Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почетак кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

Објављено: 25.11.2020. 18:55 Аутор: ммп

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“  почиње  25. новембра  Међународним даном борбе против насиља над женама и трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права. Кампања симболизује одлучност, борбу за бољу и праведнији положај жена и дјевојчица које су биле или јесу жртве насиље..

Насиље над женама  свјетски је феномен с коријенима у економским неједнакостима и неједнакостима у снази између полова, обичајима, традицијама, религијским вриједностима, политичкој нестабилности и ратним сукобима. Има озбиљне посљедице на физичко и психичко здравље жртава, али и на друштво у цјелини.

Са ратификовањем Конвенције Савјета Европе о сузбијању и спрјечавању насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) Црна Гора је преузела низ нових обавеза које се тичу структурне забране дискриминације и спровођења принципа „нулте толеранције” према насиљу над женама и насиљу у породици кроз дјелотворну и координирану сарадњу свих надлежних органа, институција и организација. Имплементација Конвенције представља обавезу њоме дефинисаних одредби  у национално законодавство, планове и политике. Држава  Црна Гора је елиминисање насиља над женама и дјевојкама сврстала у кључни приоритет за убрзавање напретка за жене и дјевојке.

Кампања је позив свим релевантним  субјектима и јавност да се укључе у сузбијање насиља у породици и насиља над женама. Црна Гора је препознала значај мултидисциплинарног, мултисекторског и координисаног дјеловања свих институција и невладиних организацијаа, у односу на пандемију ЦОВИД19, које се баве заштитом од насиља над женама и насиља у породици, уз поштовање владавине права, демократије и основних људских права.

Влада Црне Горе у сарадњи са релевантним институцијама  и невладиним сектором предузима  низ мјера у циљу сузбијања посљедица у односу на пандемију ЦОВИД19.

Поступајући на овај начин, Влада Црне Горе и релевантне институције одговорили су изазовима који су постављени од стране Савјета Европе (Комисија за родну равноправност, Европског парламента и УН тијела - УН WОМЕН), који су послали своје препоруке о поступању држава чланица у вријеме пандемије ЦОВИД 19.

Родно засновано насиље и дискриминација над женама и дјевојчицама остаје једно од кључних питања када се ради о постизању родне равноправности и права жена. Ова кризна ситуација нам је указала да се посебна пажња мора усмјерити на сузбијање насиља над женама као и дикриминацију, те да нам је то приоритет и циљ у будућем периоду, како би жене могле уживати људска права.


Министарство за људска и мањинска права као један од водећих институционалних механизама за унапређење родне равноправности активно заговара укључивање и међуинституционалну сарадњу у циљу елиминисања родно заснованог насиља.

Министарство за људска и мањинска права ће обиљежити кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ различитим активностима у сарадњи са међународним институцијама и цивилним сектором.

Уколико ми као појединци/ке  имамо чврсту осуду насиља над женама као морални постулат, постаћемо друштво са завидним нивоом свијести.

Кампања “16 дана” обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:

25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

1. децембар– Свјетски дан борбе против АИДС-а

3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом

10. децембар – Међународни дан људских права

 

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?