Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Секуловић-Спасовски: Кроз јаче регионално повезивање до бржег чланства у ЕУ

Црна Гора и Р. Сјеверна Македонија, као партнери са Западног Балкана, ће у наредном периоду уложити додатне напоре на продубљивању сарадње, као кључног предуслова за успјешно сузбијање транснационалног криминала, илегалних миграција и трговине људима, потврђујући тако посвећеност европској перспективи као чврстом стратешком избору, саопштено је данас након састанка министара унутрашњих послова двије земље, Сергеја Секуловића и Оливера Спасовског, током званичне посјете министра Секуловића Сјеверној Македонији.

Министар Сергеј Секуловић истакао је одлучност Владе Црне Горе да подржи напоре Сјеверне Македоније на путу европских интеграција. „Своје капацитете, у дијелу спровођења обавеза у оквиру поглавља 23 и 24, спремни смо да ставимо на располагање колегама из Сјеверне Македоније и увјерен сам да ће стручна знања и наше искуство током преговарачког процеса бити од значаја, те да ћемо кроз овај вид сарадње, додатно унаприједити размјену информација међу институцијама задуженим за спровођење закона“, казао је министар.

Секуловић је истакао да је здравствена криза додатно ојачала свијест о важности јачег регионалног повезивања, али и потреби успостављања бољег заједничког дјеловања између регионалних иницијатива и Европске уније.

MUP„Наше пријатељске земље везује заједничка историја, и имамо обавезу да међусобне везе одржимо и учврстимо“, нагласио је Секуловић. Додао је да је мултикултуралност постала неспорна реалност и одредница савремених друштава, те да дјеловање мора бити усклађено са најбољим демократским праксама. „Демократски принципи се не смију само вербално заговарати и нормативно утемељивати, већ и практично реализовати, а увјерен сам да ће Црна Гора и Сјеверна Македонија у наредном периоду дати свој пуни допринос конкретизацији ових принципа“, саопштио је Секуловић.

Министар Спасовски је нагласио значај напора Министарства унутрашњих послова Републике Сјеверне Македоније на плану промовисања међународне сарадње, са фокусом на регионалну сарадњу, као приоритет на путу ка ЕУ. Истакао је значај размјене добрих пракси између земаља региона и Европске уније, у циљу рјешавања изазова на плану транснационалног организованог криминала.

Дајуц́и допринос регионалној безбједности, заједнички доприносимо стабилности Европске уније, што се одражава и на глобалном нивоу. „Сарадња између министарстава унутрашњих послова наших земаља је садржајна и отворена, што је, наравно, резултат добрих међудржавних односа“, казао је Спасовски. Према његовим ријечима, све ове теме су високо на дневном реду ЕУ и дневном реду земаља кандидата, те је данашњи састанак био прилика да разговарамо о европским, али и нашим националним и регионалним приоритетима - борби против организованог криминала и тероризма и рјешавању миграцијских изазова.

“Сагласили смо се да је неопходно оснажити сарадњу, напомињуц́и конкретне практичне активности које треба предузети. Разговарали смо о сарадњи у припреми акционих планова за поглавље 24, јасном дефинисању циљева за сваку од области у поглављу, као и редовним састанцима на нивоу радних група у вези са овим поглављем“, саопштио је министар Спасовски.

Министри су оцијенили да проблем организованог криминала постаје све сложенији и захтјевнији, те ће фокус бити на сузбијању организованих криминалних група, али и борби против трговине људима и илегалних миграција. Сарадња у области ванредних ситуација, такође ће бити ојачана, поручили су министри.

Исто тако, потребан је додатан ангажман на свим нивоима, да би подржали политичке и друштвене трансформације и дошли до видљивог напретка у искорјењивању криминала, владавини права и поштовању људских права.

Изражено је обострано увјерење да је пред ресорима унутрашњих послова, али и пред двије државе, период још тјешње сарадње, те да двије блиске земље могу рачунати на узајамну подршку у области евроатланских интеграција као чланице НАТО-а, али и на недвосмислену подршку на плану испуњавања европске агенде.
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Фото и видео: хттпс://флиц.кр/с/аХсмТКууyН

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?