Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Топаз Дриллер је стигао

Објављено: 15.03.2021. 05:16

13-март-2021

Саопштење: Топаз Дриллер је стигао

Постројење које ће да врши прво истражно бушење у подморју Црне Горе, Топаз Дриллер, стигао је на локацију вечерас око 19:00, након петодневног путовања од Малте гдје су вршене финалне припреме за предстојеће бушење.

Посада је до данас била у карантину у Подгорици и почело је њихово укрцавање на Топаз Дриллер. Након тога, слиједи позиционирање платформе и инспекцијски надзор који врши независна ревизорска компанија АДЦ, са сједиштем у Абердину УК, која има 30 година искуства у инспекцијама бушећих платформи. Упоредо током вршења инспекције, на платформу ће се допремати опрема потребна за бушење која се налази у Логистичкој бази у Луци Бар.

Уколико припремне активности буду реализоване планираном динамиком, прво истражно бушење ће почети у раније најављеном року, 25. марта.

Планирано је да бушење прве истражне бушотине, која се налази на 28км од обале и буши се на дубини од 6525м, траје између 120 и 180 дана, те да ће до краја ове године бити познато да ли на овој локацији постоје комерцијална налазишта угљоводоника.

Друга истражна бушотина, која је такође дио Радног програма предметног уговора, биће нешто ближа обали , на око 18 км удаљености, биће знатно плића- не дубља од 1500м.

Прво истражно бушење се реализује у складу са Радним програмом Уговора о концесији за истраживање и производњу угљоводника са концесионарима Ени и Новатек који је потписан у септембру 2016. године.

Концесионари Ени и Новатек су, у складу са обавезама из Радног програма Уговора о концесији за истраживање и производњу угљоводоника, извршили 3Д сеизмичка истраживања крајем 2018. године, а током 2019. године извршена је обрада прикупљених података, као и геолошке и геофизичке студије. На основу обрађених података дефинисан је проспект за који се врши прво истражно бушење. Почетком 2020. године завршено је геомеханичко испитивање тла на микролокалитетима, а у циљу утврђивања геомеханичких својстава морског дна на коме ће бити позициониран Топаз Дриллер.

Управа за угљоводонике

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?