Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљена анализа о маргинализованим женама из двије црногорске општине

Објављено: 24.11.2020. 20:30 Аутор: ммп

Вестминстерска фондација за демократију представила је анализу о маргинализованим женама из двије црногорске општине на састанку одржаном 24. новембра 2020.

 Ана Милутиновиц́, директорица канцеларије ВФД-а у Црној Гори представила је главне резултате пројекта посвећеног маргинализованим женама, истичуц́и да Анализа интегрисања родних аспеката у локалне акционе планове (финализована у оквиру истог пројекта) даје конкретне закључке и препоруке за увођење родне перспективе на локалном нивоу (укључујуц́и потребе маргинализованих жена). 

Овом анализом обухвац́ене су све црногорске општине, а начелница Одјељења за родну равноправност у Министарству за људска и мањинска права Биљана Пејовиц́ изразила је интересовање да се њени налази укључе у нови Национални План за постизање родне равноправности.

 Експерткиња ангажована на пројекту Фондације, Славица Стриковиц́, представила је анализу потреба маргинализованих жена у општинама Улцињ и Бијело Поље.

 Резултати показују да медији на локалном нивоу не подржавају маргинализоване жене адекватно - али и да не разумију улогу медија у промовисању потреба локалног становништва. 37% маргинализованих жена из ових општина каже да им у остваривању права помажу НВО, а само 7% испитаница тврди да им општинске власти донекле пружају подршку.

 Састанак је окупио представнике/це локалних власти, Министарства за људска и мањинска права и невладиних организација.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?