Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Братић и Гандел: У вријеме изазова окренути јачој сарадњи

Објављено: 28.01.2021. 21:03 Аутор: ПР служба

Министарка просвјете, науке, културе и спорта др Весна Братић примила је у прву званичну посјету Њ.Е. амбасадора Словачке у Црној Гори Бориса Гандела.

У срдачној атмосфери, размијењена су мишљења и ставови о традиционалним пријатељским везама између двије земље и досадашњој сарадњи на пољу просвјете, науке, културе и спорта. Министарка Братић је информисала амбасадора Словачке о актуелној ситуацији у ресору којим управља, као и изазовима са којима се суочава. “Захтјеван ресор, нова организациона структура, сложени задаци који су пред нама као и стање које смо затекли, упућује на потребу свеобухватног приступа и преданог рада како би се успоставили другачији примјери, јасни принципи и нове политике. Не желимо да се и даље управља образовањем, културом, науком и спортом из једног политичког центра, већ смо одлучни да успоставимо мериторан систем вриједности са јасним циљевима. Намјера нам је да вратимо грађане ове земље и њихова очекивања у фокус наших јавних политика и тако омогућимо да им Министарство постане сервис за остваривање општег добра, свеукупног друштвеног напретка и оздрављења”, поручила је Братић.

Амбасадор Словачке је исказао подршку и увјерење да ће у периоду који је пред нама, колико год био оптерећен пандемијом коронавируса и последичним изазовима, двије земље истрајати на путу сарадње, узајамне подршке и даљег јачања повјерења у свим областима.

“Ми смо традиционално окренути земљама западног Балкана. У том смислу Амбасада Словачке нуди своју асистенцију и помоћ у већ започетим пројектима, као и жељу да се успоставе нова поља сарадње посебно у области инфраструктуре. Постоје већ потписани меморандуми о сарадњи у области образовања, научно-истраживачког рада, стипендирања и размјене студената, а које ћемо у будућности обнављати. Постоји такође намјера да се потпише нови меморандум о сарадњи у области културе.

Наши сарадници желе да понуде своје знање и доступна средства из међународних фондова, која би била уложена у реконструкцију школа”, поручио је Гандел.

Он је пожелио министарки Братић успјех у вођењу преузетих ресора и исказао жељу да Црна Гора што раније заврши приступне преговоре за чланство у Европској Унији.

Министарка Братић и Амбасадор Гандел су се усагласили да је интензивирање сарадње у обостраном интересу, што је и природно с обзиром на историјске везе и блискост двије земље, која ће све више долазити до изражаја даљим напредовањем Црне Горе ка пуноправном чланству у Европској Унији, што Словачка у континуитету снажно подржава.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?