Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице 30. децембра 2020. године, као и 04, 05. и 13. јануара 2021. године

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила записнике о одлукама донијетим, на основу члана 10 Уредбе о Влади Црне Горе, без одржавања сједнице 30. децембра 2020. године, као и 04, 05. и 13. јануара 2021. године.

Влада је 30. децембра 2020. године утврдила Предлог закона о потврђивању Споразума о измјенама Секторског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије којим се утврђују правила за управљање и спровођење финансијске помоћи Уније Црној Гори у оквиру инструмената претприступне подршке за област политике „Пољопривреда и рурални развој“ (ИПАРД).

Донијета је Одлука о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „ТоМонтенегро“. Тим поводом, донијети су закључци којима се задужује Министарство финансија и социјалног старања да оснивачки капитал, утврђен Одлуком, сходно расположивости, исплати из средстава текуће буџетске резерве у једној или више транши у року од 12 мјесеци од дана регистрације Друштва. Дио средстава оснивачког капитала, у износу од 4.000.000,00 еура, уплатиће се на привремени рачун за уплату основног капитала код Ерсте банке ад Подгорица, најкасније до 31. 12. 2020. године, из средстава текуће буџетске резерве.

Влада је усвојила Информацију о упућивању хуманитарне помоћи Републици Хрватској за санирање последица земљотреса. С тим у вези, Влада је одлучила да Хрватској упути новчану помоћ, у износу од 50.000,00 еура.

Усвојена је Информација о преусмјеравању остварених уштеда. У том контексту, донијет је закључак којим су прецизиране конкретне потрошачке јединице и износи остварених уштеда који се преусмјеравају на текућу буџетску резерву, у укупном износу од 4.064.000,00 еура.

Влада је донијела и Одлуку о измјени Одлуке о начину и критеријумима за рјешавање стамбених потреба функционера.

Влада је 04. јануара 2021. године одлучила да Скупштини Црне Горе, на основу члана 90 став 4 Устава Црне Горе и члана 128 Пословника Скупштине поднесе Захтјев за ванредно засиједање Скупштине Црне Горе за 20. јануар 2021. године, са почетком у 12.00 сати, са сљедећим Дневним редом:

1. Поновно одлучивање о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница;

2. Поновно одлучивање о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о кредитним институцијама;

3. Поновно одлучивање о Предлогу закона о измјенама Закона о санацији кредитних институција;

4. Поновно одлучивање о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Наведене законе, на предлог Владе, Скупштина је донијела на Четвртој сједници Другог редовног (јесењег) засиједања у 2020. години одржаној дана 28. и 29. децембра 2020. године. Актом број: 01-2327/20 од 31. децембра 2020. године предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, наведене законе вратио је Скупштини Црне Горе на поновно одлучивање.

Влада је 05. јануара 2021. године донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе.

Усвојена је Информација о допуни Закључка Владе број: 07-5647/2 од 24. децембра 2020. године. Додате су двије тачке којима се задужује мр Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања, да расподјелу средстава по потрошачким јединицама за јануар 2021. године усклади с Уредбом о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе од 05. јануара ове године, као и да, сагласно члану 37 Закона о буџету и фискалној одговорности, донесе Рјешење о привременом финансирању за јануар 2021. године.

Влада је донијела Статут Друштва за ограниченом одговорношћу за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „ТоМонтенегро“.

Донијето је и Рјешење о именовању Мирослава Анђелића, за државног секретара у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

Влада је 13. јануара 2021. године донијела Рјешење о именовању предсједника и три члана Уоправног одбора ЈУ Службени лист Црне Горе и то: Радосава Глигоровића за предсједника, Лидије Машановићмр Горана Бајића и мр Стефана Лакушића, за чланове.


Одлуке без одржавања сједница

На основу члана 10 Уредбе о Влади Црне Горе:
-Влада може, на предлог предсједника Владе, у хитним и другим оправданим случајевима, без одржавања сједнице одлучити о појединим питањима, на основу прибављених сагласности већине чланова.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?