Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konferencija za medije UPC - naplata prihoda/inspekcijske kontrole/Projekat NCTS

Objavljeno: 11.07.2022. 20:36 Autor: UPRAVA PRIHODA I CARINA
Uprava prihoda i carina Crne Gore konstantno bilježi trend rasta naplate prihoda. Važnost ove činjenice je velika za državni budžet, a time i građane Crne Gore. Shodno značaju teme, Uprava je organizovala konferenciju za medije na kojoj su prezentovani najnoviji konkretni rezultati ostvareni na ovom planu.

„U cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda, Uprava prihoda i carina sprovodi aktivnosti na unapređenju i implementaciji mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa, čime je nastavljen kontinuirani rast naplate prihoda“, naglasila je v.d.pomoćnice direktora u Sektoru za operativu u oblasti naplate Jelena Đukić.

U periodu od 1.5. – 30.6.2022. ostvarena bruto naplata iznosi 337.676.635,00 eura, čime je premašen plan prihoda za taj period za 23 miliona eura (ili 7%), dok je za 18 miliona eura (ili 6%) više u odnosu na isti period 2021. godine.

Uprava prihoda i carina

Najznačajniji rast naplate zabilježen je kod akcize na duvanske proizvode. Ostvarena naplata akcize na duvanske proizvode iznosila je 14.397.332,98€ što je u odnosu na planirani iznos više za 4,6 miliona eura (ili 47%), a u odnosu na isti period prethodne godine više za 7 miliona eura (ili 107%).

Uprava prihoda i carina

Rast je zabilježen i po osnovu naplate poreza na dodatu vrijednost (34% više od plana, a 40% više u odnosu na prošlu godinu), koncesionih naknada (40% više u odnosu na prošlu godinu), poreza na promet nepokretnosti (93% iznad planiranog iznosa, a 68% više u odnosu na isti period prethodne godine), carine (34% iznad plana, odnosno 43% više u odnosu na isti period prethodne godine).
Po osnovu akciza ostvarena je bruto naplata viša za 9% u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 4% manje od planiranog iznosa, kao posljedica umanjenja akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.
Naplata doprinosa za navedeni period je manja za 12% od planiranog iznosa i 29% manje od naplate u prošloj godini, imajući u vidu izmjenu poreskih propisa koji su na snazi od januara 2022.godine.

U periodu januar –jun 2022. godine ostvarena bruto naplata iznosi 976.619.433,50 eura. Ostvarenom naplatom premašen je plan za pola godine za 129 miliona eura (ili 15%), dok je za 115 miliona eura (ili 13%) više naplaćeno u odnosu na isti period 2021. godine.

Uprava prihoda i carina

Prema strukturi naplaćenih prihoda dominira naplata poreza na dodatu vrijednost sa iznosom od 453.239.252,53 eura, što je u odnosu na planirani iznos više za 116 miliona (34%), a u odnosu na prošlu godinu više za 127 miliona (39%).
Najznačajniji rast naplate zabilježen je kod naplate akcize na duvanske proizvode. Naplata akcize na duvanske proizvode iznosila je 38.522.974,63€ što je u odnosu na isti period prošle godine više za 17,4 miliona eura ili 83%.

Razvijena svijest o značaju poštovanja poreskih i carinskih propisa je od velikog značaja, jer priliv novca u budžet direktno se odražava na brojne aspekte života građana. Iz tog razloga, Uprava prihoda i carina nastoji da planski sprovođenim edukativnim aktivnostima podstakne pravna i fizička lica na dobrovoljno poštovanje pomenutih propisa. Sa druge strane, nulta stopa tolerancije na sve vrste aktivnosti koje nijesu u skladu sa zakonom osnovni je princip rada Uprave, te shodno tome, inspektori UPC u kontinuitetu vrše kontrole i neselektivno i dosljedno primjenjuju zakonom propisane mjere u slučajevima u kojima se ustanovi kršenje zakona.
U postupku inspekcijskog nadzora, u periodu januar - jun 2022.godine, izvršene su 822 potpune kontrole (po svim poreskim oblicima) i 1.285 djelimičnih kontrola po pojedinim poreskim oblicima. Ukupne korekcije po osnovu izvršenih kontrola u izvještajnom periodu iznose 19.679.123,55€.

„U skladu sa planiranim aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, tokom ljetnje turističke sezone, na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore, intenzivirane su aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa posebnim fokusom na kontrole obveznika koji obavljaju ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost“, istakla je glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović.

U periodu 28.05.- 07.07.2022.godine, poreski inspektori su (u primorskim opštinama) izvršili 1.204 provjere regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 141 poreska obveznika. Po tom osnovu izdato je 199 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 682.250,00€.

Uprava prihoda i carina

Uprava prihoda i carina, u skladu sa svojom misijom, nastoji da svoj rad usklađuje sa praksom razvijenih evropskih zemalja, zahvaljujući čemu benefite mogu imati država i građani. U tom kontekstu, neophodno je pomenuti značaj aktivnosti usmjerenih ka olakšanju trgovine, bržem protoku robe, jednostavnijim procedurama, smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti domaćih privrednika na evropskom tržištu. Projekat NCTS projekat, koji je u završnoj fazi, podrazumijeva sve prethodno navedeno.

„Cilj projekta je podrška procesu modernizacije javne uprave primjenom zajedničkog tranzitnog postupka, uz istovremeno uvođenje moderne arhitekture i tehnologije u carinski informacioni sistem. Zajednički tranzitni postupak predstavlja tranzit robe izmedju svih zemalja članica Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, odnosno država članica Evropske unije i EFTA, kao i Turske, Makedonije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva“, navela je Maja Vučinić samostalna carinska inspektorka u Odsjeku za naknadnu kontrolu Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu.

Ovim projektom će se ispuniti uslovi za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o olakšicama u trgovini robom, što je jedan od uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, u okviru Pregovaračkog poglavlja 29-Carinska unija.
Uprava prihoda i carina je, dana 16. 5. 2022, godine počela sa pilot primjenom Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) – faza 5 na nacionalnom nivou.
U narednom periodu će se u pilot primjenu uključivati druge carinske ispostave i drugi privredni subjekti, kao podnosioci tranzitnih deklaracija. Planirano je da se do kraja septembra obuhvate sve carinske ispostave i podnosioci tranzitnih deklaracija, kako bi se omogućila puna primjena ovog sistema na nacionalnom nivou tokom oktobra.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?