Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Тамара Срзентић честитала свим новинарима и новинаркама Дан новинара Црне Горе

Објављено: 23.01.2021. 17:25 Аутор: МЈУ
„Дуга и богата историја, 150 година црногорског новинарства, од првог броја „Црногорца“ нас чини изузетно поносним и обавезује да у јавном интересу континуирано снажимо углед медијске професије, јачамо медијски плурализам и слободу говора.

Са пуним уважавањем ваше новинарске професије ових дана упознајем новинаре и новинарке у Црној Гори којима желим да, и, мимо овог дана, укажем поштовање и дивљење према послу који радите и који доприноси демократизацији црногорског друштва, јачању слободе говора, али и црногорских институција. 

Знам колико ваш посао свакодневно тражи одрицања и колико сте изложени великом броју информација и дезинформација, притиску да брзо, професионално и благовремено информишете јавност, а да одговорите новинарским и професионалним стандардима и колико сте често због тога изложени нападима и говору мржње у онлине простору. 

Медијска привреда није остала поштеђена кризе која нас је погодила глобално усљед пандемије корона вируса.

Ви сте радили свој посао без обзира на егзистенцијалну несигурност, интензивнији радни темпо и притисак услијед извјештавања о ЦОВИД-19 без заштитне опреме.

Хвала вам на вашем залагању и доприносу који дајете да наше друштво буде боље, да информације дођу до грађана, што нас критикујете, подсјећате, подстичете да будемо бољи и отварате теме које чине да управа буде ефикаснија и у служби грађана. 
Као министарка задужена за транспарентност и област медија, бићу отворена да вас чујем и отворим дијалог за све сугестије које се тичу унапређења законодавног оквира и медијског плурализма. 

И не само то, него ћемо тражити начине да вам олакшамо посао и приступ информацијама, инсистирати на најбољим рјешењима кроз Измјене и допуне Закона о слободном приступу информацијама и јачање транспарентности институција, чему ћу током мандата бити посебно посвећена. 

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија и Влада Црне Горе ће у 2021. години  радити на унапређењу амбијента за рад медија стварањем услова за одржив и несметан рад медија и медијских организација и унапређење положаја новинара.

У наредном периоду, кроз серију састанака, бићете позвани да ми представите стање у овој области из вашег угла, а заједно ћемо радити на рјешењима која ће унапредити медијску сцену и ваш положај у њој. Неопходна је узајамна подршка институција државе и медија, а посебно новинара, како би свако у свом послу био још бољи“ – саопштила је министарка Тамара Срзентић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ, ДИГИТАЛНОГ ДРУШТВА И МЕДИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?