Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стипендије Владе НР Кине за академску 2021/2022. годину

Објављено: 23.12.2020. 15:36 Аутор: ПР служба

 Обавјештавамо заинтересоване кандидате да је отворен конкурс за стипендије Владе НР Кине за академску 2021/2022. годину.

Ове стипендије не обухватају путне трошкове.

Због велике конкуренције за ове стипендије, Амбасада НР Кине у Подгорици сугерише заинтересованим кандидатима да истовремено траже програме финансирања кинеских универзитета на њиховим вебсајтовима. Сугеришу им да са њима што прије успоставе контакт.

Сви кандидати морају да прођу кроз електронску регистрацију Кинеског савјета за стипендије. Више информација о томе заинтересовани могу пронаћи на интернет адреси: хттп://www.цсц.еду.цн/студyинцхина или www.цампусцхина.орг .

Да би конкурисали за ове стипендије, кандидати треба:

- да су држављани Црне Горе и да су доброг здравља;
- да буду дипломирани матуранти млађи од 25 година кад аплицирају за основне студије;
- да посједују диплому завршених основних студија, у старосној доби испод 35 година, ако аплицирају за мастер програме;
- да посједују мастер диплому, у старосној доби испод 40 година, ако аплицирају за докторске програме;
- да буду млађи од 45 година и да су завршили бар двије године основних студија, ако аплицирају за опште академске програме;
- да имају звање магистра, или ванредног професора (или више), ако аплицирају за више академске програме, у старосној доби испод 50 година.

Потребна документација

*Неопходна је и папирна и дигитална документација. Папирна документација служи само за провјеру ваљаности, док ће САМО дигитално поднијета документација послужити као коначна и ваљана током процедуре аплицирања. Уколико неки кандидат поднесе папирну документацију која се разликује од дигитално поднијете, само ће дигитална форма ући у процес аплицирања. На примјер, ако кандидат поднесе папирну верзију “Пре-Адмиссион леттер”-а уз папирну документацију, а не поднесе онлине дигиталну (скенирано) верзију “Пре-Адмиссион леттер”-а током процеса апликације, његово/њено “Пре-адмиссион леттер” се неће сматрати као дио апликационе документације.

*Сва постављена (уплоад) пратећа документација мора бити јасна, аутентична и ваљана. Кандидатима се препоручује да користе професионалне уређаје за скенирање документације. Кандидати ће сносити посљедице изазване, нејасним, или материјалима које није могуће идентификовати.

а) Апликациони формулар за стипендију Владе НР Кине (на кинеском или енглеском језику). Формулар је доступан на интернет адреси хттп://студyинцхина.цсц.еду.цн/
б) Копија пасоша: кандидат мора поднијети читко скенирану копију пасоша чија је валидност дужа од 1. марта 2022. године. Уколико валидност постојећег пасоша не задовољава захтјеве, моле се кандидати да изваде нови пасош прије подношења апликације. Кандидати који не могу извадити нови пасош прије подношења апликације, због објективних разлога, уз сагласност Амбасаде НР Кине у Црној Гори, могу поднијети скенирану копију идентификационог увјерења, или званичну документацију која садржи пуно име и презиме кандидата (на латиници), пол, националност, датум рођења и остале информације.
ц) НОТАРСКИ овјерена Диплома о највишем стеченом степену образовања. Кандидати који очекују да добију диплому, морају поднијети званични доказ свог факултета о свом тренутном студентском статус, издатом од факултета/школе које тренутно похађају. Уколико поменута документа нису издата на кинеском или енглеском језику, уз њих мора бити приложен И нотарски овјерен превод на кинеском или енглеском језику.
д) Препис оцјена: уз преписе, који нијесу на кинеском или енглеском језику, треба приложити НОТАРСКИ овјерени превод на кинеском или енглеском језику;
е) План студија или истраживања на кинеском или енглеском језику (од најмање 200 ријечи за основне студије, до 500 ријечи за истраживање и до 800 ријечи за постдипломске студије);
ф) Писма препоруке: кандидати за програме стицања звања или истраживачки рад морају да поднесу два писма препоруке на кинеском, или енглеском језику, од професора или ванредних професора;
г) Од кандидата за студије у области музике очекује се да поднесу своје радове и уплодује онлине. Кандидати за област ликовне умјетности морају да своје радове поднесу и уплоадују онлине, што укључује два цртежа, двије слике у боји и још нека друга два рада;
х) Кандидати млађи од 18 година треба да поднесу ваљану документацију о својим законским старатељима у Кини;
и) Кандидати који планирају да у Кини остану дуже од 6 мјесеци треба да поднесу фотокопију Формулара о љекарском прегледу за странце, одштампаног с обије стране једног листа, на енглеском језику. Оригинал љекарског увјерења кандидат задржава за себе.
ј) Потврда да кандидат није осуђиван И да се против њега не води истрага. Кандидат мора поднијети потврду да није осуђиван И да се против њега не води истрага, издату од одговорних локалних органа власти (МУП Црне Горе). Потврда мора бити издата у року од 6 мјесеци прије истека датума за подношење апликације. Уколико није издат на кинеском или енглеском језику, овај документ треба поднијети са нотарски овјереним преводом на кинеском или енглеском језику.

Прегледи треба да обухвате све ставке из Формулара за љекарски преглед странаца. Непотпуни резултати, или они без потписа одговарајућег љекара, званичног печата болнице, или кандидатове фотографије с печатом, нијесу валидни. Молимо да на вријеме обавите љекарске прегледе, имајући у виду да је њихова валидност само 6 мјесеци;

Уколико то посједују, кандидати се моле да поднесу и сљедеће:
к) “Пред-прихватно писмо” (“Пре-адмиссион леттер”) од одговарајућег кинеског универзитета. ПОСЈЕДОВАЊЕ “ПРЕД-ПРИХВАТНОГ ПИСМА” ЗНАТНО ЋЕ ПОВЕЋАТИ МОГУЋНОСТ ДОБИЈАЊА СТИПЕНДИЈЕ. Кандидатима се савјетује да контактирају кинеске универзитете за које намјеравају да аплицирају и добију, поднесу и поставе (уплоад) “Пре-адмиссион леттер” прије истека рока за аплицирање.
л) Сертификат о нивоу знања енглеског језика: ХСК (Ханyу Схуипинг Каосхи-Цхинесе Профициенцy Тест), ИЕЛТС или ТОЕФЛ извјештај.


Све додатне информације заинтересовани кандидати могу наћи на интернет страницама: хттп://www.цсц.еду.цн/студyинцхина или www.цампусцхина.орг .

Овдје се могу преузети:

1. Цхинесе Говернмент Сцхоларсхип Апплицатион Реqуирементс; Апплицатион Реqуирементс.пдф

2. Инструцтионс фор Цхинесе Говернмент Сцхоларсхип Апплицатион Сyстем (фор апплицантс); Апплицатион Сyстем Инструцтионс.пдф

3. Фореигнер Пхyсицал Еxаминатион Форм. Фореигнер Пхyсицал Еxаминатион Форм.пдф

Напомена:

Пријављивање се обавља онлине, у складу са датим инструкцијама, уз обавезно достављање наведена документације, у једном примјерку, на сљедећу адресу:

Министарство просвјете
Ул. Вака Ђуровића б.б.
Канцеларија бр. 3

81000 Подгорица
Контакт особа у Министарству просвјете: Лидија Ерцеговић.
Е-маил адреса: лидија.ерцеговиц@мпс.гов.ме ; тел.: 020 410 189.

најкасније до понеђељка, 15. фебруара 2021. године. Непотпуне и неблаговремене апликације неће се разматрати.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?