Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства јавне управе

Објављено: 19.11.2020. 18:30 Аутор: МЈУ
Поводом интересовања јавности у вези са најављеним измјенама Закона о државним службеницима и намјештеницима, подсјећамо да је у претходном периоду направљен значајан искорак у реформи јавне управе, између осталог, и захваљујући новом Закону о државним службеницима и намјештеницима који је на снази од 1. јула 2018. године и који је рађен у сарадњи са Европском комисијом. 

Ово потврђују и оцјене из Извјештаја Европске комисије за 2018. годину да је „остварен добар напредак у области реформе јавне управе, нарочито усвајањем нових закона о државним службеницима и намјештеницима и о локалној самоуправи, с циљем да се имплементира запошљавање засновано на резултатима у цијелом јавном сектору, у складу с препорукама Комисије из 2016. године", а напредак се констатује и у Извјештајима за 2019 и 2020. годину. 

Један од главних предуслова за остваривање професионалне и ефикасне јавне администрације су професионални државни службеници. У претходном периоду донијели смо нов Закон о државним службеницима и намјештеницима којим је у склопу треће реформе јавне управе додатно унапријеђен службенички систем у Црној Гори. 

Важећи закон обезбјеђује неопходне услове за селекцију и одабир најбољих кадрова, што подразумијева да је поступак отворен и доступан свим заинтересованим кандидатима и да сви кандидати подлијежу посебном систему провјере, што у коначном омогућује избор најквалитетнијих кадрова. 

Постојећа законска рјешења одређују висок степен професионалности државних службеника на највишим руководним позицијама, имајући у виду да је по први пут уведен оквир компетенција по угледу на позитивне европске праксе. 

Тако је нарочита пажња посвећена систему селекције и одабиру лица из категорије високоруководног кадра (помоћници министара, секретари у министарствима), старјешина органа управе (директори) и њихових помоћника, како би се на кључним позицијима обезбиједила лица која посједују кључне компетенције и као што су лидерство, комуникација, иновативност, усмјереност на резултате и сарадњу, које ће исказати својим учинцима и достигнућима у послу и задацима, по угледу на позитивне европске праксе. Подсјећамо да се ова лица бирају по основу јавног конкурса који је доступан свим заинтересованим кандидатима што је био случај и код избора већ именованих и постављених лица у складу са законом. 

Сама процедура припрема и доношења закона, као и измјена и допуна закона, је процес који подразумијева формирање радне групе, припрему текста нацрта закона, спровођење јавне расправе у трајању од најмање двадесет дана, усаглашавање са Европском комисијом. 

Имајући у виду значај реформе јавне управе као трећег стуба преговора, Министарство јавне управе је овај важан законски текст припремало више од годину дана уз поштовање свих процедура спровођења јавне расправе, чак додатних консултација и у блиској сарадњи са ЕК. На овај начин постигли смо да важећа рјешења буду у складу са ЕУ политикама и принципима добре управе који, између осталог, карактеришу постојање професионалне и деполитизоване управе, на шта упућују и посљедња изјава званичнице ЕК да се процедуре именовања морају спровести у складу са црногорским Законом о државним службеницима и намјештеницима и европским принципима јавне управе. 

Управо због овако спроведене транспарентне процедуре и нових законских рјешења у складу са европским принципима јавне управе важећи Закон о државним службеницима и намјештеницима је од стране ЕК и наших међународних партнера препознат као примјер добре праксе ЕУ у овој области. 


МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?