Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одлука о усвајању Стратегије климатске отпорности

Објављено: 01.04.2021. 16:45 Аутор: УЗС
Влада Црне Горе, 28. јула 2016. усвојила је Националну стратегију за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена с Акционим планом у периоду 2016-2020, чиме је испуњено почетно мјерило за отварање преговора за Поглавље 27 – Заштита животне средине и климатске промјене.

Стратегија даје јасну листу приоритета за период 2016-2020, са циљем да се постигне пуна усклађеност са правном тековином ЕУ у области животне средине и климатских промјена.
Са становишта Црне Горе, напредак процеса усклађивања сектора животне средине и климатских промјена у оквирима утврђеним Стратегијом, ствара могућности за адекватан развој и неопходно прилагођавање административних и техничких капацитета Црне Горе за управљање животном средином у складу са стандардима ЕУ.

Црна Гора активно ради на државном и међународном нивоу како би дала свој допринос у глобалној борби против климатских промјена. Ангажовање Црне Горе на међународном нивоу укључује два једнако важна и међусобно комплементарна сета активности – поштовање релевантних међународних мултилатералних споразума у области климатских промјена и процес приступања Европској унији (ЕУ).

Активности на усклађивању домаћег законодавстава са правним тековинама ЕУ значајно су интензивиране откако су у јуну 2012. године званично отпочели преговори о придруживању ЕУ. Сходно томе, било је неопходно израдити свеобухватну Стратегију о климатским промјенама која би утврдила смјернице и мапу пута према климатски отпорном и нискокарбонском друштву. Црна Гора је у септембру 2015. године усвојила Националну стратегију у области климатских промјена до 2030. године и у оквиру тог документа усвојила и Намјеравани национално утврђени допринос (ИНДЦ) Црне Горе за смањење емисија гасова стаклене баште. Овим документом се Црна Гора обавезала на 30 % смањења емисија гасова стаклене баште у односу на базну 1990. годину, до 2030 године.

Као потписница Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама, Црна Гора настоји спроводити активности које доводе до смањења емисија у складу с могућностима и узимајући у обзир националне околности.

Акције митигације климатских промјена највише се спроводе у сектору енергетике. Нажалост, знатно је мање иницијатива смањења емисија у секторима индустријских процеса и употребе производа, пољопривреде, шумарства и коришћења земљишта, отпада, и у подсектору енергетике, саобраћају, у вези с е-мобилношћу у јавном друмском саобраћаја.

У оквиру СБУР извјештаја урађен је и концепт националног система за побољшање прикупљања и управљања подацима и формализовање институционалног оквира, који подржавају дугорочно прикупљање података, анализу пројекција емисија и извјештавање о мјерама митигације. Поред тога, на националном нивоу је потребна изградња капацитета да би се побољшало праћење и извјештавање о активностима секторских ублажавања климатских промјена.

Управа за саобраћај је у циљу доприноса остваривању циљева из горе наведених стратегија у сарадњи са међународмим партнерима припремила Стретегију климатске отпорности путне инфраструктуре. Један од циљева Управе за саобраћај је да за сваки будући пројекат изградње нових и реконструкције постојећих путева уведе обавезу израде Процјене климатске отпроности.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?