Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У ресору културе одржани први састанци у оквиру „ЦОВИД рестарт“ дијалога: Културно-умјетнички сектор удружен у намјери санирања посљедица кризе

Објављено: 28.12.2020. 16:13 Аутор: МКУ
MKUУ ресору културе при Министарству просвјете, науке, културе и спорта у четвртак су на Цетињу, у оквиру „ЦОВИД рестарт“ дијалога, почели састанци са представницима националних институција културе, на којима су разматране могућности санирања посљедица узрокованих пандемијом вируса корона у циљу наставка културно-умјетничког јавног рада. 

Са руководиоцима Зетског дома Илијом Суботићем и Лидијом Дедовић преиспитане су могућности повратка на сцену у околностима под којима ће бити омогућено извођење представа у условима безбједним и за публику и за учеснике. Констатовано је да је културно-умјетнички сектор удружен у намјери санирања посљедица пандемије. 

Током разговора са директором Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ Богићем Ракочевићем наглашено је да је неопходно сагледати могућности у циљу обнове програмских садржаја уз поштовање мјера, али истовремено радити на успостављању конкурса намијењених издаваштву, у склопу настојања ресора ка демократизацији културе. 

Јучерашња серија разговора завршена је састанком са директором Филмског центра Црне Горе Сехадом Чекићем. На састанку је указано на угроженост биоскопске дјелатности усљед пандемије и нужност хитне финансијске помоћи за даље функционисање овог сектора, при чему је предложен и модел организације касних вечерњих пројекција. 

Више ријечи било је и о могућностима подршке предстојећој презентацији овогодишњег црногорског кандидата за награду Оскар, као и могућностима даљег унапређења филмске дјелатности у Црној Гори.

Министарство просвјете, науке, културе и спорта
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?