Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Он- лине Регионални састанак институционалних механизама земаља кандидата за улазак у Европску унију и потенцијалних кандидата, Виљнус 2-3. Децембар 2020

Објављено: 04.12.2020. 19:32 Аутор: ПР Слузба

Начелница у Министарству за људска и мањинска права Биљана Пејовић представила је активности које је Одјељење за послове родне равноправности  спровело у току ЦОВИД 19 пандемије на  Регионалној он-лине конференцији иституционалних механизама за родну равноправност земаља кандидата за чланство у ЕУ, 2 и 3. децембра 2020. године, у организацији Европског института за родну равноправност у Виљнусу.

Она је истакла да Одјељење ради на изради четвтог по реду националног стратешког документа за спровођење политике  родне равноправности за  период  2021-2025. Такође је навела да је у сарадњи са Монстатом,  израђена  публикација Жене и мушкарци у Црној Гори која даје статистички преглед  стања жена и мушкараца у црногорском друштву.

Начелница Пејовић се похвалила првом интерактивном Родном мапом која је  развијена од стране  Канцеларије УНДП у Црној Гори, уз подршку Аустријске агенције за развој, те да је Одјељење за послове  родне равноправности логичан партнер на њеној промоцији и даљем развијању у циљу унапређења политике родне равноправности. Ово је  прва електронска  платформа за креативан начин представљања положаја мушкараца и жена у Црној Гори и по својој садржини и обиљу информација јединствени је примјер системског приказа социо – економског положаја једног друштва из угла родне перспективне, истакла је Пејовић у својој презентацији.

На конференцији су се окупиле све заинтерсоване стране из региона, представници/е Европске комисије и међународних организација  за заштиту права жена,  како би се утврдили будући  приоритети и изазови са којима се суочавају жене у новонасталим околнистима услед пандемије ЦОВИД 19.  Европски институт за родну равноправност представио је Индеx родне равноправности за 2020.годину,  као и презентовани су недавно прикупљени подаци о женама и мушкарацима у процесу доношења одлука.  

На крају конференције је закључено да родна равноправност и сузбијање полне дискриминације мора бити  саставни дио свих европских програма и политика зато што је родна равноправност једно од темељних начела правног оквира Европске уније.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?