Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри Радуловић и Османи: Црна Гора и Сјеверна Македонија имају одличне односе, са потенцијалом за унапређење економске сарадње и инфраструктурне повезаности

Објављено: 22.01.2021. 21:40 Аутор: МВП
Министар вањских послова Ђорђе Радуловић састао се данас са шефом дипломатије Републике Сјеверне Македоније Бујаром Османијем који борави у званичној посјети Подгорици. Том приликом, оцијењено је да Црна Гора и Сјеверна Македонија имају одличне и пријатељске односе, са потенцијалом за унапређење економске сарадње и инфраструктурне повезаности.

Министар Радуловић је изразио задовољство првом билатералном посјетом министра Османија, оцјењујући да релације између Црне Горе и Сјеверне Македоније представљају примјер у региону.

Шеф црногорске дипломатије је казао да се двије географски блиске државе добро разумију и да дијеле заједничке евроатлантске и европске вриједности. На тој линији, казао је да Црна Гора снажно подржава европске аспирације Сјеверне Македоније и отпочињање преговора са ЕУ, истичући да Унија неће бити комплетна без приступања држава Западног Балкана.

Министар Османи је изразио увјерење да ће традиционално блиска сарадња и интензиван политички дијалог бити настављени и са новом Владом Црне Горе. Захвалио је на подршци Црне Горе током приступања НАТО, додајући да ће за процес преговора са ЕУ бити важна размјена искустава, посебно у домену отварања поглавља. Нагласио је да између двије државе не постоје отворена питања, стога би фокус требало ставити на јачање економских односа и инфраструктурног повезивања.

На састанку је апострофиран значај развоја туризма, на начин што ће Црна Гора бити представљена као безбједна дестинација за све туристе, с обзиром на очекивану набавку вакцине против ЦОВИД-19 у што скоријем периоду.

Шефови дипломатија су договорили да предузму активности у правцу организовања састанка Мјешовите комисије за економску сарадњу, која ће размотрити све потенцијалне области за унапређење сарадње Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Министарство вањских послова 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?