Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић разговарао са представницима УН система и Канцеларије УНХЦР у Црној Гори

Објављено: 25.01.2021. 20:57 Аутор: МВП

MVPМинистар вањских послова Ђорђе Радуловић имао је данас одвојене састанке са новоименованим резидентним координатором система Уједињених нација (УН) у Црној Гори Питером Ландбергом и в.д. представника Канцеларије УНХЦР Адријаном Едвардсом.

Током састанка са резидентним координатором Ландбергом, министар Радуловић је истакао да Влада Црне Горе реализује садржајну и интензивну сарадњу са системом УН у Црној Гори. Шеф црногорске дипломатије је изразио посебну захвалност за помоћ коју је УН обезбиједила током пандемије ЦОВИД-19. Како је нагласио, Црна Гора се и даље суочава са социо-економским посљедицама пандемије, а као тренутни приоритет издвојио је набавку првих доза вакцина за наше тржиште у што скоријем периоду. У том погледу, истакао је и значај ЦОВАX механизма.

Министар Радуловић је изразио увјерење да ће, на темељима досадашње праксе и искуства, успјешна сарадња бити настављена и надограђена кроз израду и имплементацију новог Интегрисаног програма сарадње (УНДАФ) за период 2022-2026. Додао је да достизање циљева одрживог развоја представља један од националних приоритета, нагласивши да њихово испуњавање у потпуности кореспондира са процесом приступања Европској унији.

Ландберг је поздравио опредјељење Црне Горе да активно учествује у регионалним иницијативама Уједињених нација. “Комплементарност два кључна развојна процеса у земљи – приступања ЕУ и остваривања Агенде одрживог развоја, показатељ су да је сарадња Црне Горе и Уједињених нација усмјерена ка суштинском остваривању националних приортиета земље. Увјерен сам да ће наш предстојећи заједнички рад на идентификацији приоритета новог петогодишњег циклуса сарадње ојачати пут Црне Горе у том правцу” – казао је Ландберг.

Састанак је био прилика и за разматрање осталих тема од значаја које су у фокусу УН система у Црној Гори, с посебним освртом на питање људских права и социо-економске политике у периоду који слиједи.

Министар Радуловић је у разговору са в.д. представника Канцеларије УНХЦР-а Едвардсом нагласио да Црна Гора и УНХЦР имају садржајну сарадњу, посебно у времену пандемије ЦОВИД-19, са циљем заштите рањивих категорија становништва, међу којима су и мигранти, избјеглице, апатриди и расељена лица.

Шеф црногорске дипломатије је казао да, осим зацртаног спољнополитичког правца Црне Горе, мултилатералне платформе омогућавају малим земљама да реализују националне приоритете. На тој линији, захвалио је на континуираној подршци УНХЦР и нагласио да Црна Гора уплаћује добровољну контрибуцију, како би учествовала у финансирању хуманитарних активности које су изузетно важне за помоћ најугроженијима.

Едвардс је нагласио значај Глобалног компакта о избјеглицама, који представља снажан искорак у правцу координисаног дјеловања међународне заједнице у погледу масовних кретања избјеглица и пружања подршке земљама пријема. У том контексту, нагласио је допринос Црне Горе, имајући у виду наше искуство о прихвату великог броја избјеглица током деведесетих година.

Едвардс је истакао и заједничке напоре УНЦХР-а и ЕУ у циљу обезбјеђивања боље заштите избјеглица и тражилаца азила у Европи, те указао на значај усаглашавања ЕУ пакта о миграцији и азилу, којим се омогућава свеобухватан приступ у рјешавању ових изазова.


Министарство вањских послова

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?