Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Срзентић: Не желимо штрик на папиру, а у реалности шалтер, затворена врата и ћутање администрације као препреке развоју

Објављено: 22.12.2020. 17:47 Аутор: МЈУ

„Не желимо штрик на папиру, а у реалности шалтер, затворена врата и ћутање администрације као препреке развоју“, оцијенила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић, која је данас отворила конференцију „Отвореност као предуслов контроле и одговорности власти“ у организацији Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

Срзентић је казала да је Извјештај “Отвореност извршне власти у региону и Црној Гори” према Регионалном индексу отворености веома користан алат запосленима у јавној управи у креирању и практичној примјени политика отворености.

„Транспарентност Владе се често доживљава као пуко давање информација на увид широј јавности, али је транспарентност Владе много више од тога. Транспарентност тражи и трансформацију нас самих из јавне управе, јер нас она константно подсјећа на одговорност коју смо преузели на себе у име грађана. Јер прије и послије свега, ми смо јавни службеници што треба стално да нас подсјећа на наш задатак. Ту одговорност треба, прије свега, да осјети и прихвати сваки појединац запослен у јавној управи“, саопштила је Срзентић.

Он је казала да ће у наредним данима отворити дијалог на тему Закона о слободом приступу информацијама и размотрити све предлоге који су пристигли од цивилног сектора, а који се односе на измјене и допуне Закона о слободном приступу информацијама. „Веома је важно да у наш законски оквир који се односи на приступ информацијама, у практичну примјену закона, унесемо најбоље свјетске праксе. Немам чаробни штапић да ријешим сва отворена питања у овој области, али имам најбољу вољу и искуство које сам стицала ван Црне Горе да ова питања покушамо да ријешимо на начин како је то уређено у другим државама свијета“, поручила је она.

„Позивам вас да заједно и кроз партнерску и стручну размјену информација продискутујемо сва отворена и спорна питања око Закона о слободном приступу информацијама. Треба да донесемо законско рјешење које ће грађанима обезбиједти приступ и увид у информације, а запосленима у јавној управи олакшати посао“, казала је Срзентић.

Она је изразила задовољство поводом започетих активности на изради Стратегије отворености Владе Црне Горе, те оцијенила да овај документ може дати смјернице за унапређење стања у овој области.
Срзентић је казала да се морамо посветити томе да пружимо што више информација кроз дигиталне канале, отворене податке и електронске сервисе, те да отворени подаци дају идеје другима како да их искористе на потпуно нове начине које никад нијесмо ни замишљали, да створе нове вриједности за друштво или укажу на ствари које су битне и које морају да се промијене

„Употреба нових технологија са циљем унапређења приступачности и комуникације са грађанима, биће приоритет нове Владе. Брзина, ефикасност и квалитет пружања услуга су предуслов развоја друштва и економије. У наредном периоду представићемо нова рјешења за сајт Владе и министарства, покренућемо нови портал еУправе, али и друге платформе на којима ћемо лакше комуницирати са грађанима“ – оцијенила је министарка.

„Мијењањем пословне културе унутар Владе, радићемо на оснаживању запослених да учествују у креирању сервиса којима је грађанин на првом мјесту, да се значајно брже прилагођавају њиховим потребама и да валоризујемо капацитете запослених унутар система да своја знања у потпуности искористе за добробит напретка у друштву“, поручила је она.

„Задатак сваке Владе је да удружимо све капацитете знања и искуства које има цјелокупно друштво и зато је мултидисциплинарност тимова, сарадња са академским, НВО, приватним сектором и појединцима апсолутни приоритет који ће креирати нове друштвене вриједности“, закључила је Срзентић.

Она је позвала да се у наредном периоду у отвореном дијалогу размотре сва питања која се тичу транспарентности, могућности евентуалног успостављања неког формалног тијела које би се бавилио свим овим питањима, те да се ојача сарадњу у оквиру Партнерства за отворену управу.

На конференцији су представљени нови резултати истраживања о нивоу отворености институција извршне власти у региону и Црној Гори. Истраживање је дио пројекта који реализује ЦДТ у сарадњи са мрежом невладиних организација АЦТИОН СЕЕ, а финансира Национална задужбина за демократију (НЕД).

ВИДЕО:хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=аQог1Д2W7оМ

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ, ДИГИТАЛНОГ ДРУШТВА И МЕДИЈА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?