Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић обишао ЈУ Умјетничка колонија:Реконструисани објекат допринијеће подизању квалитета културне понудеДаниловграда

Објављено: 01.12.2020. 22:54 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановићи предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић обишли су данас Умјетничку колонију, гдје је завршена прва фаза реконструкције објекта ове установе. Прва фаза адаптације обухватила је готово 70% радова на цијелом објекту, док ће у нареднојбити завршени радови у поткровљу, предвиђеном за резиденцијални боравак учесника Интернационалног симпозијума скулптуре.

„Умјетничка колонија јединствена је установа културе у Црној Гори, која је програмском профилацијом оријентисана на поље ликовних умјетности, са посебним акцентом на Међународни симпозијум скулптуре.Годинама је функционисала у неусловном објекту, са слабом инфраструктуром, оскудне опремљености и низом других недостатака, тако да је било неопходно кренути са комплетном адаптацијом зграде. Након реконструкцијеУмјетничка колонија функционисаће и на резиденцијалној основи, како би био обезбијеђен боравак учесницима Симпозијума скулптуре“, казао је министар Богдановић након обиласка Умјетничке колоније.

Подсјетио је да су достигнућа Умјетничке колоније биламотивација за даљи развој и унапређење њеног положаја, па су Министарство културе и Општина Даниловград прошле године закључили Споразум којим је Интернационални симпозијум скулптуре добио статус манифестације од посебног значаја за културу. Додјелом статуса, како је казао, циљ је био да се унаприједи фестивалска организациона и продукциона шема, допринесе подизању квалитета културне понуде, афирмише црногорска културна различитост и културни идентитет, али и да сеуспостави сарадња државе и локалних самоуправа и њиховим садејством обезбиједе сигурни и одрживи извори финансирања и институционални модели. 

„У том контексту, заједничким снагама приступили смо и санацији и реконструкцији објекта Умјетничке колоније, а све у циљу стварања повољнијих услова који ће обезбиједити бољу умјетничку продукцију и презентацију савременог стваралаштва и на примјеренији начин допринијети међународном визибилитету културно-умјетничких потенцијала Даниловграда и Црне Горе“, додао је министар Богдановић.

Увјерен једа ће додијељени статус и реконструисани објекат културе учинити даУмјетничка колонија будућим радом позиционира Даниловград и Црну Гору као незаобилазну умјетничку и туристичку дестинацију. 

MKU„Надам се да ћенова извршна власт подржати концепт наших културних политика и, сходно томе, умјети да препозна вишеструки значај инвестирања у културну сцену Даниловграда“, поручио је министар Богдановић.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић казала је да је радује што је у сусрет 9. децембру, Дану ослобођења Даниловграда, један овакав објекат добио ново рухо. Истакла је да је Умјетничка колонија од изузетног значаја за Даниловград и, у том контексту, упутила захвалност Министарству културе и министру Богдановићу на финансијској подршци за реконструкцију овог објекта, али и на свим заједничким пројектима и активностимакоји су у овој општини успјешно реализовани претходних неколико година.

„Ово је доказ да смо и за вријеме пандемије успјели да реконструкцију једног значајног објекта доведемо скоро до краја. Остало нам је да током наредне године адаптирамо три апартмана за наше вајаре, као и канцеларије за запослене у Умјетничкој колонији“, додала је Ковачевић. 

Фото: Линк
Линк: Yоутубе


Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?