Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција за медије УПЦ - наплата прихода/инспекцијске контроле/Пројекат НЦТС

Објављено: 11.07.2022. 20:36 Аутор: УПРАВА ПРИХОДА И ЦАРИНА
Управа прихода и царина Црне Горе константно биљежи тренд раста наплате прихода. Важност ове чињенице је велика за државни буџет, а тиме и грађане Црне Горе. Сходно значају теме, Управа је организовала конференцију за медије на којој су презентовани најновији конкретни резултати остварени на овом плану.

„У циљу повећања ефикасности наплате прихода, Управа прихода и царина спроводи активности на унапређењу и имплементацији мјера које се односе на јединствену примјену пореских и царинских прописа, чиме је настављен континуирани раст наплате прихода“, нагласила је в.д.помоћнице директора у Сектору за оперативу у области наплате Јелена Ђукић.

У периоду од 1.5. – 30.6.2022. остварена бруто наплата износи 337.676.635,00 еура, чиме је премашен план прихода за тај период за 23 милиона еура (или 7%), док је за 18 милиона еура (или 6%) више у односу на исти период 2021. године.

Uprava prihoda i carina

Најзначајнији раст наплате забиљежен је код акцизе на дуванске производе. Остварена наплата акцизе на дуванске производе износила је 14.397.332,98€ што је у односу на планирани износ више за 4,6 милиона еура (или 47%), а у односу на исти период претходне године више за 7 милиона еура (или 107%).

Uprava prihoda i carina

Раст је забиљежен и по основу наплате пореза на додату вриједност (34% више од плана, а 40% више у односу на прошлу годину), концесионих накнада (40% више у односу на прошлу годину), пореза на промет непокретности (93% изнад планираног износа, а 68% више у односу на исти период претходне године), царине (34% изнад плана, односно 43% више у односу на исти период претходне године).
По основу акциза остварена је бруто наплата виша за 9% у односу на исти период претходне године, односно 4% мање од планираног износа, као посљедица умањења акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља.
Наплата доприноса за наведени период је мања за 12% од планираног износа и 29% мање од наплате у прошлој години, имајући у виду измјену пореских прописа који су на снази од јануара 2022.године.

У периоду јануар –јун 2022. године остварена бруто наплата износи 976.619.433,50 еура. Оствареном наплатом премашен је план за пола године за 129 милиона еура (или 15%), док је за 115 милиона еура (или 13%) више наплаћено у односу на исти период 2021. године.

Uprava prihoda i carina

Према структури наплаћених прихода доминира наплата пореза на додату вриједност са износом од 453.239.252,53 еура, што је у односу на планирани износ више за 116 милиона (34%), а у односу на прошлу годину више за 127 милиона (39%).
Најзначајнији раст наплате забиљежен је код наплате акцизе на дуванске производе. Наплата акцизе на дуванске производе износила је 38.522.974,63€ што је у односу на исти период прошле године више за 17,4 милиона еура или 83%.

Развијена свијест о значају поштовања пореских и царинских прописа је од великог значаја, јер прилив новца у буџет директно се одражава на бројне аспекте живота грађана. Из тог разлога, Управа прихода и царина настоји да плански спровођеним едукативним активностима подстакне правна и физичка лица на добровољно поштовање поменутих прописа. Са друге стране, нулта стопа толеранције на све врсте активности које нијесу у складу са законом основни је принцип рада Управе, те сходно томе, инспектори УПЦ у континуитету врше контроле и неселективно и досљедно примјењују законом прописане мјере у случајевима у којима се установи кршење закона.
У поступку инспекцијског надзора, у периоду јануар - јун 2022.године, извршене су 822 потпуне контроле (по свим пореским облицима) и 1.285 дјелимичних контрола по појединим пореским облицима. Укупне корекције по основу извршених контрола у извјештајном периоду износе 19.679.123,55€.

„У складу са планираним активностима на сузбијању сиве економије, током љетње туристичке сезоне, на цјелокупној територији Црне Горе, интензивиране су активности на праћењу регуларности пословања пореских обвезника који сезонски обављају дјелатност, са посебним фокусом на контроле обвезника који обављају угоститељску и трговинску дјелатност“, истакла је главна пореска инспекторка Наташа Дамјановић.

У периоду 28.05.- 07.07.2022.године, порески инспектори су (у приморским општинама) извршили 1.204 провјере регуларности пословања пореских обвезника и утврдили неправилности код 141 пореска обвезника. По том основу издато је 199 прекршајних налога, са укупно изреченим новчаним казнама у износу од 682.250,00€.

Uprava prihoda i carina

Управа прихода и царина, у складу са својом мисијом, настоји да свој рад усклађује са праксом развијених европских земаља, захваљујући чему бенефите могу имати држава и грађани. У том контексту, неопходно је поменути значај активности усмјерених ка олакшању трговине, бржем протоку робе, једноставнијим процедурама, смањењу трошкова и повећању конкурентности домаћих привредника на европском тржишту. Пројекат НЦТС пројекат, који је у завршној фази, подразумијева све претходно наведено.

„Циљ пројекта је подршка процесу модернизације јавне управе примјеном заједничког транзитног поступка, уз истовремено увођење модерне архитектуре и технологије у царински информациони систем. Заједнички транзитни поступак представља транзит робе измедју свих земаља чланица Конвенције о заједничком транзитном поступку, односно држава чланица Европске уније и ЕФТА, као и Турске, Македоније, Србије и Уједињеног Краљевства“, навела је Маја Вучинић самостална царинска инспекторка у Одсјеку за накнадну контролу Сектора за царинску безбједност и контролу.

Овим пројектом ће се испунити услови за приступање Црне Горе Конвенцији о заједничком транзитном поступку и Конвенцији о олакшицама у трговини робом, што је један од услова за приступање Црне Горе Европској унији, у оквиру Преговарачког поглавља 29-Царинска унија.
Управа прихода и царина је, дана 16. 5. 2022, године почела са пилот примјеном Новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС) – фаза 5 на националном нивоу.
У наредном периоду ће се у пилот примјену укључивати друге царинске испоставе и други привредни субјекти, као подносиоци транзитних декларација. Планирано је да се до краја септембра обухвате све царинске испоставе и подносиоци транзитних декларација, како би се омогућила пуна примјена овог система на националном нивоу током октобра.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?