Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Абазовић честитао Дан новинара Црне Горе

Објављено: 23.01.2021. 00:00 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић честитао је Дан новинара Црне Горе и 150 година новинарства у Црној Гори, наводећи да је Црној Гори потребна потпуна примјена, али и промјена законодавног оквира који уређује медије, која ће у потпуности стати иза домаћих медија и дати им једнаке шансе за рад.

Потпредсједник Абазовић је казао да новинари у Црној Гори немају много чему да се радују поводом Дана новинара, јер раде у земљи гдје се чак и приватизациони уговори класификују као државна тајна која може да угрози безбједност.

Зато је неопходно мијењати Закон о медијима, који је усвојен прошле године и који приморава новинаре да одају своје изворе, уз сарадњу са свим чиниоцима медијског поља у Црној Гори како би се дошло до рјешења на заједничко задовољство.

Потпредсједник Абазовић је саопштио да, упркос традицији дугој вијек и по, црногорски новинари данас раде у изузетно тешким условима, на које пресудно утичу друштвено-политичке прилике у земљи и региону.

Медији у данашњој Црној Гори су свеприсутан фактор друштвене збиље који обавјештавају јавност о свим дешавањима, едукују и указују на проблеме и друштвено-политичке аномалије, те кроз то и у значајној мјери креирају мишљење грађана, па је отуда и њихова улога веома важна и одговорна. Са друге стране, одговорност и незахвалност коју новинарски посао носи са собом најбоље су осјетили новинари у Црној Гори у протекле три деценије. Кроз 30 година новинарство је било на мети многих парадржавних и криминалних структура, а резултат тога су убиство главног и одговорног уредника листа „Дан“, Душка Јовановића, покушај убиства новинарке „Вијести“ Оливере Лакић, напади на истраживачког новинара Туфика Софтића, хапшење истраживачког новинара Јова Мартиновића и низ других, свакодневних притисака и застрашивања кроз које пролазе новинари у Црној Гори.

Потпредсједник Абазовић је истакао да треба још много радити и на пољу власништва и финансирања медија, с обзиром на то да су многе локалне станице банкротирале, а оне које нису, подршку су потражиле у страним инвеститорима. Упоредо са пропашћу медија у локалном власништву, плодно тло у Црној Гори пронашли су власници регионалних медија, који уз минималне трошкове нуде програме. Све то има за посљедицу да публика у Црној Гори губи значајну количину локално релевантног садржаја.

Слобода медија представља јасан показатељ демократског искорака једног друштва. Вјероватно нема бољег примјера који је могао указати на проблем са демократском развијеношћу, од стања у медијима и новинарству Црне Горе. Због тога нам је Европска комисија у својим извјештајима јасно указивала на проблеме слободе изражавања и неопходности реформи и напретка у контексту приступања Европској унији. Претходна власт те слободе није могла обезбиједити, а садашња мора и хоће.

На крају желим да искажем наду да ће новинаство у Црној Гори добити на својој вриједности и улози у друштву, а као потпредсједник Владе дугујем огромну захвалност свим одговорним и савјесним медијима који су у оваквом окружењу радили како би друштво било боље и ближе европској заједници народа. Честитам вам - међу вама је пуно хероја данашњице.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?