Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе објавило први том едиције „Монумента Монтенегрина Ватицана“: Капитално дјело које свједочи о духовној, културној и политичкој историји наше земље

Објављено: 19.11.2020. 19:38 Аутор: МКУ
У издању Министарства културе објављен је први том едиције „Монумента Монтенегрина Ватицана”, чији су приређивачи историчари Славко Бурзановић и Бобан Батрићевић. Ријеч је о драгоцјеном зборнику докумената о Конкордату Књажевине Црне Горе и Свете Столице из 1886. године. „Монумента Монтенегрина Ватицана” капитално је дјело које свједочи о дугој и богатој историји наше државе, права и културе у најширем значењу те ријечи.
MKU
„Министарство културе, уз помоћ Амбасаде Црне Горе при Светој Столици, препознало је значај сарадње са Ватиканским архивом и предузело кораке ка трасирању пута црногорским истраживачима. Резултат тих напора јесте прва књига из едиције „Монумента Монтенегрина Ватицана“ која представља документацију настанка уговора између Књажевине Црне Горе и Свете Столице којим се регулише положај католичке заједнице у Црној Гори. Овакав раритетни чин једне православне монархије говори о модерности политичке мисли краља Николе који је ударио темеље суживота са другима“, казао је министар културе Александар Богдановић.

Оцијенио је да је овај Зборник најбољи доказ међуконфенсионалних одоса на којима је почивала Црне Гора и на којима треба да почива и данас.
„Освјетљавање стаза властитог постојања дужност је и привилегија за сваког истраживача и институцију. Само јасна слика о томе ко смо били, омогућава нам да употпунимо црногорски мозаик и да одговоримо на питања ко смо то данас. Ова књига није само документарни приказ развојног пута потписивања уговора између двије суверене државе, већ и потврда развијености дипломатије“, истакао је министар Богдановић.
Зборник приређен у част готово 120 година од уговорних односа двије независне државе, како је нагласио, заврјеђује пажњу не само стручних и академских кругова, већ и шире лаичке публике. 

„Свако ће у њему наћи понешто ново и непознато, плочицу која доказује или оповргава основне претпоставке, али и ширу слику о дубини односа двије различите државе. Пажљиви читалац, листајући странице ове књиге боље ће разумијети суштину црногорског слободарства под чијом је лучом било довољно мјеста за све. С друге стране овај пројекат говори о свијести, о значају прикупљања историјске грађе о Црној Гори у страним архивима чиме почиње да се отклања огроман недостатак у истраживањима наше прошлости“, казао је министар Богдановић.
MKUПрви том серије „Монумента Монтенегрина Ватицана“ настао је на иницијативу и у организацији Министарства културе, а уз подршку Амбасаде Црне Горе у Ватикнау и нашег амбасадора при Светој Столици и Малтешком реду Миодрага Влаховића, као израз жеље да се научној и широј јавности предочи дио документарног блага који се чува у архивима Свете Столице, а који свједочи о духовној, културној и политичкој историји наше земље.
Књига „Монумента Монтенегрина Ватицана“ прво је у низу издања које је планирано да Министарство културе, као и друге црногорске научне и културне институције штампају у наредном периоду. Подсјећамо да је Црна Гора врло присутна у сва три велика Ватиканска архива - поред Ватиканског Државног архива и Архива пропаганда Фиде, ту је и Апостолски архив, који се до недавно обично звао „Тајним архивом”. Сходно томе, рад са богатом документацијом засигуно ће бити изазов за црногорске историчаре и архивисте за дуги низ година. 


За припрему дјела приређивачи су консултовали и грађу из архива Пропаганда Фиде и грађу других фондова Државног архива, као и грађу из Државног архива Црне Горе, Архивско-библиотечког одјељења Народног музеја Црне Горе, као и архива Барске надбискупије, те до сада публиковану грађу. Зборник је резултат колективног ангажмана и сарадње великог броја људи, а настанак дјела у релативно кратком року не би био могућ без организационе подршке Амбасаде Црне Горе при Светој столици. Посебно истичемо активност директора Државнога архива у Ватикану др Јоханеса Икса, којем и овом приликом захваљујемо на изузетној пажњи и подршци. То је све било могуће захваљујући секретару Свете Столице за односе са државама монсињору Полу Галагеру, чијом смо љубазношћу добили приступ Ватиканским архивима, а што је био још један израз и потврда одличних односа између Црне Горе и Свете Столице. 
MKU

Посебну захвалност приређивачи Зборника упутили су министру културе Александру Богдановићу, зато што је иницирао и подржао реализацију овога дугорочног пројекта, који представља први корак на систематском истраживању и публиковању грађе из Ватиканских архива која се односе на историју црногорске државе.
Пандемија корона вируса онемогућила нас је да ово значајно издање, које је штампао цетињски „Обод”, презентујемо раније како у Црној Гори, тако и у Ватикану. Надамо се ће представљање књиге „Монумента Монтенегрина Ватицана“, на адекватан начин и уз учеснике које ово дјело свакако заслужује, бити организовано када се за то стекну услови.









Изјава министра Богдановића:ВИДЕО

Фото: ЛИНК

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?