Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставља се субвенционисање децембарских зарада

Објављено: 29.12.2020. 21:09 Аутор: Министарство економског развоја
Пратећи развој епидемиолошке ситуације у земљи, као и мјере и препоруке Министарства здравља у вези са ограничењима везаним за обављање привредних активности, Влада Црне Горе продужила је примјену Програма субвенционисања зарада у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19 и у следећем мјесецу, односно омогућен је наставак субвенционисања децембарских зарада по устаљеном принципу који је примијењен у претходном периоду. 

Дакле, субвенција се односе на сектор туризма, угоститељства, јавног превоза путника у друмском саобраћају, извођачке умјетности и стваралаштва, дјелатности предшколског образовања и бриге о дјеци, и друге услужне дјелатности у организацији догађаја чије је одржавање забрањено.

Новина је да се субвенције уводе и за привредна друштва и предузетнике који пружају услуге у дјелатностима везаним за активности у теретанама, фитнес центрима, спортским салама („балонима“) за рекреацију, другим затвореним објектима овог типа као и у дјечјим играоницама у висини 50% бруто минималне зараде.

Субвенције се продужавају и за запослене којима су наредбама Министарства здравља, у циљу сузбијања епидемије, одређене мјере стављања у карантин или самоизолацију, као и за ново-запошљавање; под истим условима као и у периоду јул-новембар 2020. године.

Рок за подношење пријава за субвенције на децембарске зараде је од 1. до 20. јануара 2021. године.
 
У складу са утврђеном процедуром, захтјеви се подносе електронским путем и употребом дигиталног сертификата (уз обавезу претходног подношења ИОППД) посредством електронског сервиса „Програм за додјелу субвенција“ који се реализује на порталу Пореске управе Црне Горе (хттпс://епријава.таx.гов.ме/ТаxисПортал). Предузетници који не посједују дигитални сертификат за рад са е-сервисима Пореске управе Црне Горе, захтјев подносе уношењем тражених података на web адреси хттпс://www.субвенције.ме, уз претходно поднешени ГППФЛ/ЗПО образац.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?