Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Здравко Кривокапић посјетио ЦАНУ

Објављено: 31.12.2020. 14:15 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић посјетио је данас Црногорску академију наука и умјетности. То је његова прва званична посјета једној институцији од кад је постао премијер.

„Није случајно што смо изабрали да ЦАНУ буде прва институција коју ћу ја као премијер посјетити. За нас је ова институција, без обзира како је ко доживљавао, кровна институција наука и умјетности у Црној Гори. Дуалитети који постоје у бинарној логици Црне Горе требало би да буду превазиђени“, поручио је Кривокапић.

Предсједник ЦАНУ академик Драган К. Вукчевић казао је да посјету премијера доживљавају као признање тој институцији. Академик Вукчевић је упознао премијера Кривокапића са активностима и пројектима које та институција спроводи и које је реализовала у претходном периоду.

„Што се тиче пројеката, радимо тренутно шест лексикона од којих ће у наредној години бити објављена четири, и то: Лексикон ликовне умјетности Црне Горе у два тома, Лексикон дипломатије Црне Горе, Лексикон ботанике Црне Горе и Лексикон црногорских династија. Међу капиталним пројектима истичемо: Историју умјетности ЦГ у три тома, Историју црногорске државности и више дијалекатских рјечника Црне Горе“, казао је академик Вукчевић.

Академик Вукчевић је нагласио да су сви пројекти потврда идеје континуитета и идентитета Црне Горе.

„У афирмацији тих идеја ЦАНУ је привржена уставном опредјелјенју Црне Горе као грађанске државе“, истакао је Вукчевић. Академик Вукчевић је нагласио да ће ЦАНУ наредне године прославити јубилеј 50 година постојања.

„Тај јубилеј доживљавамо не само као јубилеј наше куће него и државе Црне Горе“ истакао је Вукчевић.

Предсједник Владе Кривокапић казао је да ће Влада учествовати у обиљељежавању овог значајног јубилеја.

Премијер Кривокапић и академик Вукчевић сагласили су се да треба унаприједити сарадњу Владе и Црногорске академије наука и умјетности у циљу развоја црногорске државе и учвршћивања њених институција.

У том смислу истакли су важност очувања аутономије Црногорске академије наука и умјетности. У вези са тим премијер је позвао ЦАНУ да уради нацрт новог Закона о ЦАНУ, како би се наредне године ставио у процедуру усвајања.

Састанку су присуствовали и министарка просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић и чланови Предсједништва ЦАНУ.

Zdravko Krivokapić - posjeta CANU (31.12.2020.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?