Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић: Запошљавање у јавној управи у складу са начелом стручности програмски је дефинисан циљ ове Владе од којег нећемо одступити

Објављено: 14.01.2021. 15:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Влада је у складу са законом, надлежна за процес именовања и постављења високо-руководног кадра у органима државне управе, као и у већини других институција јавног сектора. 

Са тим у вези, истичем да ће свако именовање и постављење у институцијама јавног сектора, за која је надлежна Влада, бити спроведено у складу са начелом компетентности кандидата. То је програмски дефинисан циљ ове Владе од којег нећемо одступити. Ово значи да ћемо осигурати да се на кључним позицијама, у јавном сектору, бира квалитетан кадар, уз поштовање свих законских рјешења. 

Припадност било којој организацији, нацији или вјери не смије и неће бити један од критеријума за рад у државним органима.

Сходно позитивним прописима, спровешће се транспарентни јавни конкурси чији циљ ће бити селекција најквалификованијег и најстручнијег кадра. Тако одабрани службеници помоћи ће нам да имамо ефикаснију јавну управу и да се сконцентришемо на употребу знања и експертиза у захтијевним унутрашњим и спољно - политичким процесима, са посебним акцентом на процес придруживања Европској унији и обезбјеђивање квалитетнијег живота свих грађана и грађанки. 

Влада охрабрује све стручне грађане и грађанке, без обзира на њихову политичку, националну или било коју другу припадност, да са пажњом прате објављивање конкурса за запошљавање у државним органима, те да препознају позиције које би одговарале њиховим квалификацијама и у складу са тим партиципирају у процесу селекције. 

Такође, дајем инструкцију свим члановима Владе да, прије предлагања Влади вршилаца дужности за поједине позиције у институцијама јавног сектора, обаве разговор/интервју са потенцијалним кандидатима и о томе сачине извјештај. Тај извјештај мора бити достављен Влади уз сваки предлог за одређивање вршилаца дужности и мора садржати разлоге због којих се даје одређени предлог. Напомињем да се предлог за одређивање вршиоца дужности, уз који не буде достављен наведени извјештај, неће разматрати на Влади.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?