са Листом за провјеру усклађености поступка спровођења јавних расправа са прописаним стандардима. Неопходност побољшања квалитета јавних расправа препозната је прије свега у Извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2019. годину који истиче да су потребни значајни напори како би се осигурало повећање учешћа јавности у креирању политика као дио инклузивног политичког дијалога. Истовремено, у складу са закључком Посебне радне групе за реформу јавне управе формиране између Европске комисије и Црне Горе, Влада је у обавези да успостави механизам централизоване контроле квалитета јавних расправа и одреди институцију која би била надлежна да верификује да су јавне расправе о нацртима законских аката или стратегија одржане у складу с усвојеним стандардима прије подношења Влади на усвајање. Имајући у виду да је заокружен нормативни и инстиутционални оквир, у наредном периоду је неопходно квалитетно имплементирати нову надлежност централне контроле квалитета спровођења јавних расправа на начин да се обезбиједи да сва министарства уз предлоге закона и стратегија које достављају Влади на разматрање, уједно достављају и мишљење Министарства јавне управе о квалитету спровођења јавних расправа у припреми документа.

Влада је усвојила Информацију о уступању покретних средстава на трајно коришћење без новчане надокнаде институцијама Црне Горе и уступљених средстава хуманитарне помоћи Републици Албанији у циљу санирања посљедица земљотреса. Министарство одбране Црне Горе је, у односу на расположиве капацитете, појединим институцијама учинило доступним одређена покретна средства. Дио тих средстава је потрошне природе и утрошен је намјенски, док су за остала покретна средства институције исказале потребу за даљим коришћењем.

Усљед неколико снажних земљотреса који су крајем 2019. године погодили Републику Албанију, Влада Црне Горе је, изражавајући солидарност и спремност за пружање помоћи за санирање посљедица земљотреса, донијела одлуку да помогне Републици Албанији. Том приликом, Министарство одбране је у складу са расположивим капацитетима упутило неопходну хуманитарну помоћ у виду расположивих шатора, ћебади и врећа за спавање, ради формирања прихватних центара за смјештај привремено расељених лица из подручја захваћених земљотресом. У циљу усаглашавања стварног са књиговодственим стањем покретних средстава, неопходно је покретна средства из хуманитарне помоћи Републици Албанији за санирање посљедица земљотреса, раздужити из материјалног књиговодства Војске Црне Горе.

Укупна процијењена вриједност покретних средстава која су предата државним институцијама износи 43.555,00 еура, док је укупна процијењена вриједност покретних средстава донираних Републици Албанији износи 51.800,00 еура.

У складу са Законом о безбједности хране, Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о додацима храни за животиње и премиксима који се могу стављати на тржиште. Уредба садржи Листу одобрених додатака хране за животиње.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о образовању Националног координационог тијела за непролиферацију оружја за масовно уништење. Координационо тијело којим ће руководити Вељко Милоњић, представник Министарства вањских послова, има 26 чланова.

Влада је донијела Одлуку о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности. Одлуком је обухваћено више катастарских парцела, по процијењеној вриједности 505,00 еура/м²

Прихваћен је Предлог за пренос права својине на непокретности која представља урбанистичку парцелу 1-14 у захвату ДУП-а „Загорич 3 и 4, зона 2“ Измјене и допуне у Подгорици. Ради се о урбанистичкој парцели која обухвата бившу војну локацију „Загорич поред пруге“ у Подгорици. С обзиром на то да се ради о војној локацији која није потребна за коришћење од стране Војске Црне Горе, она је на предлог Министарства одбране планским документом ДУП-ом „Загорич 3 и 4, зона 2“ Измјене и допуне, опредијељена за стамбену изградњу спратности П+4+Пс. Узимајући у обзир наведено, као и чињеницу да припадници Министарства одбране и Војске Црне Горе имају потребу за рјешавањем стамбеног питања на територији Главног града, предложено је да се ова урбанистичка парцела пренесе у својину, без накнаде, на Стамбену задругу „Одбрана“, ради изградње стамбеног објекта за потребе рјешавања стамбеног питања запослених у Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Министарство одбране је од Управе за некретнине прибавило процјену вриједности урбанистичке парцеле 1-14, коју чини катастарска парцела 281/3, уписана у Листа непокретности 635 КО Подгорица ИИ, која износи 1.784.150,00 еура.

Влада је прихватила и Предлог за давање сагласности за продају непокретности означених као кат. парцела бр. 2544/7 и 2544/5, укупне површине 650 м², уписане у ЛН 112 КО Сутоморе на Државу Црну Гору у обиму 1/1 својина, Влада Црне Горе у обиму 1/1 располагање и Жељезничка инфраструктура Црне Горе АД Подгорица у обиму 1/1 управљање. Управа за некретнине сачинила је Извјештај о процјени непокретности на основу којег је утврђено да вриједност 1м² предметне непокретности износи 210,00 еура што за површину од 650м² износи 136.500,00 еура. Предвиђено је да средства остварена продајом непокретности припадну ЖИЦГ АД и буду усмјерена на исплате отпремнина запосленима за чијим је радом престала потреба.

Донијета је Одлука о локалним административним таксама и Предлог одлуке о локалним комуналним таксама општине Плужине, којом се уређује плаћање такси за списе и радње пред органима Општине. Висина таксе утврђена је Тарифом која је саставни дио Одлуке.

Влада је утврдила Предлог мишљења на План рада са Финансијским планом Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност за 2021. годину, који ће бити упућен Скупштини Црне Горе на разматрање.

