Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Адмирал Самарџић на састанку НАТО начелника генералштабова

Објављено: 28.01.2021. 16:26 Аутор: мод

У сједишту Алијансе у Бриселу одржан је 185. састанак Војног комитета на нивоу НАТО начелника генералштабова на којем је присуствовао војни представник Црне Горе при НАТО, адмирал Драган Самарџић. 

На почетку састанка, Војном комитету обратио се генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг и осврнуо на бројне задатке и обавезе које ће пред Алијансом бити током 2021. године. Он је том приликом акценат ставио на значај одлука које се очекују од министара одбране у фебруару и лидера нација на Самиту НАТО у Бриселу ове године, у циљу да „НАТО остане способан да се суочи са свим изазовима које будуц́ност може донијети“.

Сесије су биле посвећене НАТО операцијама, мисијама и активностима, са посебним фокусом на напредак остварен у погледу усклађивања Концепта одврац́ања и одбране Еуро-Атлантског подручја и израде заједничког савјета о новом  НАТО ратном концепту. Разговарало се и о тренутним и будуц́им пријетњама, као и о утицају пандемије ЦОВИД-19. Одржан је и посебан састанак са партнерима у НАТО операцијама и мисијама „Одлучна подршка“ у Авганистану, НАТО мисија у Ираку и КФОР Мисија на Косову.

Војни представник при НАТО адмирал Драган Самарџић том приликом је истакао континуирани допринос Црне Горе унапређењу способности Алијансе. Томе је додао и посвећеност наставку модернизације и свеукупне реформе система одбране и безбједности у циљу достизања НАТО циљева способности, унапређења спремности и одрживости националних капацитета за одговор на кризе. У том контексту, нагласио је да ће Црна Гора процес развоја и имплементације нових војних концепата и планова НАТО искористити за хармонизацију и адаптацију националних планова и ревизију појединих стратешких докумената.

„Паралелно са изградњом наших националних капацитета и имплементације задатака из домена сва три основна задатка Алијансе, Црна Гора остаје привржена даљем јачању стабилности и безбједности у региону“, поручио је адмирал Самардзић.

Састанку Војног комитета, којим је предсједавао маршал Стјуарт Пич, присуствовали су и генерал Тод Волтерс (врховни командант савезничких снага у Европи, САЦЕУР) и генерал Андре Ланата (врховни командант савезничких снага за трансформацију, САЦТ).

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?