Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Унапређење сарадње Црне Горе и Словеније у циљу надоградње система

Објављено: 18.01.2021. 19:30 Аутор: мод

Министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадором Републике Словеније у Црној Гори Грегором Прескером и изаслаником одбране капетаном бојног брода Борисом Гершаком.

Исказавши задовољство сусретом, министарка Ињац нагласила је да су Црна Гора и Република Словенија државе које традиционално његују блиске пријатељске односе, укључујући и одличну сарадњу у регионалним иницијативама.

Сарадња Црне Горе и Републике Словеније увијек је била од посебног значаја на путу реализације црногорске реформске и интеграционе агенде, истакла је Ињац. Посебно је нагласила улогу Словеније у свеобухватном напретку региона, имајући у виду њено активно залагање за успјешну интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО. .

Ињац је изразила задовољство успјешношћу заједничког доприноса Војски двије државе у Мултинационалној борбеној групи у Летонији у оквиру Ојачаног присуства на истоку (еФП). Министарка је указала на важност даљег унапређења садржајне билатералне сарадње, кроз размјену искустава, вјештина и знања из области одбране и безбједности, заједничких обука, као и у оквиру регионалних иницијатива. С тим у вези, Ињац је изразила задовољство позивом словеначког колеге да посјети Словенију, уз очекивање да ће састанак допринијети јачању савезничких веза у оквиру система колективне безбједности, као и регионалној стабилности.

Амбасадор Прескер упутио је срдачне честитке министарки Ињац на именовању на функцију министра одбране и истакао да су Црна Гора и Република Словенија развиле завидну одбрамбену сарадњу која доприноси успјешној надградњи оба система. Прескер је нагласио да Република Словенија остаје посвећена развоју свеукупних односа са Црном Гором, што подразумијева и блиску сарадњу министарстава одбране и оружаних снага. Прескер је додао и да су нови безбједносни изазови са којима се сви савезници сусрећу, прилика за изналажење иновативних рјешења кроз активну и координисану сарадњу. Прескер је, такође, указао на важност уступања подморнице типа П-911, која данас представља значајан музејски експонат у Словенији.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?