Усвојена је Информација у вези са пројектом Интегрисани информациони систем социјалног старања (ИИССС) - е-социјални картон и Приједлог анекса Споразума о финансирању између Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Црне Горе. У Информацији је наведено да је трајање заједничког пројекта УНДП-а и Владе Црне Горе, које је планирано до краја године, Анексом продужено за девет мјесеци – до 30. септембра 2021. Анекс ће резултирати повећањем уговорене вриједности у износу од 252.000 еура, чиме укупна уговорена вриједност измијењеног Споразума сада укупно износи 1.553.600 еура.

Влада је усвојила Информацију о уређењу права преноса удјела у концесионом друштву и приступању Уговору о концесији за изградњу малих хидроелектрана мХЕ „Бјелојевићка 1“ и мХЕ „Бјелојевићка 2“ на водотоку Бјелојевићка с Предлогом уговора о уређењу права преноса удјела у концесионом друштву „Ц&С Енергy“ д.о.о. Подгорица и приступању Уговору о концесији за изградњу малих хидроелектрана мХЕ „Бјелојевићка 1“ и мХЕ „Бјелојевићка 2“ на водотоку Бјелојевићка. Влада је далас сагласност да се изврши пренос удјела у концесионом друштву „Ц&С Енергy” д.о.о, Подгорица на начин да се удио физичког лица Стефана Савића у концесионом друштву пренесе на физичко лице Фуштић Милицу, као и да због повећања капитала друштва, додје до промјене висине власничких удјела у концесионом предузећу „Ц&С Енергy” д.о.о. на начин да се повећа удио „Челебић” доо са 54% на 54,59, а удио “Сyнергy” доо смањи са 1% на 0,41 одсто.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Уговора о концесији за изградњу мале хидроелектране „Калудра 2“ на водотоку Калударска закљученог са концесионаром „Хидроенергија Монтенегро“ доо, прихватила Уговор о концесији за изградњу мале хидроелектране мХЕ „Калудра 2“, на водотоку Калударска и овластила министарку економије Драгицу Секулић да у име Владе потпише Уговор о концесији.

Усвојена је Информација о неутрошеним средствима у капиталном буџету Управе јавних радова за 2020. годину у оквиру програма Развојни пројекти Прљестонице Цетиње, са предлогом за преусмјеравање. Средства у износу од 900.000 еура која нијесу потрошена из разлога што на тендере за изградњу локалне инфраструктуре нијесу достављене понуде као и због непланираних околности изазваних пандемијом коронавируса преусмјерена су за капитални пројекат градње Хотела „Локанда“ и за градњу станова за потребе социјалност становања и помоћи најугроженијим грађанима Пријестонице.

Усвојена је Информација о неутрошенлм средствима у капиталном буџету Управе за саобраћај за 2020. годину, са предлогом за преусмјеравање средстава на друге капиталне пројекте. Средства у износу од 790.000 еура, која нијесу потрошена из разлога неријешених имовинско-правних односа на пројекту изградње обилазнице Рожаје – лИ фаза, као и због смањеног обима радова услед трајања пандемије коронавируса те због тога што у овој години није започет пројекат изградње булевара Подгорица – Тузи јер Главни град није урадио пројектну документацију, преусмјерена су: 650.000 еура за реконструкцију регионалних и магистралних путева у Црној Гори, и 140.000 еура за лнвестиционо одржавање регионалних и магистралних путева, надзор, пројектовање, експропријација, ревизије.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђењу недостајућих средстава за радове асфалтирања дионице пута у Тепцима, према локалитету Радовао Лука, у Општини Жабљак и одобрила преусмјеравање средстава у износу од 80.000 еура из Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Управе јавних радова.

Одобрено је преусмјеравање 100.000 еура из Текуће буџетске резерве на Министарство финансија за исплате отпремнина у складу са Планом оптимизације јавне управе 2018-2020.

На захтјев за финансијску помоћ, који је упутила Издавачка кућа ЦИД одобрено је преусмјеравање 3.000 еура за реализацију издавачког плана односно објављивање књига у вези са културном баштином и идентитетом Црне Горе. По 20.000 еура преусмјерено је Кошаркашком клубу Сутјеска за међународна текмичења и приватној гимназији Дрита из Улциња затражених за квалитетно образовање ученика.

Дата је сагласност на Финансијски план Радио-дифузног центра д.о.о. Подгорица за 2021. годину.

У оквиру кадровских питања за предсједника Савјета ЈУ Црногорско народно позориште уменован је драматург Васко Раичевић, а за члана Савјета редитељ Сенад Шахмановић умјесто досадашњег предсједника Благоте Ераковића и члана Едина Јашаровића који су разријешени дужности због подношења оставки.

За члана Савјета ЈУ Филмски центар Црне Горе, именован је књижевник и телевизијски аутор Богић Ракочевић умјесто Илије Суботића који је разријешен дужности због подношења оставке.

На дужност директора Управе за жељезнице именован је Марко Зечевић, досадашњи в.д.директора ове управе.

За генералног директора Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских националних заједница у Министарству за људска и мањинска права постављен је Леон Гјокај, досадашњи в.д. генералног директора овог директората.

На лични захтјев разријешени су дужности државни секретари у Министарству вањских послова Владимир Радуловић и у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић.

Донијето је Рјешење о престанку мандата генералном директору Директората за развој туристичке дестинације и туристичку инфраструктуру у Министарству одрживог развоја и туризма Ћазиму Хоџићу на лични захтјев.

На лични захтјев разријешени су представници Владе – чланови Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката Марина Вучиевић и Вјера Шоћ. За чланове Одбора су именовани Марко Ћиповић и Радомир Ражнатовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?