Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национални извјештај о развоју по мјери човјека за 2020. годину: Надомак дигиталне будућности за све

Објављено: 22.12.2020. 22:52 Аутор: МЈУ
 
Црна Гора се, пету годину за редом, котира  веома високо у категорији развоја по мјери човјека. Са вриједношћу индекса развоја по мјери човјека (ХДИ) од 0,829 за 2019. годину заузима 48. мјесто међу 189 земаља и територија.

Међутим, постоји ризик да ЦОВИД-19 врати унатраг чак више од шест година ранијег напретка. Процјењује се да је вриједност ЦОВИД сензитивног Индекса развоја по мјери човјека пала за 0,021, и да тај индекс данас има вриједност 0,812 – наводи се у најновијем Националном извјештају о развоју по мјери човјека (НХДР), који је представио Програм Уједињених нација за развој (УНДП) на виртуелном догађају.

Индекс развоја по мјери човјека (ХДИ) представља сумарну мјеру просјечних националних постигнућа у кључним димензијама напретка човјечанства: дуг и здрав живот, приступ образовању и пристојан животни стандард. Димензија дугог и здравог живота мјери се путем очекиваног животног вијека на рођењу - који према процјенама за 2019. годину, у Црној Гори износи 76,9 година. Дјецу која уписују школу очекује 15 година школовања, док средња вриједност година завршеног школовања за одрасле особе старије од 25 година, износи 11.6 година. Животни стандард, који се мјери бруто националним дохотком (БНД) по глави становника, изражен паритетом куповне моћи у америчким доларима, процијењен је на 21.399.


Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, мр Тамара Срзентић, казала је да је њена визија „да Министарство јавне управе, дигиталне трансформације и медија буде препознато као „тежиште“ за дигиталне вјештине и стручност унутар црногорске Владе. Али, поред тога, људи су ти који су у средишту Владе. Због тога ц́емо са партнерским министарствима радити на увођењу нових пракси, процеса и метода дизајнирања, испоруке и управљања програмима и услугама који задовољавају потребе људи од самог почетка. Циљ нам је пружити досљедно, свеобухватно и дивно „онлине“ искуство са цијелом управом. Ово су водец́а начела која воде наш рад и требало би да буду звијезда водиља за сваки тим који спроводи дигиталне промјене у својим министарствима: људи су у средишту услуга и креирања политике, активно учествују у развоју владиних политика, управа користи приступ подацима „реци нам једном“ и др.'', истакла је Срзентић. 

Извјештај се бави односом дигиталне трансформације и развоја по мјери човјека. Концепт развоја по мјери човјека односи се на раст благостања и ширење перспектива људског живота, а не само на повећање продуктивности економије. То је приступ који се фокусира на стварање једнаких могућности и права избора за све. Централно питање Извјештаја који је данас представљен је: „Како дигитална трансформација може да понуди више избора и веће благостање свима у Црној Гори?’ 

„Наш развојни пут кроз опоравак од ЦОВИД-19 треба да крене другом путањом, оном коју Црна Гора сада има прилику да осмисли. То је путања која ће максимизовати позитивне и минимизовати негативне ефекте, прихватајуц́и дигиталну будуц́ност'', каже Аги Верес, замјеница регионалне директорке и замјеница помоћнице администратора Регионалног бироа УНДП за Европу и ЗНД. „Тренутно, информационе технологије чине само око 6% БДП-а Црне Горе, што пружа огромне могуц́ности. Као на кључне покретаче дигитализације морамо се усредсредити на таленте, иновације, повољно правно и пословно окружење и инфраструктуру која подржава дигитализацију '', закључила је Верес.

Иако је брз развој технологије најавио „нову реалност за неколико година”, пандемија ЦОВИД-19 потврдила је потребу да се окренемо дигиталној трансформацији на начин који никога неће лишити образовања, приступа услугама и могућности запослења. Овај извјештај указује на могући пут Црне Горе ка постизању тог циља. 

Како би изгледала дигитална Црна Гора? Извјештај представља четири потенцијална сценарија за дигиталну будућност друштва до 2030. године - од сценарија „уобичајени начин рада” до сценарија који предвиђа пуно усвајање дигиталне технологије у Црној Гори - као покретача будућег развоја и благостања. Сценарији пружају увид у дугорочне планове преко којих можемо замислити будуће могућности – и ако будемо активни и ако будемо пасивни на плану дигитализације.

Видео: Изјава министарке јавне управе, дигиталног друштва и медија, мр Тамаре Срзентић, можете преузети са овог линка: хттпс://yоуту.бе/6еггЛзеWлXс

Видео: изјаву замјенице регионалне директорке и замјенице помоћнице администратора Регионалног бироа УНДП за Европу и ЗНД, Аги Верес, можете преузети са овог линка:хттпс://yоуту.бе/КФwYаГ3оЛсс

Видео запис виртуелне презентације извјештаја: хттпс://yоуту.бе/ПмЦадКфЛвО8

Web страница извјештаја:хттпс://будуцностзасве.ме/




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?